Papua Nová Guinea sa bráni pred vonkajším tlakom na presadenie potratov

1,267
Kultúra smrti

Papua Nová Guinea je hlboko kresťanská krajina – ako to nádherne a bez rozpakov vyjadril predseda vlády vo svojom odkaze na Veľkú noc.

Prednedávnom kresťanskí lídri – ktorí sú v Papue Novej Guiney viditeľne vážení – vydali varovanie pred „vonkajšími“ tlakmi, ktoré sa snažia presadiť do ich krajiny potraty.

Uskutočnili tak tesne po stretnutí OSN, na ktorom veľvyslanec z Papuy Novej Guiney presadzoval potraty a sexuálne práva. Každoročné stretnutie Komisie OSN pre populáciu a rozvoj je malými vládami ľahko prehliadnuteľné, pretože nemôžu sledovať, čo ich delegácie v OSN robia.

Stanovisko veľvyslanca bolo však také zvláštne, že som sa rozhodol kontaktovať noviny v Papue Novej Guiney a chcel som zistiť, či sú si vedomí toho, že ich vláda presadzuje potraty a sexuálne práva.

O niekoľko týždňov neskôr katolícki biskupi vydali otvorený list adresovaný svojim politickým lídrom, ktorého časť hovorí nasledovné:

Dnes čelíme novým a nebezpečným trendom, o ktorých cítime povinnosť, že musíme hovoriť. Tradične boli obyvatelia Papuy Novej Guiney vždy otvorení novému životu, deťom, ktoré sa v ich rodinách narodili. Potraty, ktoré väčšina našich obyvateľov považuje za odporné, aj naďalej ostávajú v Papue Novej Guiney zakázané. Avšak politickí lídri čelia mohutným tlakom zvnútra aj zvonka našej krajiny, aby zaujali iné stanovisko. Nerozhodne sa vláda Papuy Novej Guiney jedného dňa, že zabitie nenarodeného dieťaťa je pre našu krajinu dobré, že je to niečo, čo pritiahne na náš ľud Božie požehnanie? Modlíme sa, aby našli lídri nikdy nepodľahli tomuto pokušeniu kvôli vidine politického či ekonomického zisku.

Tu sa dostávame k ďalším obavám Katolíckej cirkvi, a to rastúcej politickej ideológii, ktorá spája rozvoj s kontrolou populácie. Zmýšľanie mnohých politikov sa dnes uberá týmto smerom. Rozmýšľajú nad tým, prečo sa vzdelanie a zdravotníctvo v Papue Novej Guiney tak rapídne zhoršujú a čo sa s tým dá robiť. A pozrite sa na všetkých tých nezamestnaných a frustrovaných mladých ľudí, ktorí sa hromadia v uliciach našich menších i väčších miest a každý deň hľadajú možnosti tam, kde žiadne nie sú. Mení sa to v nebezpečnú situáciu. Čo môžeme urobiť?

Nanešťastie namiesto toho, aby vláda tvorivo hľadala pozitívne riešenia, zdá sa, že si skôr zvolila stratégiu, ktorou sa neriešia skryté príčiny nášho úpadku. Mnoho politikov si myslí, že vinníkom je rast populácie, čiže príliš veľa ľudí. Zabrzdite rodenie detí a všetko bude zas v poriadku, hovoria. A tak sa otvárajú dvere organizáciám ako Marie Stopes, aby prišli a dočasne „sterilizovali“ veľký počet žien ako spôsob spomalenia rastu populácie. V masovej miere sa podporujú a podávajú hormonálne implantáty, a to bez uvažovania nad telesnými, citovými a spoločenskými následkami pre mladé dievčatá a ženy a tiež pre komunitu ako celok.

Naši politickí lídri, naozaj ste si toto všetko premysleli? Viete, čo by si o tejto stratégii mohli myslieť ľudia vo vašich volebných okrskoch? Nemáte obavy z toho, aké by mohli byť dôsledky takéhoto zasahovania do prirodzenosti? Naozaj si myslíte, že kontrola populácie, ktorá sa zdá byť ľahkým riešením, bude fungovať a vyrieši vážne problémy, ktorým naďalej čelíme? Taký mladý, hrdý, energický a nezávislý štát a dnes chcú niektorí namieriť na plodnosť ako riešenie našich starostí?

Všetci radi hovoríme o veľkých bohatstvách našej krajiny, o kultúrne rozmanitom obyvateľstve a jeho životnej energii. Tešíme sa z obrovského bohatstva, ktoré je obsiahnuté v hojnosti prírodných zdrojov, ktoré nám Boh zveril do starostlivosti. Lepším plánom by teda azda bolo spojiť tieto dve veci – naše bohatstvo a prirodzený rast obyvateľstva plného života, keď chceme nájsť tajomstvo toho, ako sa stať úspešnou krajinou s blahom, pokojom a spravodlivosťou pre všetkých.  

Majú dôvod na obavy. Populačný fond OSN a Plánované rodičovstvo spustili program, ktorý má za cieľ pretlačiť v Papue Novej Guiney a ďalších ostrovoch v Tichom oceáne potraty a sexuálne práva.

Populačný fond OSN (ktorý je zodpovedný za vytvorenie čínskej politiky jedného dieťaťa) a Plánované rodičovstvo usporiadali v Juhovýchodnej Ázii stretnutie, na ktorom sa zúčastnili rozmanití ľudia zastávajúci vládne funkcie na tichooceánskych ostrovoch (pričom títo ľudia na stretnutí nezastupovali svoje vlády).

Podpísali tzv. Moana Declaration, vyhlásenie, ktoré zjavne napísali radikálni obhajcovia potratov a sexuálnych práv.

Tu sa nachádza článok Populačného fondu OSN, ktorý túto deklaráciu vychvaľuje. Všimnite si, že článok uznáva, že deklarácia nie je dohodou medzi vládami, ale zaviazanie sa jednotlivcov:

Účastníci sa dohodli na tom, že inštitucionalizujú mechanizmy, prostredníctvom ktorých by mohla byť poskytovaná pomoc, či už technická, právna alebo iná, politickým lídrom, ktorí chcú presadzovať veci spojené s Medzinárodnou konferenciou o populácii a rozvoji alebo so sexuálnym a reprodukčným zdravím a právami.“

Táto deklarácia bola podpísaná rôznymi funkcionármi, ktorí boli vyzvaní, aby sa pretlačili do svojich vládnych delegácií poslaných na tohtoročné aprílové stretnutie OSN, ktoré sa ukázalo ako jedno z kľúčových (a predpokladá sa, že im boli preplatené výdavky).

Na stretnutí Komisie OSN pre populáciu a rozvoj veľvyslanec pre Papuu Novú Guineu vyhlásil, že tichooceánske ostrovy podporili Moana Declaration.

Po tom, čo sa stretnutie Komisie skončilo a vlády tichooceánskych ostrovov boli upovedomené o činnosti svojich delegácií, mnohí ostali ticho. Populačný fond OSN nemohol zozbierať podporu pre túto radikálnu agendu – a dokonca sa od nej dištancoval a radšej zahmlieval ich ciele.

Obhajcovia potratových a sexuálnych práv zatiaľ nedokázali vytvoriť globálne práva. Svoj prístup však rozšírili o prenikanie do vnútra vlád.

Kresťanskí lídri v Papue Novej Guiney ich odhalili.