Pápež František spolu s Benediktom XVI. svätorečil Jána XXIII. a Jána Pavla II.

1,566
Kultúra života

VATIKÁN – Pápež František za prítomnosti jeho priameho predchodcu Benedikta XVI. svätorečil dvoch predchádzajúcich pápežov. Pápež František označil nových svätých Jána XXIII. a Jána Pavla II. za mužov odvahy a milosrdenstva, ktorí reagovali na výzvy svojej doby modernizáciou katolíckej cirkvi a zároveň ostali verní jej odvekým tradíciám.

„Boli kňazmi, biskupmi a pápežmi 20. storočia,“ povedal Sv. Otec 27. apríla v kázni počas sv. omše na Námestí sv. Petra. „Žili počas tragických udalostí storočia, ale nedali sa nimi premôcť. Pre nich mal Boh oveľa väčšiu moc.“

„Ján XXIII. a Ján Pavol II. vedení Duchom Svätým obnovovali Cirkev v súlade s jej pôvodným charakterom, ktorý formovali svätci počas stáročí,“ povedal.

Pápež František vyzdvihoval sv. Jána pred zhromaždením pol milióna veriacich, vrátane emeritného pápeža Benedikta XVI., za jeho najznámejší čin, a to zvolanie Druhého vatikánskeho koncilu, kedy sa podľa slov Františka „preukázala jeho neobyčajná otvorenosť voči Duchu Svätému“.

Floribeth Mora Diazová, ktorú sprevádza jej manžel Edwin, nesie relikviu sv. Jána Pavla II. počas sv. omše svätorečenia sv. Jána XXIII. a Jána Pavla II. 27. apríla na Námestí sv. Petra. Uzdravenie aneuryzmy Mory Diazovej v roku 2011 bolo druhým zázrakom sv. Jána Pavla II. v procese jeho svätorečenia.
 

„Nechal sa ním viesť a bol pre Cirkev pastorom a slúžiacim vodcom,“ povedal pápež o sv. Jánovi. „To bola jeho veľká služba Cirkvi. Rád o ňom premýšľam ako o pápežovi, ktorý bol otvorený voči Duchu Svätému.

Pápež František opísal sv. Jána Pavla II. ako „pápeža rodiny“. Samotný pápež dúfal, že si ho budú ľudia pamätať pod týmto menom. Sv. Otec František má tiež istotu, že sv. Ján Pavol vedie Cirkev na jej ceste k dvom nadchádzajúcim synodám biskupov o rodine, ktoré sa budú konať vo Vatikáne v októbri tohto roku aj v roku 2015.

Pápež prosil dvoch nových svätých pápežov o pomoc pre úspešnú synodu a modlil sa slovami: „Nech nás obaja učia, aby sme nikdy neboli pobúrení Kristovými ranami a aby sme ešte viac prenikali do tajomstva Božieho milosrdenstva, ktoré vždy dúfa a vždy odpúšťa, pretože neprestajne miluje.

Pápež František povedal, že plán synod o rodine obsiahne aj cirkevné učenie a prax ohľadom manželstva, teda oblasti, ktoré sú príkladom toho, že v dnešnej cirkvi je milosrdenstvo obzvlášť potrebné.

Pápež viackrát spomenul milosrdenstvo vo svojej homílii v nedeľu Božieho milosrdenstva. Tento sviatok zaradil sv. Ján Pavol do cirkevného kalendára v roku 2000. Poľský pápež zomrel na vigíliu Božieho Milosrdenstva v roku 2005 a bol blahorečený v roku 2011 práve na nedeľu Božieho milosrdenstva.

Okrem pápeža Benedikta, ktorý sa tak od svojej abdikácie vo februári v roku 2013 ukázal na verejnosti iba tretíkrát, bolo medzi koncelebrantami pápeža Františka asi 150 kardinálov a 700 biskupov.

Pápež Benedikt sa nepripojil k procesii biskupov na začiatku sv. omše, ale prišiel už o pol hodinu skôr. Mal oblečené biele rúcho a biskupskú mitru a kráčal s paličkou. Sedel v časti námestia určenej pre kardinálov. Pápež svojho predchodcu privítal objatím na začiatku sv. omše, čo vyvolalo aplauz, a pristúpil k nemu aj na konci.

Počas obradu svätorečenia, ktorý bol na začiatku sv. omše, niesli oddaní veriaci relikvie nových svätcov v príslušných strieborných relikviároch. Tie pápež František pobozkal predtým, ako boli vystavené na malom stolíku k úcte pre zhromaždenie.

Relikviu sv. Jána tvoril malý kúsoček pápežovej kože, ktorá bola odobratá pri prenose jeho telesných pozostatkov do terajšieho hrobu nachádzajúceho sa v hlavnej svätyni Baziliky sv. Petra.

Floribeth Mora Diazová je žena z Kostariky, ktorej vyliečenie z mozgovej aneuryzmy bolo Cirkvou uznané za zázrak na príhovor sv. Jána Pavla II.. Floribeth niesla strieborný relikviár s trochou svätcovej krvi, ktorá mu bola odobratá na lekárske vyšetrenie krátko pred smrťou v roku 2005.

Sv. omšu slúžili pod zamračenou oblohou s teplotami okolo 15 stupňov a krátko pred začiatkom liturgie, pred desiatou hodinou ráno, mierne popŕchalo. Z priečelia baziliky viseli obrovské gobelíny s portrétmi oboch svätcov a námestie bolo vyzdobené 30 000 ružami a inými kvetmi, ktoré daroval štát Ekvádor.

Námestie a široká Via della Conciliazione, ktorá k nemu vedie, boli zaplnené približne pol miliónom pútnikov. Mnohí z nich tam stáli už niekoľko hodín pred začiatkom sv. omše. Medzi mnohými národnými vlajkami bolo najviac vlajok z Poľska, rodnej zeme sv. Jána Pavla.

Podľa odhadu Vatikánu sa slávnostného obradu v Ríme zúčastnilo asi 800 000 ľudí. Obrovské davy obrad sledovali na veľkých televíznych obrazovkách, ktoré boli rozmiestnené na rôznych častiach po celom meste. Blahorečenie pápeža Jána Pavla v roku 2011 pritiahlo podľa vtedajších odhadov talianskej polície viac ako milión ľudí.

Vatikán vyhlásil, že na sv. omšu vyslalo svoje oficiálne delegácie 93 krajín a viac ako 30 z nich prišlo na čele s prezidentom alebo premiérom. Prítomný bol aj súčasný španielsky kráľ a kráľovná a bývalý belgický kráľ s kráľovnou.

Pápež František pol hodinu osobne zdravil delegácie, ktoré sa zúčastnili sv. omše. Potom asi 20 minút prechádzal v papamobile cez tlieskajúce zhromaždenie na námestí a v susednej ulici, kým nezmizol z dohľadu.

Svätorečenie oboch pápežov nastalo po mimoriadnych opatreniach ich nasledovníkov za účelom urýchlenia tohto procesu. Krátko po smrti pápeža Jána Pavla II., keď ho oplakávali davy volajúce „Santo subito!” („Svätý hneď!”), pápež Benedikt upustil od tradičnej päťročnej čakacej doby pred začatím procesu svätorečenia. V prípade sv. Jána pápež František upustil od tradičnej požiadavky dvoch zázrakov predtým, než blahoslavený môže byť zaradený medzi Cirkvou uznaných svätcov.