Kardinál Burke: Verní katolíci sú obviňovaní z toho, že oponujú Cirkvi

3,120
Kultúra života

Kardinál Raymond Burke sa nedávno v istom rozhovore vyjadril, že je „úžasné“, že tí, ktorí bránili katolícke učenie a odmietnutie Svätého prijímania tým, ktorí žijú verejne v „neregulárnych“ sexuálnych situáciách, sú teraz obvinení, že „sú proti Svätému Otcovi a nie v zhode s Cirkvou“.

Blog Rorate Caeli priniesol preklad komentárov kardinála Burkeho z francúzskeho denníku Le Figaro. Burke, patriaci do malej skupiny hlasných odporcov tzv. Kasperovho návrhu, uviedol, že októbrová synoda biskupov o rodine bola náročnou skúsenosťou“. Povedal, že kontrolu nad Synodou mali tí, ktorí idú v línii kardinála Waltera Kaspera.

Burke poznamenal, že vloženie homosexuality do synodálnej diskusie „nemalo žiaden súvis s otázkou manželstva“.

Povedal, že to vyzeralo tak, akoby bolo nimi predurčené aj smerovanie synody a dodal, že sa mohlo zdať, že predbežný dokument „bol napísaný ešte pred zásahmi synodálnych otcov“. Toto predbežné Relatio napísal taliansky liberálny teológ a arcibiskup Bruno Forte. V ňom vyzývalo Cirkev, aby zmenila svoju prax a aby „prijala a vážila si homosexuálnu orientáciu“.

Kardinál Burke zopakoval svoje stanovisko tak, ako to urobil už mnohokrát počas Synody i po nej. Povedal, že predbežné Relatio „sa vôbec neodvolávalo ani na Písmo, ani na tradíciu Cirkvi, ani na učenie Jána Pavla II. ohľadom manželskej lásky“. Také niečo sa ešte nestalo, keď išlo o dokument najvyšších autorít Katolíckej cirkvi. Dodal, že je „vysoko znepokojujúce“, že hoci boli na Synode biskupov zamietnuté odseky týkajúce sa svätého prijímania pre rozvedených a nanovozosobášených osôb ako aj odseky o homosexualite, zostali v záverečnom Relatiu. A teraz sa navyše objavili aj v Lineamentách, čo je prípravný dokument pre budúcoročnú synodu.

Na otázku, či je legitímne, aby bol kardinál kritický voči pápežovi, Burke povedal: „Kardinál v určitých situáciách povinnosť pápežovi povedať, čo si naozaj myslí.“ Tiež však dodal, že je nemožné, aby medzi kardinálom a pápežom „existoval rozpor v otázke doktríny a disciplíny Cirkvi“.

V tomto období, ktoré je plné zmätku vďaka gender ideológii, potrebujeme učenie Cirkvi o manželstve,“ povedal Burke.