Nemocnica chce odpojiť chlapca v kóme od prístrojov napriek protestu rodičov

1,995
Kultúra smrti

Corpus Christi, Texas (30. január 2015, LifeSiteNews– V meste Corpus Christi v americkom Texase čelí v súčasnosti smrti istý 12-ročný chlapec. Zamestnanci nemocnice totiž bojujú za to, aby ho odpojili od ventilátora, ktorý mu pomáha dýchať – a to napriek námietkam jeho rodičov a napriek skutočnosti, že iná nemocnica už súhlasila s presunom, aby mu poskytli starostlivosť, ktorá by mu zachránila život.

Image

12-ročný Joey Cronin s dovolením Georgea Cronina

Ak ide o podobný prípad minuloročného diskutabilného právneho sporu, ktorý sa týkal osudu Jahiho McMatha, 13-ročného chlapca, ktorého nemocnica vyhlásila za mŕtveho napriek tomu, že mal srdcový tep, osud mladého Joeya Cronina je v rukách zamestancov nemocnice, ktorí trvajú na tom, že je „mozgovo mŕtvy“, hoci test, ktorý to mal dokázať, zlyhal, keďže ukázal známky mozgovej aktivity.

Nemocnica chce teraz urobiť ďalšie testy - vrátane rizikového „testu apnoe“, o ktorom niektorí odborníci tvrdia, že môže vyvolať skutočnú mozgovú smrť aj u inak stabilizovaného pacienta. V prípade, že nemocnica uspeje a vyhlási ho za „mozgovo mŕtveho“, kraj vydá úmrtný list a chlapca odpoja zo život podporujúcich (prístrojov). To všetko napriek skutočnosti, že istý popredný neurológ preskúmal Joeyho EEG a povedal, že je ešte nádej na uzdravenie a nemocnica v Houstone súhlasila s liečbou.

Joeyho otec George pre LifeSiteNews počas emocionálneho rozhovoru povedal, že najstaršie z jeho štyroch detí – vyznamenaný šiestak, vášnivý fanúšik Minecraftu a talentovaný umelec – dostal 14. januára závažný astmatický záchvat. Keďže si rodičia mysleli, že Joey mal anafylaktickú reakciu, vpichli mu pero a zavolali záchranku. Sanitka ho odviezla do miestnej nemocnice a stabilizovala, potom ho premiestnili do Driscollovej detskej nemocnice v Corpus Christi, kde utrpel zástavu srdca. Lekári ho oživili, ale rodine povedali, aby si nerobila nádeje. Predpovedali, že Joeyho šance na dlhodobé prežitie sú mizivé.

Viete, tej noci nám povedali veľa vecí, ktoré kvôli tejto udalosti nebude môcť robiť. Boli veľmi negatívni,“ povedal Cronin pre LifeSiteNews.Keď som prišiel v noci dovnútra, povedali mi, že by mohlo byť otázkou hodín, kým ho budú musieť [odpojiť z prístrojov podporujúcich život].“

Joey však ukázal, že je bojovník. „Počas ďalších štyroch alebo piatich dní sa jeho stav stále zlepšoval,“ povedal Cronin. Vlastne sa zdalo, akoby robil nejaký pokrok smerom k zotaveniu. Hýbal sa; otváral oči.“ Nemocnica pri vizite nariadila, aby sa otestovali jeho mozgové funkcie. Zdravotnícky personál vstrekol injekčnou striekačkou vodu do Joeyho zvukovodu - Joey sa strhol, čím dal jasnú odpoveď na podnet.

Joeyho neurológ bol povzbudený jeho pokrokom a rodine povedal, že jeho schopnosť reagovať je „veľmi pozitívne znamenie“. Povedal, že aj keď sú Joeyho reakcie pomalé, oneskorenie možno ľahko vysvetliť vysokými dávkami liekov, ktoré dostával.

Ostatní lekári v Driscollovej (detskej nemocnici) „boli veľmi prekvapení, ale napriek tomu zostali negatívni,“ povedal Cronin. Jedine neurológ im naďalej ponúkal nádej, že ich syn by mohol byť v poriadku.

Až do minulého štvrtku Joey naďalej vykazoval známky vedomia a fyzické reakcie. Odrazu však „začali ísť veci veľmi rýchlo z kopca,"  povedal Cronin.

Nevieme, či urobili chybu alebo čo; nevieme, čo sa stalo,“ povedal Cronin cez slzy pre LifeSiteNews. „Všetko, čo vieme, je, že jedného dňa bol, viete, schopný chytiť vás za ruku... nuž, a na druhý deň nie.“

Nemocnica teraz presadzuje gama test prietoku [krvi], čo je test založený na báze zobrazovania, pri ktorom sa vstrekne do krvných ciev rádioaktívna kvapalina, ktorá zásobuje mozog kyslíkom a živinami. Rádioaktívna kvapalina sa na obrazovke rozsvieti, čo dá lekárom predstavu o tom, či je prietok krvi v mozgu adekvátny, ohrozený alebo chýba. Joey má však na mozgu určitý opuch, ktorý môže negatívne ovplyvniť výsledky testu.

