Zürišský pochod za život - až 2500 účastníkov brániacich život s Downovým syndrómom

966
Kultúra života

Aj napriek rastúcej opozícii namierenej proti životu sa 20. septembra 2014 v Zürichu zmobilizovalo počas Pochodu za život asi 2500 pro-life veriacich. Ten upozorňoval na právo na život každého nenarodeného dieťaťa a najmä tých, ktoré sa rodia s Downovým syndrómom.

V nemecky hovoriacich krajinách vyžadujú takéto verejné pro-life pochody policajnú ochranu. V posledných rokoch sa hrozby demonštrantov zameraných proti životu stali násilnejšími a rúhavejšími. Niekedy sa zdá, že polícia – azda na politickú objednávku - robí len veľmi málo pre to, aby blokovala demonštrantov zameraných proti životu, ktorí zastrašujú v pokoji pochodujúcich pro-life účastníkov.

Zürišská akcia kládla osobitý dôraz na dôstojnosť osôb s Downovým syndrómom. Približne 90% z nich je zabitých v maternici. Tými, ktorí sa k tomuto poľutovaniahodnému trendu v rámci tejto akcie vyjadrili, boli: profesor Holm Schneider - detský lekár, spisovateľ a genetik; mladá žena s Downovým syndrómom, ktorá otvorene a vtipne hovorila o hodnote a radosti svojho života; a matka, ktorá hovorila o svojom rodinnom živote vychovávajúc dieťa s Downovým syndrómom.

Takéto snahy pro-life hnutia naďalej prinášajú kultúru života do verejnej sféry a sú vyjadrením otvoreného vzdoru voči trendom zameraným proti životu – najmä proti masakru, ku ktorému dochádza dennodenne prostredníctvom legalizovaných potratov.

Organizátori, ktorí plánujú Pochod za život 2015 v západnom Švajčiarsku, s radosťou oznámili, že sa ho zúčastní biskup Charles Morerod z Fribourgu a toto pro-life úsilie podporí.