Floridský biskup hovorí pozitívne o homosexuálnych vzťahoch

1,954
Kultúra smrti

Dvaja floridskí biskupi majú veľmi rôzne názory na manželstvo homosexuálov po tom, ako súdnictvo redefinovalo tento pojem.

Miamský arcibiskup Thomas Wenski diecéznym zamestnancom pripomenul, že ak verejne podporia zväzky rovnakých pohlaví, budú možno čeliť výpovediam. Biskup Robert Lynch sa na druhej strane vo svojom príspevku v Tampa Bay Times zo 6. januára vyjadril, že homosexuálne vzťahy nepredstavujú pre Cirkev žiadnu hrozbu, práveže môžu byť nábožnou a vyzdvihnutou časťou spoločnosti a Cirkvi.

Nechcem, aby sme svoje hlasy zapožičali názorom, ktoré by hovorili o vzťahu dvoch osôb rovnakého pohlavia ako o hrozbe, ktorá je neschopná vytvárať vzťahy poznačené láskou a svätosťou, a teda že je neschopná prispieť k osvete Cirkvi či širšej spoločnosti,“ napísal Lynch.

Citoval poslednú mimoriadnu synodu o rodine hovoriac, že Cirkev musí odpovedať na návrh, ktorý tam predniesli, aby rozlíšila, „aká pastoračná odozva, verná učeniu Cirkvi a príznačná rešpektom a citlivosťou, by mohla byť vhodná pre páry rovnakého pohlavia.“

Svoj príspevok otvoril učením Cirkvi o manželstve: že je tvorené jednou ženou a jedným mužom, je posvätné, nezrušiteľné a otvorené životu. Potom sa sústredil na zdôraznenie potreby „pripustiť, že realita dnešnej rodiny vytvára pre Cirkev pastoračné výzvy, keď sa Cirkev snaží prijať ľudí v špecifických okolnostiach ich života, podporiť a povzbudiť ich v hľadaní Boha a v ich túžbe byť členmi spoločenstva Cirkvi.“

List arcibiskupa Wenského pripomenul zamestnancom politiku zamestnanosti arcidiecézy, ktorá od zamestnancov vyžaduje, aby mravouku katolíckej cirkvi žili a dokazovali svojimi osobnými životmi.

Nech je vaša úloha v arcidiecéze akákoľvek, verejne reprezentujete Katolícku cirkev a arcidiecézu všetkým, čo poviete a urobíte,“ napísal.Je preto dôležité, že rozumiete stavu Cirkvi a ste dobre informovaní.“

Noviny, aktivisti a bloggeri zaznamenali rozdielnosť výpovedí Wenského a Lyncha.

Ohľadom legalizácie manželstva osôb rovnakého pohlavia je v Katolíckej cirkvi kontroverzia,“ poznamenáva správa WTSP Tampa Bay. A homosexuálna skupina aktivistov Human Rights Campaign zverejnila kúsok s titulkom: Ktoré z týchto katolíckych hlasov reprezentujú stanovisko Cirkvi ohľadom homosexuálnych dvojíc?

Disidentská skupina New Ways Ministry, ktorá vyhlasuje, že háji katolíkov homosexuálov, príspevok biskupa Lyncha pochválila. „Ďalší biskup...sa vyjadril k legalizácii manželstva osôb rovnakého pohlavia na Floride, ale tentokrát mu ide o upokojenie strachu a hystérie, ktoré podnietili iní katolícki lídri krajiny,“ uvádza ich príspevok blogu.

Žiadosť LifeSiteNews na diecézu sv. Petra o komentár nebola do momentu zverejnenia článku splnená.