Nový Zéland – únik podrobností o viac ako 600 potratoch

1,221
Kultúra smrti

V obrovskom úniku súkromných informácií došlo k neúmyselnému odhaleniu podrobností o viac ako 600 ženách, ktoré podstúpili potrat na Severnom ostrove Nového Zélandu.

Zdravotný výbor Lakes District zaslal tieto informácie po tom, ako o ne bolo požiadané v súlade s Oficiálnym zákonom o informáciách.

Najmladšou osobou, ktorá bola únikom informácií poškodená, bolo 13-ročné dievča, ktoré podstúpilo potrat v tomto veku.

Hárky obsahovali dátumy narodenia, identifikačné čísla podľa Národného zdravotného indexu, etnický pôvod, detaily o potrate a predmestia, v ktorých pacienti v tom čase žili.

Identity osôb neboli z hárkov hneď zjavné, no akýkoľvek zdravotný pracovník by podľa identifikačného čísla vedel zistiť meno.

Potraty boli vykonané v rokoch 2011 až 2013 v nemocniciach Tokoroa, Thames a Waikato, ktoré sa nachádzajú v centrále Severného ostrova.

Hoci sa Zdravotný výbor Lake District ženám poškodeným týmto únikom ospravedlnil, incident je vyšetrovaný Ministerstvom zdravotníctva aj poverencom pre súkromie informácií.

Za posledných šesť rokov sa počet únikov súkromných informácií na Novom Zélande zvýšil.

Posledný takýto únik týkajúci sa potratov bol v roku 2011. Vtedy sa zapísaná zdravotná sestra, pracujúca v nemocnici v meste Dunedin, náhodou dostala k zoznamu mien osôb, ktoré mali nasledujúci deň podstúpiť potrat.

Meno jednej pacientky bolo pracovníčke známe. Do pacientkinho osobného spisu nahliadla 5-krát, pričom ju tiež osobne kontaktovala kvôli tehotenstvu.

Disciplinárny tribunál pre pracovníkov zdravotníctva rozhodol, že zdravotná sestra sa dopustila profesionálneho zneužitia moci a jej registrácia bola na tri mesiace odložená.