Bol tu druhý lekár, kto povedal: Viete... jeho mozog je opuchnutý,' povedal Cronin. Povedal: Nemôžeme urobiť gama test prietoku [krvi]... Bolo by hlúpe urobiť gama test prietoku krvi, pretože si to protirečí. Krv do mozgu nepotečie, pretože ten je opuchnutý.'

Doktor Paul Byrne, detský neurológ a jeden z popredných kritikov takzvanej „mozgovej smrti“, bloggerovi Charliemu Johnstonovi povedal, že gama test prietoku krvi vykazuje vysoký stupeň nepresnosti a často sa používa na ospravedlnenie privodenia mozgovej smrti pri nejednoznačných okolnostiach.

George Cronin je však znepokojený tým, že samotný test by mohol jeho syna zabiť, keďže jedna zo zložiek sa získava z mäkkýšov, na ktoré sú mnohí členovia rodiny Croninovcov silne alergickí. Vzhľadom k tomu, že sa nevie, čo bolo prvotnou príčinou prvého Joeyho astmatického záchvatu, Croninovi sa nepáči, že by do krvného obehu jeho syna mal byť injekčne zavedený pravdepodobný alergén. Povedal, že „má problémy“ aj s myšlienkou, že by bol mozog jeho dieťaťa zaplavený rádioaktívnym izotopom.

Driscollova detská nemocnica pôvodne naplánovala gama test prietoku krvi na piatok o ôsmej ráno. Keďže však Croninovci stiahli súhlas k postupu podľa pokynov houstonského právnika Roberta Paintera, nemocnica súhlasila dočasne“ ho odložiť. Teraz advokáti spolu s Aliancou na ochranu slobody (Alliance Defending Freedom) pristúpili k ponuke Croninovcov, [ktorí žiadali o] ďalšiu pomoc pri ochrane práva ich syna na život.

Čo je konečným cieľom? Prinútiť Driscollovu detskú nemocnicu, aby pomohla udržať Joeyho nažive, kým nebude možný bezpečný prevoz do nemocnice, v ktorej sú lekári ochotní sa o ňho postarať.

V Houstone je nemocnica, ktorá [povedala], že by ho prijala,“ povedal Cronin pre LifeSiteNews. Spolupracovali sme s poisťovňou, aby sme získali všetky informácie, a tak to urýchlili. Ak ho však [zamestnanci z Driscollovej] vyhlásia za mŕtveho, nestane sa tak.“

Croninovci žiadajú, aby znepokojení pozorovatelia skontaktovali Driscollovu detskú nemocnicu a žiadali, aby nemocnica urobila všetko, čo je v ich silách, aby dala Joeymu viac času. Rodina tiež žiada ľudí mimo štátu Texas, aby ich oslovili, ak vedia o nemocnici, ktorá by aj naďalej Joyeho liečila – hoci by jeho mozgová aktivita bola minimálna. (Čitatelia sa môžu obrátiť na autora tejto tlačovej správy).

Tu [v Texase] zákon hovorí, že smrťou je mozgová smrť,“ povedal Cronin. „Viem, že existujú aj iné štáty, ktoré takúto klauzulu nemajú.“

Keď bol požiadaný, aby opísal svojho syna pred astmatickým záchvatom, Cronin scitlivel. dvanásť,“ povedal ticho a zadržiaval slzy. „Je veľmi šikovný. Je to vyznamenaný študent, tak ako bol po celý svoj život.“

Miluje kreslenie,“ dodal Cronin. „Je v tom veľmi, veľmi dobrý; má niektoré vynikajúce karikatúry. Ja som štyridsiatnik a nevedel by som kresliť tak ako on. Je naozaj fantastický.“

Cronin povedal, že Joey prevádzkuje vlastný Youtube kanál, kde si pridáva vlastné rekapitulácie svojich obľúbených videohier, najmä Minecraftu. „Miluje Minecraft, Five Nights at Freddy’s... viete, také bláznivé malé video hry,“ povedal Cronin.

Aj keď sa Joey musel v novembri presťahovať do novej školy – čo je potenciálne obtiažny prechod pre akékoľvek dieťa - Joey to zvládol za pochodu a medzi svojimi novými spolužiakmi sa rýchlo stal obľúbeným. „Joey má lásku pre každého,“ povedal Cronin.Stena tu [v nemocnici] je ovešaná pohľadnicami od detí v jeho triede. ... Učiteľ mi povedal, že v celej škole nemá ani jedného nepriateľa.“