Islamisti obsadili kláštor v severnom Iraku

1,911
Kultúra smrti

Džihádistickí militanti dostali pod kontrolu jednu z najznámejších kresťanských pamiatok v Iraku - dosvedčili v pondelok 21. júla kňaz a miestni obyvatelia.

Bojovníci z Islamského štátu (ISIS) prepadli v nedeľu Mar (Svätý) Behnam, kláštor zo štvrtého storočia, ktorý spravuje Sýrska katolícka cirkev v prevažne kresťanskom meste Qaraqosh v severnom Iraku.

Francúzska tlačová agentúra AFP informovala, že mnísi údajne prosili, aby im dovolili zachrániť niektoré z kláštorných pamiatok, ale bojovníci to odmietli a poslali ich peši preč. Neostalo im nič len vlastné šaty. Na úteku na opustenej ceste nakoniec obyvateľov kláštora, vrátane niekoľkých rodín, našli kurdskí bojovníci, ktorí si hovoria peshmerga (bojovníci čeliaci smrti, pozn. prekl.). Tí ich odviezli do bezpečia.

Tento prípad bol najnovším ťahom ISISu, ktorý v júni vyhlásil „kalifát,“ rozprestierajúci sa na rozľahlých územiach severného Iraku a Sýrie, ktorý ohrozil prítomnosť kresťanov v obidvoch krajinách.

Počas víkendu utiekli z Mosulu stovky rodín a zanechali tak druhé najväčšie, kedysi kozmopolitné, mesto po prvý raz za takmer dve tisícročia bez kresťanskej populácie.

Džihádistickí bojovníci chcú vytvoriť štát založený na extrémnej interpretácii práva Šárija a ich cieľom sa stali všetky menšiny v oblasti Mosulu. AFP hlásili, že iné náboženské menšiny ako šítski Turkomani, Šabakovia a Jazidi trpeli ešte viac ako kresťania, ktorí zväčša unikli masovým popravám, keď sa ISIS prehnal oblasťou začiatkom júna.

Mar Behnam je významná kresťanská pamiatka v Iraku a miesto, kde sa schádza komunita a pútnici, aby sa tradične modlili za uzdravenie a plodnosť.

V nedeľu pápež František povedal, že sa „s obavami“ pozerá na celú situáciu a vyzval veriacich, aby pamätali na ľudí Iraku a Blízkeho východu v modlitbách.

Skupina na Facebooku vyzvala na deň modlitby a pôstu za prenasledovaných kresťanov, osobitne tých trpiacich v Iraku, na piatok 25. júla. Stránku nájdete tu:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10152306078333613&set=pcb.735660619831144&type=1&theater