Kardinál Burke: Nepovedal som, že pápež škodí Cirkvi

2,003
Kultúra života

Kardinál Raymond Burke vydal objasnenie týkajúce sa prekrútenia jeho vyjadrenia v rozhovore pre BuzzFeed. Kým agentúra napísala, že kardinál povedal o pápežovi, že „škodí Cirkvi,“ kardinál Burke v skutočnosti povedal, že poškodzovanie pochádza z nejasnosti ohľadom pápežovho postoja v záležitosti manželstva a svätého prijímania.
Kardinál dodal, že iba vyjadrenie samotného pápeža by tejto nejasnosti pomohlo.
Uvádzame plné znenie kardinálovho objasnenia, poskytnuté Inštitútu Dignitatis Humanae, ktorý pomohol zostaviť rozhovor pre BuzzFeed:
Ako kňaz, biskup a kardinál sa usilujem slúžiť Cirkvi nášho Pána v pokornej poslušnosti Magistériu ako aj Svätému Otcovi. Zbytočný zmätok týkajúci sa mojich motívov mi k tejto službe neprispieva, najmä keď sú v stávke podstatné otázky zákona. Pevne verím, že človek slúži lojálne aj vtedy, keď vyjadrí opačný názor, a to v súlade s hľadaním pravdy, a že slúži poctivo iba vtedy, keď hovorí verne a zreteľne podľa svojho svedomia.
Nepovedal som, že pápež František škodí Cirkvi. Skôr som bol presvedčený o tom, že škodu spôsobuje nejasný postoj pápeža Františka v otázkach manželstva a svätého prijímania. Práve z tohto dôvodu som opakovane hovoril, že iba vyjadrenie samotného Svätého Otca by mohlo odstrániť nejasnosti.
Nanešťastie, zmätok vytvorený týmto konkrétnym rozhovorom bol použitý na vykreslenie ľudí, ktorí nesúhlasili s tézou kardinála Kaspera, ako tých, ktorí boli proti Svätému Otcovi motivovaní osobnými cieľmi. Práve toto však nie je ten prípad, hoci nepochybne napomáha tým, ktorých záujmom je prekrútiť niektoré ideologické osi, aby to tak vyzeralo.