Neprijateľné: Mnohí otcovia Synody sú proti správe interim

1,383
Kultúra života

Aktualizované 16. októbra, 9:00: na štvrtkovej tlačovej konferencii vo Vatikáne otec Frederico Lombardi, riaditeľ tlačového strediska Svätej stolice, povedal, že ho kardinál Müller požiadal, aby dal vyhlásenie, že slová, ktoré mu boli podľa La Reppublica pripisované, nepoužil. Podľa Lombardiho Müller povedal, že to nie je jazyk, ktorým by sa vyjadroval. Nie je celkom jasné, čo viedlo Lombardiho k tomuto vyhláseniu, ani to, aké slová Müller vlastne použil počas stretnutia malej skupiny, ale je jasné, že Müller, spolu s mnohými ďalšími, vyjadril znepokojenie kvôli interim relatio, ktoré bolo publikované v pondelok.

RÍM -  „Nedôstojné, hanebné a úplne nesprávne. Takto podľa La Reppublica zhodnotil kardinál Gerhard Müller, prefekt vatikánskej Kongregácie pre náuku viery, tzv. 'relatio', priebežnú správu jednej "malej skupiny" Synody o rodine.

Kardinál Raymond Burke spomedzi všetkých synodálnych otcov pravdepodobne najviac prejavoval nesúhlas s pondelkovou priebežnou správou, je však stále viac a viac jasné, že podobné obavy majú aj mnohí iní synodálni otcovia.

Doteraz väčšina kritikov vyjadrovala svoje obavy za zatvorenými dverami Synody, najmä v circules minores (malých pracovných skupinách, ktoré sa počas Synody stretávali, aby preskúmali a revidovali správu, známu ako Relatio post disceptationem  alebo 'správu po rozprave'. LifeSiteNews potvrdila, že z troch anglických malých skupín mala minimálne v dvoch väčšina voči relatio výrazné námietky.

Medzi kardinálmi, ktorí na Synode vystúpili sú: George Pell, Marc Ouellet, Gerhard Müller, Raymond Burke, Angelo Scola, André Vingt-Trois, Carlo Caffaro, Timothy Dolan, Fernando Filoni, a Stanisław Ryłko.

Ale niekoľkí biskupi a kardináli tento dokument otvorene kritizovali na verejných fórach a trvali na tom, že nie je skutočným odrazom ich diskusií, a je jednoducho neprijateľný.

Ide, samozrejme, o otvorené vyhlásenie kardinála Burkeho na margo katolíckej celosvetovej správy: „Verní pastieri tento dokument nemôžu prijať,“ a ďalej hovorí, že relatio zrádza prístup, ktorý „nepatrí Cirkvi“.

Ale aj priamo na Vatikánskej tlačovej konferencii sa juhoafrický kardinál Wilfrid Napier jasne vyjadril, že je veľmi znepokojený, rovnako ako anglicky hovoriaca malá skupina, ktorej predsedal.

Vyjadril "prekvapenie", ako i mnoho ďalších otcov, že bolo relatio publikované, a povedal, že mediálny cirkus, ktorý jeho publikovanie vyvolalo, spolu so správami z celého sveta, ktoré naznačovali  „mäkší“ prístup alebo úplné odmietnutie učenia Cirkvi, spôsobilo, že synodálni otcovia teraz „pracujú z pozície, ktorá je prakticky nenapraviteľná“.

„Táto správa sa rozšírila hovoriac, že toto je to, čo hovorí Synoda, alebo že toto je to, čo hovorí Katolícka cirkev. Ale to vôbec nie je to, čo hovoríme,“ povedal. „Bez ohľadu na to, ako sa snažíme to napraviť ... neexistuje žiadny spôsob, ako by sa to dalo do poriadku.“

„Táto správa sa rozšírila, ale nie je pravdivá,“ dodal. „Čokoľvek odteraz povieme, bude to ako keby sme sa len snažili odstrániť následky škody.“

Sťažoval sa najmä na to, že dokument, ktorý je len predbežným zhrnutím debát, nesprávne naznačuje, že návrhy sa stretli so všeobecným súhlasom synodálnych otcov. Ako príklad uviedol bod 24, v ktorom sa uvádza: „Dialóg Synody vyústil do dohody, že niektoré ďalšie naliehavé pastoračné potreby majú byť zverené do kompetencie jednotlivých miestnych cirkví, do spoločenstva cum Petro et sub Petro.“

Keď sa zástupca Hlasu rodiny, koalície prolife a pro-rodinných skupín opýtal kardinála Napiera, či Cirkev nezvažuje odvolanie tohto dokumentu, Napier vyhlásil, že to by bolo príliš „radikálne“. Ale zdôraznil, že sa jedná o provizórny dokument, ktorý sa ešte posudzuje, a že pevne verí, že záverečná správa bude dôkladne prepracovaná.

Ďalší, ktorí počas rozhovorov vyjadrili svoje obavy, sú lotyšský arcibiskup Zbigniew Stankiewicz a poľský zástupca Synody, arcibiskup Stanislaw Gądecki z Poznane, ktorý povedal, že sa odchyľuje od učiteľského úradu pápeža svätého Jána Pavla II. a dopúšťa sa „hriechu opomenutia“ v prezentácii katolíckej doktríny.

Stankiewicz v rozhovore pre Vatikánsky rozhlas, ktorý bol zverejnený na internetových stránkach poľskej biskupskej konferencie, povedal, že dokument riskuje, že  „bude tancovať podľa hudby tohto sveta“ a podľahne svetským vplyvom. „Mám dojem, že drvivá väčšina biskupov zmýšľa dobre a nepodriadi sa tomuto tlaku,“ povedal. „Svet naozaj nepotrebuje falošné evanjelium.“

Vatikán vydal v utorok súhrn pripomienok biskupov, ktorí reagovali na relatio v pondelok ráno po tom, čo si ho prečítali.

Podľa tlačovej kancelárie synodálni otcovia poznamenali, že „slovo 'hriech'  sa v Relatio takmer vôbec nevyskytuje“, a že dokument by mal mať "prorocký tón Ježišových slov ... aby sa zabránilo riziku prispôsobenia sa mentalite dnešného sveta“.

Čo sa týka homosexuality, zhrnutie hovorí, že „bola zdôraznená potreba prijatia“. Poznamenáva však, že otcovia vyjadrili obavu, aby dokument „nevytvoril dojem, že Cirkev hodnotí túto tendenciu pozitívne“.

 „Rovnaká starostlivosť sa odporúčala aj v súvislosti s problematikou kohabitácie,“ zhrnul.

Synodálny dokument musí tiež „podrobnejšie a rozhodnejšie čeliť nielen otázke potratov, ale aj otázke náhradného materstva,“ povedal.

Organizátori Synody s veľkou bolesťou hovorili o atmosfére v „bratskom duchu“. Ale, napriek akokoľvek zdvorilej diskusii, je jasné, že ortodoxní kritici, ktorí podľa pondelňajšieho relatia vytvárajú neoficiálnu „stranícku líniu“, jednoznačne veria, že v stávke je celistvosť katolíckej viery.