Nové štúdie zistili, že užívanie antikoncepcie zvyšuje riziko rakoviny prsníka o 50%

1,868
Kultúra smrti

Štúdia, do ktorej bolo zapojených 1102 žien, zistila, že užívanie niektorých druhov antikoncepčných tabletiek sa spája s väčšou pravdepodobnosť vzniku rakoviny prsníka.

V tlačovej správe, ktorú pre LifeSiteNews poskytla Americká asociácia pre výskum rakoviny (American Association for Cancer Research - AACR), autori štúdie dokazujú, že vysoké dávky estrogénu v tabletkách „zvyšujú riziko rakoviny prsníka 2,7-krát,“ zatiaľ čo„tie, ktoré obsahujú mierne dávky estrogénu zvyšujú riziko 1,6-krát“.

Podobne aj „tabletky obsahujúce etynodiol diacetát“ - ako je Zovi a Demulen –„zvyšujú riziko 2,6-krát a trojfázová kombinácia tabletiek“ - ako Ortho Tri-Cyclen, Tri-Levien aTriphasi„obsahujú v priemere 0,75 miligramov noretindronu a zvyšujú riziko 3,1-krát.“

Nezistilo sa, že by riziko rakoviny prsníka zvyšovali pilulky s nízkou dávkou estrogénu.

Štúdia zistila, že nedávne užívanie perorálnej antikoncepcie zvyšuje riziko rakoviny prsníka o 50% v porovnaní s tými, ktorí nikdy neužívali antikoncepčné pilulky alebo ich už viac neužívajú.

Na rozdiel od väčšiny iných štúdií týkajúcich sa súvislosti medzi antikoncepčnými tabletkami a rakovinou prsníka, Beaber a kolegovia sa pri údajoch o užívaní antikoncepcie nespoliehali na údaje a výpovede získané od samotných žien. Miesto toho používali elektronické farmaceutické záznamy, z ktorých získali o účastníčkach štúdie podrobné informácie.

Táto štúdia (financovaná Národným inštitútom pre rakovinu - National Cancer Institute) je len posledným prepojením medzi antikoncepčnými tabletkami, rakovinou a ďalšími chorobami. Istá predchádzajúca tohtoročná štúdia zistila, že chemické látky v antikoncepčných prostriedkoch spôsobujú feminizáciu samcov rýb v Španielsku.

Štúdia z roku 2013 zas zistila, že minimálne trojročné užívanie antikoncepcie viedlo k väčšej šanci na zelený zákal. Austrálska štúdia uskutočnená v roku 2012 zistila, že dospievajúce dievčatá, ktoré užívajú antikoncepciu majú zvýšený krvný tlak. Dánska štúdia vydaná na začiatku tohto roka zistila, že antikoncepčné pilulky môžu uškodiť plodnosti žien, ktoré ich užívajú.

Štúdia AARC, ktorá bola publikovaná časopisom Americkej asociácie pre výskum rakoviny (AARC) s názvom Cancer Research (Výskum rakoviny), skúmala ženy, ktoré boli v Skupine zdravotníckej spolupráce v oblasti Seattlu a bola im určená onkologická diagnóza medzi rokmi 1990 až 2009. Spolu to bolo 21 952 kontrol.

Podľa tlačovej správy, „z tých [žien], ktoré užívali hormonálnu antikoncepciu a bol im v uplynulom roku predpísaný aspoň jeden recept asi 24 % malo perorálnu antikoncepciu s nízkym obsahom estrogénu, 78% so stredne vysokým obsahom estrogénu a menej než 1% s vysokým obsahom estrogénu.“

Inými slovami, ženy si zriedka nechávajú predpísať recepty na najnebezpečnejšie tabletky - teda tie s vysokými dávkami estrogénu. U žien nad 40 rokov je pravdepodobnosť rakoviny prsníka v celej krajine približne 1,5 %.

Jeden z autorov štúdie AARC však varoval, že výsledky štúdie si „vyžadujú potvrdenie“.