Lekár po vykonaní potratu znásilnil 16-ročné dievča

3,665
Kultúra smrti

Bola mladá, vystrašená a zúfalo hľadala východisko. Rozhodla sa kontaktovať Dr. Michaela Salmona. On však potvrdil jej najhoršie obavy: bola tehotná. Ponúkol jej pomoc, ktorá sa jej v tej chvíli hodila - urobí nelegálny potrat priamo uňho doma. Keď po neznesiteľnom zákroku ležala na posteli a krvácala, Salmon ju zaviedol späť do svojej izby, aby ju mohol „vyšetriť".

Vtedy povedal ‚niečo za niečo‘ a zobliekol si nohavice, pritlačil ju na posteľ a znásilnil ju," toto povedala porotcom kurátorka Miranda Moore. Tí však už predtým počuli o tom, že Salmon je sériový sexuálny predátor.

Salmon krátko po prvom stretnutí teenagerke oznámil, že testy jej embrya ukázali, že mohlo ísť o dvojičky. Priznala, že sa potom opäť vybrala späť do jeho domu, kde ju druhykrát napadol.

Salmona obvinili, že medzi rokom 1973 a 1988 šikanoval osem dievčat. Niektoré z nich mali len jedenásť rokov. Údajné potraty a znásilnenia sa odohrali od júla 1984 do júla 1985.

Ďalšia neplnoletá pacientka prehlásila, že Salmon chcel, aby ho volala „strýko Mike". Pritom nahá pózovala pri fotení záberov, ktoré mali slúžiť na lekárske účely. Potom ju obchytkával, nadrogoval a priamo v nemocnici ju spolu s ďalšími dvoma mužmi znásilnil. Doktor opísal toto dievča ako „zdeformované" a „neatraktívne." Trpelo totižto neurofibromatózou, ktorá u nej prerástla do nádorového ochorenia.

Žalobcovia povedali, že Salmon si získal dôveru rodičov svojím šarmantným správaním, a tak mohol ostať s ich dcérami osamote.  Potom zaútočil mnohými nevhodnými a násilnými sexuálnymi činmi.

Moore sa o Salmonovi vyjadril, že „vykonával palpačné vyšetrenie pošvy, i keď to nebolo potrebné. Navyše pri tom nebola prítomná zdravotná sestra a nepoužil ani chirurgické rukavice." Bol tiež obvinený z obchytkávania poprsia dievčat so zámienkou, že chce zistiť ich tep.

Väčšina zneužití sa stala ešte v dobe, keď teraz už sedemdesiatdeväť ročný Salmon pracoval ako pediater v nemocnici Stoke Mandeville v Aylesbury na juhu Anglicka.

Sudcovia zachytili, že si Salmon kvôli svojej moci, pozícii a mladému veku svojich obetí myslel, že nemôže byť odsúdený. Moore dokonca jeho sebaistotu prirovnal k atómovému krytu.

Salmon bol však v roku 2013 obvinený z jedenástich prípadov nemravnej agresie, troch prípadov znásilnenia a dvoch vykonaných potratov. 

Na trestnom súde v Readingu však svoju vinu poprel a pre média sa vyjadril, že nemá slov. „Nikdy v živote som nikoho neznásilnil."

Salmon prišiel o licenciu lekára už v roku 1991, no napriek tomu sa stále nechával oslovovať „doktor". Licencia mu bola odobratá kvôli obvineniu zo sexuálneho napadnutia troch žien. Tie sa mali odohrať v rovnakom časovom období.

Závažné obvinenia vynieslo na svetlo sveta až vyšetrovanie Jimmyho Savila a Salmona obvinili z pedofílie. Práve toto vyšetrovanie motivovalo niektoré ženy, aby verejne vypovedali svoje vlastné príbehy, ktoré v sebe tajili dlhé desaťročia.

Príbeh Salmona je podobný prípadu Dr. Naresha Patela, 62-ročného muža z Oklahomy, ktorý robil potraty. Obvinili ho, že vykonával potraty" na ženách, ktoré neboli tehotné.

Niekoľko žien sa spojilo a obvinilo Patela zo sexuálneho zneužívania svojich pacientiek za posledných dvadsať rokov. V roku 1993 sa štyri ženy vyjadrili, že zatiaľ, čo boli pod anestézou, Patel ich orálne, vaginálne a análne znásilnil.

Porota ho neuznala vinným, no aj tak sa ozvalo ďalších osem žien, ktoré podali žalobu na Patela kvôli nevhodnému sexuálnemu správaniu.

Štátny obhajca Oklahomy, Scott Pruitt, obvinil 62 - ročného Patela z trestného činu vydierania a z troch priestupkov neoprávneného získavania peňazí pod falošnou zámienkou. Tou bol predaj antikoncepcie ženám, ktoré neboli tehotné. Za vydieranie bol odsúdený na desať rokov.