Čína sa snaží znižovať počet potratov a zárovaň ich vykonáva

1,554
Kultúra smrti

Oficiálne médiá čínskej vlády sa chvália úsilím o zníženie opakovaných potratov po celej krajine hovoriac o tom, že viacnásobné potraty škodia zdraviu žien. Aktivisti za ľudské práva však pre LifeSiteNews uviedli, že prostredníctvom svojej politiky jedného dieťaťa a svojmu praktizovaniu nútených potratov, je čínska vláda azda najväčším vykonávateľom opakovaných potratov vo svete – a toto sa skončí až vtedy, keď sa úplne zrušia národné zákony nútiace ku kontrole populácie.

The China Women's Development Foundation (Nadácia pre rozvoj žien v Číne) a ďalšie neziskové výskumné inšitúty zaoberajúce sa plánovaním rodiny zriadili po celej krajine 480 seminárov pre ženy, ktoré mali v minulosti potrat - či už dobrovoľne alebo inak. Chce tak ženy podnietiť k tomu, aby napĺňali želania vlády – čiže, aby v prvom rade neotehotneli.

Agentúra hovorí, že 56 % všetkých potratov v štáte tvoria opakované potraty. Podľa údajov Xinhua News Agency, oficiálneho internetového spravodajstva Čínskej ľudovej republiky, mávajú ženy svoj prvý potrat aj v mladšom veku.

Podľa Yu Hongqiu, podpredsedníčky The All-China Women's Federation, chcú ženy poučiť o mnohých nebezpečenstvách potratov. Zdôrazňujú pritom používanie antikoncepcie, aby nedošlo k otehotneniu bez štátom vydaného povolenia na narodenie.

Jeden z popredných aktivistov za ľudské práva sa však vyjadril, že táto kampaň je márna a nedostatočná, ak bude režim i naďalej podporovať politiku jedného dieťaťa.

Ženy v Číne nútia k potratu počas vyvolaných pôrodov - a to až do deviateho mesiaca tehotenstva. Podľa nášho názoru ide o prvotriedne porušenie práv žien,“ povedala pre LifeSiteNews Reggie Littlejohn, zakladateľka a prezidentka spoločnosti Women's Rights Without Frontiers.

Čína vyhlasuje, že zabránila 400 miliónom pôrodov prostredníctvom politiky jedného dieťaťa a 336 miliónom prostredníctvom potratov. Tento program nerieši dve hnacie sily ohromujúcej potratovej štatistiky v Číne: nútené potraty v rámci politiky jedného dieťaťa a gendercídu,“ povedala Littlejohn pre LifeSiteNews. „Ak chce Čína naozaj znížiť počet potratov, mala by zastav násilné potraty žien a mala by tiež riešiť kultúrnu preferenciu synov, ktorá vedie k selektívnym potratom malých dievčatiek.“

Keďže ide o národ s miliardou ľudí, je to problém obrích rozmerov. Čína údajne vykonáva 13 miliónov potratov ročne, avšak „aj toto číslo je pravdepodobne nízke, pretože ráta iba potraty, vykonané v registrovaných zariadeniach a nepočíta tie, ktoré boli vykonané na neregistrovaných klinikách,“ hovorí Littlejohn.

Meta-analýza 36 štúdií, zistila, že vyvolané potraty sú „u čínskych žien významne spojené so zvýšeným rizikom rakoviny prsníka a riziko rakoviny prsníka sa zvyšuje s počtom [umelých prerušení tehotenstva].“ Jeden potrat zvyšuje riziko rakoviny prsníka u žien o 44 %, dva o 76 % a tri o 89 %.

Tam, kde existuje nútený potrat, stáva sa samotným porušením práv žien i následný vznik rakoviny prsníka,“ uviedla Littlejohn pre LifeSiteNews.

Potrat tiež ovplyvňuje ďalšie generácie detí, ktorým je umožnené narodiť sa. Štúdia Cui Limin z roku 2012 na univerzite v Hongkongu zistila, že deti matiek, ktoré mali viac než jeden potrat, predtým než sa rozhodli pokračovať v tehotenstve, čelia mnohým negatívnym zdravotným následkom.

Nútené potraty ohrozujú ich budúce deti respiračnými komplikáciami, detskou mozgovou obrnou, a dokonca aj smrťou kvôli nízkej hmotnosti pri pôrode. Tiež môže dôjsť k poškodeniu budúcich ženských reprodukčných orgánov a celkového zdravotného stavu,“ uviedla Littlejohn.

A toto je tiež problém bez hraníc.

To isté možno povedať o amerických ženách a vôbec o ženách po celom svete. Všetky ženy zvažujúce interrupciu si zaslúžia vedieť o výrazne zvýšenom riziku „vážnych zdravotných problémov“ ich samých ako aj všetkých ich budúcich detí. Podľa môjho názoru, zverejnenie týchto zdravotných rizík je nevyhnutné k „informovanému súhlasu“,“ uviedla Littlejohn pre LifeSiteNews.

Littlejohn, neúnavná obhajkyňa práv žien na celom svete, sa medzinárodným parlamentom prihovárala ohľadom nespravodlivosti gendercídy. V nedávnom článku zverejnenom na CNN.com povedala, že to, že britský parlament takmer jednomyseľne odhlasoval zakáz potratov na základe výberu pohlavia vo Veľkej Británii, dokazuje, že „zákaz potratu plodu na základe jeho pohlavia je progresívny, morálny a spravodlivý.“

Women's Rights Without Frontiers (Ženské práva bez hraníc) zbiera podpisy na svoju petíciu proti núteným potratom ako súčasť svojej kampane „Save a Girl“ (Zachráň dievča).

Ide o porušovanie práv žien a práv ich budúcich detí,“ povedala pre LifeSiteNews. „Nútené potraty musia prestať a mali by byť odškodnené rodiny, ak ich deti zažívajú zdravotné problémy spôsobené predchádzajúcimi nútenými potratmi počas vyvolaného pôrodu.“