Páry povedali Synode: Kríza rodiny nie je spôsobená zlyhaním učenia, ale metodiky

1,494
Kultúra života

Biskupi na vatikánskej Synode o rodine počuli tento týždeň už druhýkrát od laických párov, že cirkevná kríza rodiny nepochádza z nedostatkov v doktríne, ale z neschopnosti efektívne a otvorene túto doktrínu učiť.

Musíme vyvinúť silnejšie a kreatívnejšie metódy na šírenie základnej pravdy – pravdy, že manželstvo je Boží dar a nie inštitúcia, ktorú si vymysleli ľudia,“ povedali Synode Jeffrey a Alice Heinzen z La Crosse vo Wisconsine.

Pár v stredu pozvali, aby sa prihovoril biskupom na Synode. Tým povedali, že cirkev netrpí „krízou pravdy“, ale skôr „metodiky“.

Pastoračným programom, ktoré sa snažia riešiť negatívne problémy ovplyvňujúce manželstvo a rodinný život,“ sa nepodarilo odpovedať na „veľkosť kultúrnych výziev, ktorým dnes čelíme,“ povedali.

Vstúpili sme – ako to popísali niektorí sociológovia - do veku zmenšenej rodinnej štruktúry.“

Jeffrey Heinzen je prezidentom McDonnellovej strednej katolíckej školy, patrí ku Kolumbijským Rytierom (Columbian Knights) a je riaditeľom Úradu pre manželstvo a rodinný život v diecéze La Crosse. Alice Heinzen je zas diecéznou koordinátorkou prirodzeného plánovania rodičovstva.

Ako sa môžeme my, ako Cirkev,“ povedali, „efektívne vyjadrovať o tom, čo vieme, že je pravda, avšak praktickým, jednoduchým a presvedčivým spôsobom? - teda tak, aby sme všetkých mužov a ženy vyzvali a podporili k životu v celoživotných manželstvách a budovanou domovov, ktoré tvoria domácu cirkev?“

Pár vyjadril smútok nad tým, že veľa mladých ľudí „vyrastá v domácnostiach rozdelených rozvodmi, alebo dokonca bez skúsenosti zosobášených rodičov v dôsledku mimomanželských tehotenstiev.“

Heinzen povedal, že „sociologické výskumy“ podporujú záver, že „deti vyrastajúce bez požehnania zosobášených rodičov, ktorí by vytvorili domov oživený láskou a vierou, budú pravdepodobne bojovať s dôverou v Boha a v blížnych.“

Po prezentácii Heinzenovcov nasledoval vo štvrtok pár z Brazílie, ktorý vo svojom príhovore, adresovanom Synodálnemu zhromaždeniu, úprimne žiadal pápeža a biskupov, aby sa učilo opomínané a často nepochopené učenie o antikoncepcii.

Musíme si bez strachu priznať,“ povedali Arturo a Hermelinda As Zamberline, „že mnohí katolícki manželia, vrátane tých, ktorí sa snažia žiť svoje manželstvo vážne, necítia povinnosť používať čisto prirodzené metódy [oddialenia tehotenstva].“ Okrem toho - dodali - o tejto veci od svojich kňazov v spovedniciach počujú len málo alebo vôbec nič.

Maria Madise, koordinátorka pro-life a pro-rodinnej organizácie Voice of the Family [Hlas rodiny], reagovala na tieto vstupy postrehom, že srdcom problému je škodlivý účinok „antikoncepčnej mentality“ v Cirkvi.

Antikoncepčná mentalita,“ povedala Madise, „oddeľuje lásku od života,“ čo bol koncept zahrnutý v srdci encykliky pápeža Pavla VI. Humanae vitae. Povedala, že tak ako to predpovedalo Humanae Vitae: Oddelenie zjednocujúceho a prokreatívneho rozmeru pohlavného úkonu sa stalo hlavným katalyzátorom kultúry smrti.“

Povedala, že antikoncepcia uľahčuje mimomanželský sex, promiskuitu a „neschopnosť zaviazať sa k manželstvu“, a dodala, že prispela i k rozpadu manželstva, rodiny a koniec koncov i k potratu.

Veľmi rady sme počuli postrehy týchto katolíckych párov. Podali krásne svedectvo, ktoré je plodom záväznej manželskej lásky otvorenej voči životu.“