Dieťa prežilo potrat. Má už rok, ale trpí zdravotnými problémami.

1,457
Kultúra života

Vypočúvanie na rodinnom súde vo východnom Londýne zistilo, že v súčasnosti už 16 mesačný chlapček uložený do pestúnskej starostlivosti prežil potrat v 26. týždni tehotenstva.

Dieťa - identifikované len ako „A“ - sa podľa denníka Daily Telegraph narodilo živé v auguste 2013 „po tom, čo sa lekári pokúsili ukončiť tehotenstvo, keď matka trpela záchvatmi a mala podozrenie na zápal mozgových blán a encefalopatiu“.

Lekári dali nemenovanej matke „lieky“ vyvolávajúce potrat, no dieťa prežilo.

„A“ prežilo nasledujúcich 5 mesiacov na jednotke intenzívnej starostlivosti a na Štedrý deň 2013 bolo vydané do pestúnskej starostlivosti, keďže zdravotnícky personál dosvedčil, že matka by sa o svojho syna nebola schopná postarať.

Súd zistil, že chlapcova matka prišla do Veľkej Británie z Bosny po tom, ako sa vydala za istého Brita. Tento vzťah však skončil a žena tvrdila, že otcom dieťaťa bol iný muž, ktorého stretla na internetovej zoznamke.

Po tom, čo si sudkyňa Carol Atkinsonová vypočula podrobnosti o pokuse o potrat a o následnom prežití malého chlapca, popísala jeho prežitie ako zázrak.

Povedala, že to, že chlapec prežil, bolo „naozaj pozoruhodné“.

Je to malý zázrak,“ povedala. Traumatický vstup do života prežil, má však výrazné zdravotné problémy. Tieto problémy budú pokračovať a budú mať naňho emocionálny a sociálny dopad.“

Sudkyňa Atkinsonová sa rozhodla, že starostlivosť o chlapca bude zverená otcovi, ktorý sa s pomocou svojich rodičov postará o „A“, aj keď ho opísala ako „trochu neskúseného a naivného“, ale ako „čestného mladého muža“.

Sudkyňa dala matke súhlas, aby mohla mať so svojim synom kontakt, ale potvrdila, že by nebola schopná postarať sa o jeho špecifické potreby.

Bude potrebovať opatrovníka, ktorý je schopný týmto vysokým nárokom porozumieť, reagovať na ne a uprednostniť ich,“ uzavrela sudkyňa Atkinsonová.