Tlak EÚ ohľadom homosexuality komplikuje summit EÚ-Afrika

1,685
Kultúra smrti

Európsky tlak na africké krajiny, aby zmenili zákony o homosexualite, spôsobili odozvu, ktorá môže ohroziť celé stretnutie lídrov z oboch svetadielov. 

Predstavitelia EÚ sa predháňali v upokojovaní afrických lídrov už pred summitom lídrov z EÚ a Afriky, ktorý sa bude konať v Bruseli. Summit sa má venovať rade otázok, na ktorých EÚ a Afrika spolupracujú. Homosexualita nie je jednou z nich.

Africké vlády negatívne zareagovali, keď Európsky parlament odhlasoval v marci rezolúciu hroziacu sankciami voči krajinám, ktoré trestajú homosexuálne činy. Rezolúcia bola odpoveďou na sprísnenie zákonov o sodomii v Ugande a Nigérii a postavenie propagácie homosexuality a zväzkov rovnakého pohlavia mimo zákon.

Európsky parlament žiadal, aby vlády Ugandy a Nigérie viac nedostali rozvojovú pomoc z EÚ. Žiadosť bola smerovaná cez dohodu medzi EÚ a spolkom afrických, karibských a oceánskych štátov, nazývaných aj skratkou ACP štáty, ktorý sa skladá najmä z afrických subsaharských štátov.

Afričania promptne zavelili na odvetu.

Každá spoločnosť má ľudské právo obhajovať svoju kultúru a tradicie a „stanoviť si svoje vlastné morálne hodnoty a normy“ prostredníctvom svojich demokratických inštitúcii, uviedli africké národy v deklarácii, ktorú vydali niekoľko dní po schválení rezolúcie.

Ostrý dokument žiadal bohaté krajiny, aby prestali podmieňovať pomoc spornými otázkami, ako je homosexualita. Dokument bol zaslaný európskym a africkým vládam a politickým inšitúciam.

Africká deklarácia nazýva nedávny tlak na Nigériu a Ugandu „násilným vnútením jednostranného uhla pohľadu.“ Vysvetľuje, že homosexualita je trestaná vo väčšine ACP krajín a je protichodná voči zaužívaným štandardom mravnosti v týchto kultúrach. Deklarácia obviňuje Európanov z uplatňovania dvojitého štandardu, keď európske krajiny zakazujú mnohoženstvo, a napriek tomu Afričania nereagujú na tento zákaz protestom.

Tlak z Európy ohľadom nových sodomických zákonov pridal nový rozmer k africkým dojmom z ich bývalých koloniálnych pánov, ktorých správanie ich bývalí poddaní už aj tak považovali za povýšenecké.

Holandsko a Dánsko sľúbili zadržať rozvojovú pomoc pre Ugandu a Nigériu kvôli týmto novým zákonom. Ešte sa má ukázať, čo urobí EÚ kolektívne.

Rezolúcia Európskeho parlamentu je hlavne symbolická, ale reprezentuje nezanedbateľnú hrozbu pre Afričanov. Parlament nemá žiadnu oficiálnu rolu pri rozhodovaní o zahraničnej politike EÚ alebo ako sa použije Európsky rozvojový fond. Ten plánuje vynaložiť 31,5 miliardy EUR pre ACP krajiny do roku 2020. Parlament však má obmedzený dosah na použitie inej rozvojovej pomoci.

Na svojej pôde financuje Európska komisia, výkonná zložka Európskej únie, skupiny na obhajobu homosexuality v Európe a tlačí na jednotlivé štáty, aby zmenili svoje zákony o homosexualite. Ale nie sú žiadne indikácie, že by komisia plánovala rušiť pomoc pre Ugandu a Nigériu.

Marcové vyhlásenie veľvyslanca EÚ v Ugande ukazuje, že debata o reakcii na africké zákony v Európe neustáva.

Kristián Schmidt údajne prisľúbil ugandskému ministrovi zahraničných vecí Samovi Kutesovi, že bude trvať na nepozastavení pomoci a poznamenal, že pravidlá EÚ odradzujú od jednostranného konania zo strany jednotlivých štátov.

Rozruch okolo homosexuality je reálnou hrozbou pre partnerské vzťahy medzi EÚ a Afrikou. Politici z celej Afriky sa otvorene postavili proti tlaku z EÚ a uvažujú o podobnej legislatíve ako je tá, ktorá bola prijatá v Nigérii a Ugande.