Sudánska kresťanka, ktorá unikla rozsudku, prišla do USA

1,009
Kultúra života

Sudánska kresťanka, ktorá sa odmietla vzdať svojej viery, hoci stála tvárou v tvár trestu smrti obesením, sa konečne dočkala konca svojho strašného utrpenia, keď sa spolu so svojím manželom a dvoma deťmi pripojila k širšej manželovej rodine. Dorazili do Manchester v New Hampshire.

27-ročná Meriam Yahia Ibrahimová, ktorá bola vychovaná ako pravoslávna kresťanka po tom, čo jej moslimský otec opustil svoju rodinu, bola príbuznými odsúdená za to, že si vzala Daniela Waniho, V Manchestri žujúceho sudánskeho kresťana s americkým občianstvom.

Meriam vrhli do väzenia, hoci bola tehotná, obžalovali ju a odsúdili za odpadlíctvo a cudzoložstvo podľa práva šaría, hoci sa celý čas počas súdu bránila, že bola kresťankou celý svoj ​​život a nikdy nebola moslimkou.

„Som kresťanka a kresťankou zostanem,“ vyhlásila v máji Meriam v sudánskej súdnej sieni.

Sudca odsúdil Meriam 15. mája na 100 rán bičom za cudzoložstvo, pretože sudánsky zákon nepovažuje jej manželstvo s Wanim za platné a mala byť obesená za odmietnutie „vrátiť sa k islamu“.

Meriam uväznili s jej 20-mesačným synom Martinom a krátko po tom, ako jej oznámili rozsudok, porodila vo väznici dcéru Mayu.

To, ako s ňou sudánska vláda zaobchádzala, vyvolalo globálne pobúrenie. Po intenzívnom tlaku na režim Omara al Bashira sa vďaka organizáciám pracujúcim v oblasti ľudských práv a vďaka západným vládam podarilo rozsudok zvrátiť. Na odvolanie, ktoré podporil pápež František, Meriam 23. júna prepustili.

Opätovne ju zatkli, keď sa snažila opustiť krajinu. Následne ju však zase prepustili a dostala azyl na americkom veľvyslanectve v Chartúme.

Minulý týždeň jej bolo konečne dovolené opustiť Sudán. Meriam letela so svojou rodinou do Ríma, kde sa na súkromnej audiencii stretla s pápežom Františkom.

„Pápež jej poďakoval za jej odvahu a svedectvo viery a ona mu poďakovala za jeho modlitby a solidaritu,“ povedal vatikánsky hovorca o. Federico Lombardi vo svojom vyhlásení.

O. Lombardi povedal, že pápež František sa stretol s Meriaminou rodinou, aby ukázal „svoju blízkosť, obavy a modlitby“ za všetkých tých, ktorí trpia pre svoju vieru, a to najmä za kresťanov, ktorí trpia prenasledovaním alebo obmedzovaním ich náboženskej slobody.

Vo štvrtok ráno Meriam a jej rodina odleteli z Ríma do Philadelphie, kde ich pozdravil primátor mesta Michael Nutter. Podľa tweetu redaktorky z CBS Philadelphia news Pat Ciarrocchiovej, primátor Nutter opísal Meriam ako „ženu naplnenú darom odvahy“, ktorá je teraz na ceste domov.