Po odobratí poručníctva chcú bojovať za slobodu domáceho vzdelávania

1,914
Kultúra života

Minulý rok skupina dvadsiatich sociálnych pracovníkov, policajtov a špeciálnych agentov vtrhla do domu rodiny vzdelávajúcej deti doma pri Darmstadte v Nemecku a násilne im odobrala všetky štyri deti, vo veku od sedem do štrnásť rokov. Rok potom, štátny odvolací súd navrátil poručníctvo detí naspäť ich rodičom.

Dôvodom odobratia detí bolo, že rodičia Dirk a Petra Wunderlichovci pokračovali vo vzdelávaní svojich detí doma, čo je v rozpore s nemeckým zákonom a zákazom o domácom vzdelávaní detí.

Deti boli vrátené domov tri týždne po tom, ako ich odobrali, ako reakcia na medzinárodnú odozvu, na čele ktorej stála Asociácia právnej obrany domáceho vzdelávania (HSLDA).

Súd však udelil rodičom podmienku, že deti budú musieť navštevovať štátnu školu. Z tohto dôvodu im teda odobral poručníctvo detí, aby sa tak zabránilo prípadnému opusteniu krajiny.

Nové rozhodnutie odvolacieho súdu bolo síce k rodičom a domácemu vzdelávaniu kritické, no súd rozhodol, že rozsudok nižšieho súdu, aby boli deti dané do poručníctva štátu, bolo „neprimerané“ a nariadil, aby sa rodičom vrátilo poručníctvo v plnej miere podľa vyhlásenia HSLDA.

Wunderlichovci začali opäť so vzdelaváním detí doma, keď súd naznačil, že rozhodne týmto spôsobom. Povedali, že boli výsledkom veľmi potešení, aj keď si všimli, že tvrdé slová súdu na margo domáceho vzdelávania signalizovali, že sú ešte ďaleko od víťazstva.

Vyhrali sme poručníctvo späť a sme z toho štastní,povedal Dirk.

Súd povedal, že odobratie detí nebolo primerané iba preto, že autority mali uložiť vysoké pokuty a zahájiť trestné stíhanie. Ale toto rozhodnutie sa drží absurdnej idey, že domáce vzdelávanie je ohrozenie detí a zneužitím rodičovskej autority.“

V súčasnosti môžu Wunderlichovci slobodne vycestovať do inej krajiny, kde je vzdelávanie doma povolené, ak by sa tak rozhodli. Tvrdia však, že zamýšľajú zostať v Nemecku a pracovať na slobode vzdelávania. 

Aj keď sa už nemusíme obávať, že nám zoberú deti, pokým žijeme v (spolkovom štáte) Hesensko, môže sa to stať iným ľuďom v Nemecku,“ povedal Dirk. „Teraz sa obávame uloženia pokuty do výšky 75 tisíc eur a vzatia do väzby. To by sa nemalo tolerovať v žiadnej civilizovanej krajine.“

Petra Wunderlichová povedala: „Nedokázali by sme to bez pomoci HSLDA,“ ale upozornila, že „žiadna rodina nemôže bojovať so silným nemeckým štátom. Je to príliš veľa a príliš drahé.“

Keby nebolo HSLDA a ich pomoci, obávam sa, že by naše deti boli stále v poručníctve štátu. Sme im takí vďační a ďakujeme všetkým vzdelavajúcim detí doma, ktorí nám pomohli tým, že podporujú HSLDA.“

Riaditeľ HSLDA pre globálne záležitosti Michael Donnelly povedal, že víta toto rozhodnutie, ale je zároveň znepokojený slovami, ktoré použil súd.

Vítame toto rozhodnutie, ktoré zvrátilo to, čo bolo nehoráznym zneužitím súdnej moci,povedal.

Rozhodnutie nižšieho súdu odobrať rodičom poručníctvo vlastných detí v zásade uväznilo rodinu Wunderlichovcov v Nemecku. Toto rozhodnutie však nebolo dostatočným riešením problému a jeho následkov aj v budúcnosti. Súd len s ťažkosťami vrátil poručníctvo rodičom späť a lokálnym autoritám ďalej signalizoval, že takéto prípady majú riešiť cez trestné stíhanie alebo pokuty. “

Donnelly podotkol, že takéto správanie je v demokratickej krajine problematické.

Uväznenie a pokuty za domáce vzdelávanie prekračujú hranice, ktoré je možno tolerovať v slobodnej spoločnosti rešpektujúcej základné ľudské práva,“ vysvetlil.

Sloboda a základné ľudské práva si vyžadujú rešpekt pre rozhodovanie rodičov, čo sa týka vzdelávania. Nemecké spolkové a štátne politické opatrenia, ktoré zakazujú vzdelávanie doma musia, byť zmenené.“

Takéto politické opatrenia v poprednej európskej demokracii nielenže ohrozujú práva desiatok tisíc nemeckých rodín, ale zároveň vytvárajú nebezpečný príklad pre ďalšie krajiny, ktoré by mohli byť náchylné ho nasledovať,varoval Donnelly.

Aj predseda HSLDA Michael Farris povedal, že konanie v mene rodiny Wunderlichovcov bolo dôležitým ukazovateľom slobody.

Wunderlichovci sú dobrá a slušná rodina, ktorej základné ľudské práva boli porušené a stále sú ohrozované,“ povedal Farris.

Ich boj je aj náš boj,“ zdôraznil Farris, „a budeme pokračovať v podpore tých, ktorí sa postavili proti nemeckej politike zakazovania domáceho vzdelávania, ktorá porušuje medzinárodné právne normy. Slobodní ľudia nemôžu tolerovať takýto útlak a my budeme robiť všetko, čo je v našich silách, aby sme bojovali za rodiny ako sú Wunderlichovci tu v USA a aj v zahraničí. Musíme sa postaviť proti tomuto druhu prenasledovania tam, kde sa deje alebo kde vidíme, že je naša vlastná sloboda oslabovaná.“