Chorvátska vláda schválila registrované partnerstva proti vôli občanov!

1,318
Kultúra smrti

Chorvátsky parlament schválil zákon, ktorý právne uznáva zväzky osôb rovnakého pohlavia. Zákon, ktorý prešiel v pomere 89:16, udelil párom rovnakého pohlavia práva rovnocenné manželským párom, až na to, že im zakazuje adopciu detí.

V národnom referende, ktoré sa konalo v decembri 2013, 65,8 % chorvátskych voličov schválilo ústavnú novelu, ktorá definuje manželstvo ako zväzok výhradne medzi mužom a ženou.

Referendum, ktoré takisto získalo podporu od 104 zo 151 poslancov, vyústilo do toho, že ústava krajiny vylúčila možnosť homosexuálnych „manželstiev“.

Ľudová skupina „V mene rodiny“ iniciovala referendum petíciou s viac ako 750 tisíc podpismi. Krajina má 4,4 milióna občanov, pričom 90 % z nich sú katolíci.

Novela ústavy bola podporená zo strany Chorvátskej demokratickej únie i Katolíckej cirkvi, rovnako ako aj ortodoxnými, protestantskými, moslimskými a židovskými skupinami.

Nový právny predpis však obchádza zmenu ústavy tým, že nazval zväzky osôb rovnakého pohlavia „životným partnerstvom“ a nie „manželstvom“. Životné partnerstvo bude definované ako forma rodiny a bude chránené ústavou krajiny.

Chorvátsky premiér Zoran Milanovic, ktorý túto legislatívu navrhol, povedal, že on a jeho ľavicová koaličná vláda bola odhodlaná zaviesť zákonné práva pre páry rovnakého pohlavia.

kontakt:

Zoran Milanovic, premiér Chorvátska.

predsjednik@vlada.hr