P. Buchanan: Na koho strane je teraz Boh?

3,340
Kultúra života

Počas obhajoby ruskej anexie Krymu Vladimír Putin ešte predtým, ako začal menovať bitky, počas ktorých bola ruská krv preliata na Kryme, hovoril o ešte staršom a hlbšom pute (krste princa Vladimira a ortodoxnej viere).

„Krym je miestom, kde bol v starobylom Chersone pokrstený princ Vladimír. Prijatím ortodoxie predurčil základ kultúry, civilizácie a ľudských hodnôt, ktoré zjednocujú národy Ruska, Ukrajiny a Bieloruska. Rusko je kresťanskou krajinou,“ povedal Putin.

Táto reč pripomína prejav z minulého decembra, kedy bývalý šéf KGB hovoril o Rusku, ako stojí oproti dekadentnému Západu:

„Mnohé euroatlantické krajiny sa vzdialili od svojich koreňov, vrátane kresťanských hodnôt. Zastávajú politiku, ktorá dáva na rovnakú úroveň mnohodetnú rodinu a partnerstvo osôb rovnakého pohlavia, vieru v Boha a vieru v Satana. To je cesta k úpadku.“

Počuli ste nejakého západného lídra, povedzme, Baracka Obamu, hovoriť takto v poslednej dobe?

Obviňujúc „boľševikov“, ktorí odovzdali Krym Ukrajine, Putin vyhlásil: „Nech ich súdi Boh.

Čo sa to tu deje?

Po smrti viery v marxizmus-leninizmus Putin tvrdí, že sme svedkami nového ideologického zápasu medzi zhýralým Západom vedeným Spojenými štátmi a tradicionalistickým svetom, ktorý by chcelo s hrdosťou viesť Rusko.

V novej vojne, ktorú rozpútala viera, je Rusko na strane Boha. Západ je Gomora.

Západní lídri, ktorí prirovnávajú Putinovu anexiu Krymu k Hitlerovmu anšlusu Rakúska, ho odmietajú ako „gangstra z KGB“ a „údajného zlodeja, klamára a vraha, ktorý panuje v Rusku“. Sú presvedčení, že Putinovo odvolávanie sa na morálny zákon je viac než rúhaním.

Ale Vladimír Putin presne vie, čo robí, a jeho nová požiadavka má starobylý pôvod. Exkomunista Whittaker Chambers, ktorý odhalil Algera Hissa ako sovietskeho špióna, písal v čase svojej smrti v roku 1964 knihu o „Treťom Ríme“.

Prvý Rím bolo Sväté mesto a sídlo kresťanstva, ktoré dobil Odoakar so svojimi barbarmi v roku 476 n.l.. Druhým Rímom bol Konštantínopol, Byzantion (dnešný Istanbul), ktorý bol dobitý Turkami v roku 1453. Tretím Rímom, posledným Rímom starých veriacich je Moskva.

Putin verí, že Moskva je Božím mestom dneška a veliteľským postom protireformácie proti novému pohanstvu.

Zapája sa do jedného z najmocnejších prúdov moderného sveta, a to nielen odmietaním toho, čo väčšina sveta považuje za arogantnú americkú snahu o globálnu hegemóniu, a svojou kmeňovou obhajobou stratených Rusov, opustených po rozpade ZSSR.

Putin tiež využíva celosvetové dištancovanie sa a odpor voči odpadu prichádzajúcemu z hedonistickej sekulárnej a sociálnej revolúcie Západu.

V kultúrnej vojne o budúcnosť ľudstva kladie Putin ruskú vlajku pevne na stranu tradičného kresťanstva. Jeho nedávne prejavy odkazujú na Jána Pavla II., ktorého Evangelium Vitae v roku 1995 skritizovalo Západ za jeho podporu „kultúry smrti“.

Čo považoval pápež za morálne zločiny?

Západnú kapituláciu pred sexuálnou revolúciou a rozvodmi, divokou promiskuitou, pornografiou, homosexualitou, feminizmom, potratmi, homosexuálnymi zväzkami, eutanáziou a asistovanými samovraždami. Kresťanské hodnoty nahradili tie z Hollywoodu.

Redaktorka Washington Post Anne Applebaumová bola ohromená, keď gruzínsky právnik v Tbilisi vyhlásil o bývalom prozápadnom režime Michaila Saakashviliho: „Boli to LGBT.“

„Bolo to ohromujúce odhalenie,“ napísala Applebaumová. Strach a odpor voči pandémii homosexuálnych manželstiev sa stal globálnym faktom. V Paríži pochodovalo milión ľudí v nahnevanom proteste.

Spisovateľka Masha Gessenová, ktorá vydala o Putinovi knihu, hovorí o jeho posledných dvoch rokoch: „Rusko sa znovuutvára ako líder protizápadného sveta.“

Ale vojna, ktorú je potrebné viesť so Západom, sa nebojuje za pomoci rakiet. Ide o kultúrnu, sociálnu a morálnu vojnu, v ktorej je úlohou Ruska podľa Putinových slov „nepadnúť späť do chaotickej temnoty a primitívneho stavu“.

Išlo by o „chaotickú temnotu“ a „primitívny stav“ ľudstva, ktorý existoval pred tým, ako prišlo Svetlo na svet?

Autor článku si s úžasom prečítal v letáku sociálno-konzervatívnej Svetovej rady rodín v Rockforde, v štáte Illinois, že na prvom mieste z „desiatich najlepších trendov“ vo svete v roku 2013 sa umiestnil nasledujúci: „Rusko sa stáva prorodinným lídrom.“

V roku 2013 Kremeľ zakázal homosexuálnu propagandu, potratové reklamy, potraty po 12. týždni tehotenstva a znesväcujúce urážanie veriacich.

„Zatiaľ čo iné super-veľmoci pochodujú k pohanským svetonázorom,“ píše Allan Carlson z WCF, „Rusko háji židovsko-kresťanské hodnoty. Počas sovietskej éry sa západní komunisti zhromažďovali v Moskve. Tento rok sa tam bude 10.-12. septembra konať 7. Svetový kongres rodín.“

Prednesie na ňom Vladimír Putin hlavný prejav?

Na koho strane je teraz Boh v tejto našej ideologickej Studenej vojne?

Patrick J. Buchanan