Otvorenie synody: „Rozdelenie má na svedomí diabol“

2,077
Kultúra života

Dni smerujúce k Mimoriadnemu zasadnutiu Biskupskej synody o rodine (fotky umiestnené v slideshow Johna-Henryho Westena, LifeSiteNews) boli zahájené včerajšou svätou omšou v Bazilike svätého Petra, ktorú celebroval pápež František. A boli poznačené nezhodami medzi kardinálmi Katolíckej cirkvi. Kardinál Walter Kasper, ktorého evidentne podporuje väčšina nemeckých, ale aj iných biskupov, bol zapojený do svetovej mediálnej šnúry, kde ponúkal svoje návrhy na zmenu postoja Cirkvi k otázke svätého prijímania pre rozvedených katolíkov a tých, čo druhýkrát uzavreli manželstvo. Proti tomuto návrhu medzitým vystúpilo približne desať kardinálov uvedením svojich kníh a poskytnutými rozhovormi.

Sám pápež František minulý utorok na Twitteri napísal, že „rozdelenie kresťanov je veľmi vážnym hriechom; Je to práca diabla.“ Jeho post mnohí považovali za reakciu práve na tieto nezhody.

Popredné médiá interpretovali pápeža Františka len z jednej strany. Denník The Irish Independent uvádza v článku s názvom „Pápež zovretý v boji s nekompromisnými zástancami,“ že „pápežovmu úsiliu o reformu niektorí kardináli oponujú, rovnako ako mnohí americkí konzervatívci.“

Pápež vo svojich homíliách, príhovoroch a rozhovoroch naznačil, že sa prikláňa k osvojeniu si zhovievavejšieho prístupu voči rozvedeným, ktorí druhýkrát uzavreli manželstvo a chcú prijímať Eucharistiu,“ uvádzajú ďalej noviny.

Homília pápeža Františka na otváracej svätej omši synody mala skôr príkrejší tón, keď apeloval na „lídrov“ cirkvi, predovšetkým na kardinálov a biskupov. Povedal, že túžia po peniazoch a moci. „A na uspokojenie tejto túžby kladú zlí pastieri neúnosné bremená na plecia iných, pričom oni nepohnú ani prstom,“ dodal.

Pápež ďalej uvádza: „Aj my, v Biskupskej synode, sme pozvaní pracovať v Pánovej vinici. Synodálne zhromaždenia tu nie sú na to, aby sa diskutovalo o krásnych a múdrych nápadoch alebo aby sa ukázalo, kto je inteligentnejší. … Sú tu preto, aby bolo postarané o Pánovu vinicu, aby sa na ňu dohliadalo, a aby sa podarilo uskutočniť láskyplný plán, ktorý má Boh so svojím ľudom.“

Tieto náznaky boli, aj keď menej prísne, už v jeho homílii prednesenej niekoľko dní pred začatím synody.

Je to vládnuca trieda, ktorá zatvára dvere pred Božím spôsobom spásy,“ povedal pápež František, odkazujúc na cirkevných lídrov. „Tento prístup je dosť odlišný od toho, aký by mal mať Boží ľud, ktorý chápe a akceptuje spásu prostredníctvom Ježiša,“ dodal. „Na druhej strane ich vodcovia obmedzujú spásu len na naplnenie 613. prikázaní, ktoré si vytvorili vlastným intelektuálnym a teologickým oduševnením.“

Pápež to ukončil tým, že „títo vodcovia neveria v milosrdenstvo a odpustenie, ale iba v prinášanie obiet.“

Pokračoval:

Chcú mať všetko jednoznačne zatriedené, čo je drámou toho, že vzdorujú spáse. Každý jeden z nás túto drámu zdieľa a sami seba by sme sa mali opýtať: Ako chcem byť zachránený? Svojimi silami? Skrze spiritualitu, ktorá je dobrá, ale taká pevná a zreteľná, že nehrozia žiadne nebezpečenstvá? Alebo nasledovaním Ježiša, ktorý nás neustále prekvapuje, otvárajúc dvere tajomstvu Boha, ktorý je milosrdný a odpúšťajúci?

Ak nenasledujem Ježiša, ale vyhľadávam iných učiteľov a útočisko v prikázaniach vytvorených človekom, môžem sa cítiť bezpečne, ale pravdou je, že si spásu kupujem namiesto toho, aby som zadarmo prijal dar, ktorý mi Boh dáva.

Napriek všetkým domnienkam, aké je pápežovo stanovisko ohľadne niektorých hlavných otázok synody, František v otváracom príhovore synodálnym otcom zdôraznil, že chce, aby vyjadrili svoj názor nehľadiac na to, čo si myslia ostatní alebo on sám.

Musíte povedať všetko, čo vnímate, že by ste mali,“ naliehal.

Pápež poznamenal, že mu vo februári po zhromaždení kardinálov jeden napísal, aká je to škoda, že nie všetci mali odvahu povedať to, čo mali na mysli z dôvodu, že sa to nezhoduje s tým, čo si myslí pápež. „To nie je dobré, nie je to kolegiálne,“ povedal pápež František, „pretože musíte povedať všetko, čo Pán chce, aby ste povedali, a to bez váhania.“

A dodáva: „Zároveň by ste mali pokorne počúvať a s otvoreným srdcom akceptovať to, čo hovoria ostatní bratia.“