Prezident Vatikánskej synody: Cirkev so „stabilnými zväzkami“ homosexuálov nesúhlasí

1,363
Kultúra života

V týždňoch pred mimoriadnou Synodou o rodine sme sa ocitli uprostred širokosiahlych nedorozumení a rozdielov v názoroch na katolícku náuku o rodine a sexualite. Jeden z troch kardinálov, ktorých pápež František ustanovil za prezidentov zhromaždenia, trvá na tom, že Cirkev nemôže súhlasiť s homosexuálnymi vzťahmi bez ohľadu na to, aké „stabilné“ by mohli byť.

„Samozrejme, že Cirkev neobhajuje a ani nesúhlasí so stabilnými zväzkami medzi pármi rovnakého pohlavia, a už vôbec ich nepovažuje za manželstvá,“ povedal pre LifeSiteNews kardinál Raymundo Damasceno Assis, arcibiskup z Aparecidy, Brazílie a prezident Národnej konferencie biskupov Brazílie. 

Redakcia LifeSiteNews kardinála kontaktovala po tom, čo najväčší brazílsky denník, Folha de São Paulo, zverejnil jeho výroky v článku z 15. septembra vychvaľujúc „jemnejšiu a tolerantnejšiu rétoriku Františka, osobitne ohľadom homosexuality.“

V článku sa uvádzalo, že kardinál Damasceno Assis je „v jednej línii s nedávnymi vyhláseniami z Vatikánu, teda hlásať viac rešpektujúci a menej prísny postoj“ k homosexuálnym zväzkom.

Ohľadom týchto zväzkov, ktoré boli legalizované Najvyšším brazílskym súdom v roku 2011, denník citoval kardinálove slová, „Je to rozhodnutie Najvyššieho [súdu]. Samozrejme, pre Cirkev [homosexuálne zväzky] nemôžu byť položené na rovnakú úroveň ako manželstvo, to je odlišné. Ale ohľadom rešpektu pre stabilné zväzky takýchto ľudí, Cirkev sa bezpochyby vždy snažila kráčať touto cestou.“

Denník robil interview týkajúce sa septembrovej prezidentskej debaty, ktorú organizovala Konferencia brazílskych biskupov.

Októbrová Synoda o rodine je dôvodom na dišputy a terčom kritiky mnohých, ktorí sú proti cirkevnému učeniu o homosexualite, manželstve a rodine.

Katechizmus Katolíckej cirkvi učí, že homosexuálne činy sú vnútorne nezriadené, v rozpore s prirodzeným zákonom a za žiadnych okolností s nimi nemožno súhlasiť.

Katechizmus tiež učí, že sviatosť manželstva je manželskou zmluvou, ktorou muž a žena vytvárajú medzi sebou intímne spoločenstvo života a lásky. Cirkevné učenie potvrdzuje, že manželstvo je svojou povahou usporiadané pre dobro ľudí, takisto ako pre plodenie a výchovu detí, a že bolo povýšené na hodnosť sviatosti Ježišom Kristom.