Podpora zákona o „manželstve“ osôb rovnakého pohlavia marí šance konzervatívnej strany vo voľbách v roku 2015

1,022
Kultúra života

 

LONDÝN – Prieskum spoločnosti ComRes ukázal, že ak bude premiér Davida Camerona trvať na presadení „manželstva“ osôb rovnakého pohlavia, bude ho toto presvedčenie takmer určite stáť vládu vo voľbách 2015. Anketa, ktorá vznikla na podnet skupiny Kampaň za manželstvo (Campaign for Marriage) ukázala, ako táto otázka konzervatívnej strane poškodila. Zistilo sa, že 20% voličov konzervatívnej strany súhlasilo s tvrdením: „V najbližších voľbách by som zvažoval hlasovanie za konzervatívnu stranu, ale určite ju nebudem voliť v prípade, že vládna koalícia zlegalizuje manželstvá osôb rovnakého pohlavia.“

Hoci čísla ukazujú, voliči podporujúci „manželstvo“ osôb rovnakého pohlavia sú v prevahe, ukazujú tiež, že strana by stratila dostatočnú podporu, aby mohla vyhrať nastávajúce ľudové voľby.

Zákon o manželstve, ktorý vláda charakterizuje ako „malú zmenu“ a homosexuálny aktivisti zas ako [zmenu] „rozsiahlu“, bol prvýkrát v snemovni predstavený 25. januára 2013.

The Daily Telegraph ešte pred hlasovaním tvrdil, že viac ako polovica vlastných Cameronových poslancov bude hlasovať proti nemu. Denník tiež predpokladal, že asi 200 konzervatívnych poslancov vrátane šiestich straníckych predsedov z celkovo dvanástich strán a aspoň štyria ministri, budú proti návrhu zákona. Takže zostalo asi 120, ktorý ho plánovali podporiť. A to stačilo na zamietnutie návrhu zákona, čo je však dôkazom toho, že nad Cameronovým vedením panuje vo vnútri strany hlboké rozčarovanie.

Telegraph vtedy uviedol, že medzi ministrami kabinetu, ktorí budú hlasovať buď proti, alebo sa zdržia hlasovania, budú: minister životného prostredia Owen Paterson, minister Walesu David Jones, minister obrany Philip Hammond a Iain Duncan Smith, bývalý predseda strany a minister práce a penzií.

Obrancovia Camerona odmietli vládny prieskum ComRes s tým, že väčším nebezpečenstvom pre stranu by bolo ignorovať spoločenské trendy týkajúce sa homosexuality. To podporuje stanovisko 62% voličov celého politického spektra, ktorí sa podľa ComRes vyjadrili, že Cameronova motivácia podpory homosexuálnych „manželstiev“ má viac spoločného s tým, aby sa strana zdala ako „moderná a in“, ako s tým, že by jej skutočne šlo o „rovnosť“.

Opozícia voči plánovanej redefinícii manželského zákona rástla aj vo vnútri strany. V ten týždeň bol číslu 10 (prezývka pre každého momentálneho predsedu vlády v Británii, keďže býva na ulici Downton Street 10, pozn. prekladateľa) doručený list, ktorý podpísalo 20 vysoko postavených lídrov strany, ktorí Camerona obvinili z toho, že „zradil“ voličov strany. Tvrdili, že zmeny prichádzajú „bez náležitej diskusie alebo konzultácie“ a majú za následok, že členovia strany ju opúšťajú „v húfoch“. Predtým než Cameron predstavil návrh zákona, povolil diskusiu trvajúcu menej než desať dní. 

Pre Daily Telegraph sa neskôr týchto 20 lídrov miestneho Združenia členov konzervatívnych strán vyjadrilo o premiérovi mimo jeho kancelárie, že je „tupý“. Varovali ho, že „dlhodobé bránenie náboženskej a osobnej slobody a práva na slobodu prejavu“ stranu v najbližších parlamentných voľbách „nepriaznivo ovplyvní“, ale jej aj „značne uškodí“. Hovorili, že konštatní členovia strany zostali „nahnevaní, rozčarovaní a hlboko zmätení“ návrhom, ktorý bol predložený bez varovania a počas posledných volieba sa nenachádzal v programe strany ani v plánoch vlády vyhlásených britskou kráľovnou.

Kritici Cameronovho vedenia sa dlhší čas domnievali, že šancu na vládnu väčšinu zahodil ešte počas posledných volieb kvôli podpore návrhu pokračovať vo vzájomnom vzťahu Británie a Európskej únie a odmietnutím schválenia [v tejto otázke] národného referenda. Jeden z 20 lídrov združenia vedúcich strany povedal, že ľudia sú viac nahnevaní kvôli Cameronovej redefinícii manželstva než kvôli Európe.

