Musíme byť hlasom tých, ktorí hlas nemajú

1,209
Kultúra života

Pastor Bill Shuler sa stretol s matkou Terezou v roku 1994 (fotografia - archív rodiny Shulerovej)

„Musíme byť hlasom tých, ktorí hlas nemajú.“ To boli slová, ktoré mi povedala matka Tereza, keď som s ňou v roku 1994 hovoril v jej izbe v Kalkate, v Indii, aby som jej poďakoval za jej nekompromisný postoj počas modlitieb National Prayer Breakfast toho roku. 

Povedal som jej, ako veľmi ma povzbudila jej odvaha, keď stála vedľa vtedajšieho prezidenta Billa Clintona a predniesla posolstvo pred preplnenou sálou vo Washington Hilton. Jej slová boli láskavé a naliehavé: „Prosím, nezabíjajte dieťa. Ja to dieťa chcem. Prosím, dajte to dieťa mne.“

Odvtedy, čo Najvyšší súd USA v roku 1973 prípadom Roe verzus Wade legalizoval potraty, bolo zabitých 56 miliónov detských životov. Nemôže to byť len tichá epidémia. Ako pastor som vyzval iných pastorov a tých, ktorí považujú Bibliu za autoritatívny Boží hlas, aby boli hlasom tých, ktorí hlas nemajú. Je na čase, aby sme sa odvážne a láskyplne postavili za život.

V knihe Exodus 1:8 sa píše: „V Egypte potom nastúpil nový kráľ, ktorý Jozefa nepoznal.“ Jozef vo svojej generácii ohlasoval Boha a jeho vôľu, ale potom sa na neho zabudlo. To vysvetľuje, prečo prestal mať život hodnotu.

Nový kráľ nariadil smrť všetkých novorodencov mužského pohlavia, aby sa znížila hebrejská populácia. Aká bola Božia odpoveď? Vyvolil si nový hlas v krajine, veľkého záchrancu, Mojžiša.

Image

Mojžiš bol zachránený svojou sestrou pri narodení a stal sa záchrancom Izraela (Židovské múzeum)

V biblických časoch bolo politicky dovolené opustiť nežiaduce deti na mieste, kde zvieratá a prírodné živly ukončili ich životy. Bola to starobylá forma potratu.

Dievčatká boli najzraniteľnejšie, pretože chlapci boli v spoločnosti, kde mali muži dominantné postavenie, ocenení (nanešťastie sa toto deje v niektorých kultúrach aj dnes). Ježišovi nasledovníci by mali ochraňovať životy životy týchto detí, starať sa o ne a dať im budúcnosť. To je úloha a odkaz cirkvi.

Ježiš nazval svojich apoštolov „soľou zeme a svetlom sveta.“ Soľ je konzervačný prostriedok, ktorý chráni pred úpadkom. Svetlo rozptyľuje temnotu. Cirkev je povolaná, aby bola konzervačným prostriedkom v spoločnosti, ktorá kolíše medzi kultúrou života a smrti, medzi svetlom alebo tmou.

Keď žena čelí nechcenému tehotenstvu, malo by sa s ňou zaobchádzať s veľkou úctou a pochopením. Bohužiaľ, náš najväčší vykonávateľ potratov (organizácia Planned Parenthood) uvádza, že v roku 2013 jej dcérske spoločnosti vykonali 337 653 potratov, pričom dostali viac ako 528 miliónov dolárov z daní.

Image
Každoročne zomrie kvôli potratom viac ako milión detí (obrázok Live Action)

Oveľa ľudskejšiu možnosť poskytuje takmer 2 000 tehotenských centier po celej Amerike, ktoré pomáhajú ženám prejsť ich životnými otázkami milujúcim spôsobom, pričom si vážia matku i dieťa.

Keď matka nie je schopná nechať si svoje dieťa, ponúknu jej bezpečnejšiu, zdravšiu a čestnú cestu. Nájdu rodičov, ktorí majú prostriedky na to, aby mohli dieťa vychovávať s láskou a nežnou starostlivosťou.

Kliknite na „like,“ ak ste za život!

Kráľ Dávid, veľký kráľ Izraela a „muž podľa Božieho srdca“ napísal mocné slová v piesni chvál - žalme 139, ktoré odhaľujú zázrak Božej tvorivej ruky v každom ľudskom živote.

Image

Pastor Bill sa modlí za deti vo svojej cirkvi Capital Life (fotografia od Aarona Wonga - člena cirkvi)

 Nech nám tieto slová pomáhajú vidieť nesmiernu hodnotu každého človeka, bez ohľadu na to, aký je malý:

„Veď ty si stvoril moje útroby, utkal si ma v živote mojej matky. Chválim ťa, že si ma utvoril tak zázračne, všetky tvoje diela sú hodné obdivu a ja to veľmi dobre viem.

Moje údy neboli utajené pred tebou, keď som vznikal v skrytosti, utkávaný v hlbinách zeme.

Tvoje oči ma videli, keď som ešte nebol stvárnený, a v tvojej knihe boli zapísané všetky moje dni len pomyselné, lebo som ešte ani jeden neprežil.

Bože, aké vzácne sú pre mňa tvoje myšlienky a ich počet aký je obrovský. Keby som ich všetky chcel porátať, je ich viac ako zŕn piesku, a keby som prišiel na koniec, ešte stále som pri tebe. Žalm 139:13-18