Je potrebné „oživovať deti, ktoré prežijú potrat“?

1,163
Kultúra smrti

MELBOURNE, Austrália - Prominentná publicistka sa vyjadrila, že kampaň bojujúca za to, aby sa potratoví lekári pokúšali zachrániť deti, ktoré sa pri potrate narodia živé, je dielom „extrémistických poslancov.

Geoff Shaw, nezávislý poslanec Zákonodarné zboru v štáte Viktória, navrhol, aby bol v tomto štáte prijatý zákaz zabíjania novorodencov a vykonávania potratov na základe výberu pohlavia.

Toto opatrenie rozhnevalo publicistku Susie O'Brien z Herald-Sun, ktorá má sídlo v Melbourne, hlavnom meste štátu Victoria.

Vôbec nie je potrebné „uľahčiť bolesti plodu“ a netreba sa ani pokúšať resuscitovať plody, ktoré prežili. Rovnako nie je potrebné osobitné ustanovenie, ktoré by bránilo výberu pohlavia alebo potratom skrze čiastočné narodenie dieťaťa,“ napísala O'Brien.

Musíme bojovať, aby sme potraty pred týmito útokmi uchránili,“ nabádala čitateľov vo svojom stĺpčeku „Potratové zákony sa nesmú meniť“ O´Brien. 

Ide o snahu, aby sa potrat stal politicky i spoločensky neprípustným,“ napísala a dodala, že považuje Shawa za spoločníka bláznivých protipotratových aktivistov.“

Shawove reformy by v tomto zaľudnenom štáte spustili toxickú“ debatu. Aspoň tak tvrdia jeho kritici. Začiatkom roku 2008 boli v štáte Victoria povolené dobrovoľné potraty až do 24. týždňa tehotenstva. Potraty po tomto okamihu musia byť odsúhlasené aspoň dvoma lekármi.


Shaw vycestoval na prieskumnú misiu ohľadom potratových zákonov do Spojených štátov. Má v pláne navštíviť a skontrolovať stav potratových zákonov v Georgii, Ohiou, Nevade, Kalifornii a New Yorku.

Live Action zdokumentovala potratových lekárov Spojených štátov, ktorí by dovolili, aby živo narodené deti zomreli mimo maternicu a vykonali by potrat aj ženám, ktoré výslovne uviedli, že nechcú dieťatko ženského pohlavia. V Austrálii existujú nezáväzné etické normy, ktoré odrádzajú od potratov na základe výberu pohlavia počas IVF .„Výnimkou je prípad, pri ktorom by sa znížilo riziko prenosu závažného genetického ochorenia.“

Dr. Cesare F. Santangelo z Washington D.C. mimo záznam priznal, že ak by sa dieťa náhodou narodilo aj počas potratu vo vysokom štádiu tehotenstva, „nepomohli by sme mu“.

Záznam bol natočený len mesiac po tom, ako lobistka za Plánované rodičovstvo, Alisa LaPolt Snow, povedala Floridskému zákonodarnému zboru, že ak sa dieťa počas nepodarenej interrupcie narodí živé, jeho prežitie by malo byť ponechané na ženu, jej rodinu a lekára“.

Nech už Shaw počas svojho amerického "turné" zistí čokoľvek, parlament štátu Victoria tomu musí venovať náležitú pozornosť. Shaw totiž v politicky rozdelenej komore udržuje rovnováhu síl.