„Like“, ak chcete brániť skutočné manželstvo

The Telegraph citoval Eda Costelloeho, ktorý kvôli tejto otázke odstúpil z funkcie predsedu konzervatívnej asociácie Somerton & Frome. Costelloe povedal: „Aj my sme šokovaní spôsobom, akým sa táto vec presadzuje - totiž s takým malým ohľadom na riadne skúmanie. Vláda je podľa všetkého rozhodnutá obmedziť diskusiu v každej fáze v rámci verejnej diskusie ako aj v parlamentnom procese.“

Ďalší miestny vedúci povedal, že členovia strany sa čoraz viac obávajú, že zákon bude hovoriť o rovnosti, ale v praxi to bude vyzerať tak, že túžby malej menšiny budú kladené nad občianske práva ostatných. Ben Harris-Quinney, predseda skupiny odborníkov Bow Group, varoval, že učitelia, úradníci a manželskí poradcovia budú za svoje názory prepustení.

Medzitým sa Cameronovi verní organizujú, aby podporili jeho plány. Minister zahraničia William Hague povedal, že tieto opatrenia podporí, pokiaľ bude odporcom zaručená ochrana. „Myslím si, že tak, ako sa časy zmenili, keď prišlo civilné partnerstvo a v pozoruhodne krátkej dobe sa stalo prijateľným,“ povedal pre BBC, „tak si myslím, že sa stane to isté aj s týmto.“

Minister zdravotníctva Jeremy Hunt, ktorý seba samého pre Telegraph popísal ako Cameronovho „blízkeho spojenca“ povedal: „Náboženská sloboda nie je len pre heterosexuálov – nemali by sme nikomu upierať právo celoživotného záväzku s inou osobou pred Bohom, ak tomu verí a ak to jeho cirkev povoľuje.“

Minister školstva Michael Gove napadol kritikov zákona, ktorí varovali, že učitelia budú nútení podporovať v triedach homosexualitu ako normálnu, v opačnom prípade bucú prepustení. Gove pre Daily Mail napísal: „Mám plnú dôveru v ochranu nášho zákona, ktorý poskytuje slobodu svedomia a prejavu. Je veľký rozdiel očakávať, že učiteľ niečo vysvetlí a nariaďovať mu, aby to podporoval.“

Prieskum Com-Res zistil, že šestina učiteľov nie je ochotná učiť o homosexuálnom „manželstve“. Koalícia pre manželstvo varovala, že prepustenie by mohlo zasiahnuť až 40 000 učiteľov, ak by odmietli ísť v tejto otázke proti svojmu svedomiu.

Goveove komentáre sú však v rozpore s informáciami, ktoré pred časom prišli z jeho kancelárie. Nemenovaný zdroj na Goveovom oddelení pre denník Daily Telegraph priznal, že v rámci dohôd Európskej únie má britská vláda len malú silu na to, aby chránila svojich občanov pred súdnymi spormi zo strany homosexuálnych aktivistov.

„Spoľahlivý zdroj“ uviedol, že Spojené kráľovstvo nie je „pod kontrolou“ vlastnej právnej situácie a že konečné rozhodnutie bude „nevyhnutne“ pochádzať zo strany Európskeho súdu pre ľudské práva.

Zdroj povedal: „Mávali sme právne poradenstvo; problém je v tom, že v týchto veciach vládne veľká neistota.“

„Všetky tieto veci sú pod kontrolou deviatich mužov v Štrasburgu, a preto je to v podstate neisté - pretože Veľká Británia to nemá pod kontrolou.“

David Burrowes, rádový člen parlamentu zo strany konzervatívcov, sa pre Telegraph vyjadril: „Táto politika je nebezpečná a zlá. Sú takí, ktorí si myslia, že voliči, ktorí sú na túto politiku naštvaní, pri najbližších voľbách na to zabudnú. Hra, ktorú chcú hrať, je nebezpečnou hrou.“

Tim Loughton, bývalý minister záležitostí detí, povedal, že sa zdá, že v tejto problematike si vláda „chce vybrať boj proti vlastným priaznivcom.“

„Pre konzervatínu stranu je to budíček, aby si uvedomila, aký škodlivý vplyv má pre ňu homosexuálne manželstvo. Mnoho udatných priaznivcov konzervatívcov sa cíti týmto problémom, ktorý prišiel z ničoho nič, dotknutých,“ povedal pre Telegraph.