Potratová klinika môže prísť o licenciu za nedodržiavanie nahlasovacej povinnosti

1,266
Kultúra smrti

SOUTH BEND, 20. február 2015 (LifeSiteNews.com) – Po tom, čo štátni úradníci Indiany odhalili desiatky porušení nariadení v potratovej klinike v blízkosti Univerzity v Notre Dame, ktorá svoje nedostatky údajne odmieta opraviť, môže toto zariadenie prísť o licenciu.

Ženský pavilón je potratové zariadenie spojené s kontroverzným potratárom doktorom Ulrichom „Georgeom“ Klopferom, ktorý čelí obvineniu z trestných činov za to, že úradom včas nenahlasuje možné prípady pohlavného zneužitia. V minulosti mala klinika problémy so zákonom kvôli tomu, že uskladňovala biologický materiál v rovnakej chladničke ako lieky.

Pri vlaňajšej kontrole, 28. a 29. októbra, inšpektori z oddelenia zdravia štátu Indiana (ISDH) zistili, že zariadenie porušilo 27 samostatných predpisov. Štátni úradníci povedali, že „nedodržiavanie nariadení má negatívny vplyv na zdravie žien,“ ktoré si tu dajú spraviť interrupciu.

Tribunál v South Bend  vo svojej 48-stranovovej správe o nedostatkoch potratového zariadenia uvádza, že „Ženský pavilón nedodržal písomné zásady a postupy pre chirurgické interrupcie v súlade s príslušnými normami lekárskej a ambulantnej starostlivosti.“

Nevytvoril ani vhodné postupy na „používanie a skladovanie chemických látok, na nakladanie s chirurgickými odpadmi a podobnými materiálmi, ani všeobecné opatrenia na udržiavanie zariadenia.“

V spomínanej správe sa uvádza, že „Ženský pavilón nemanipuloval s liekmi a biopreparátmi bezpečným a efektívnym spôsobom v súlade s uznávanou odbornou praxou týkajúcou sa manipulácie a skladovania liekov a zdravotníckych pomôcok po expirácii.“

Kvalita služieb ľudí pomáhajúcich potratárom počas týchto liečebných postupov bola tiež spochybnená, pretože Ženský pavilón nevykonal ročné hodnotenie kompetencie pracovníkov.

ISDS tvrdí, že polovica žien (15 z 30), ktoré podstúpili potrat neboli okrem doktora Klopfera sledované iným kvalifikovaným pracovníkom v čase, keď boli pod vplyvom sedatív. Ženy po potrate neboli počas obdobia zotavovania sprevádzané žiadnymi kvalifikovanými pracovníkmi.

V laboratóriu zariadenia sa vykonávajú laboratórne práce aj napriek tomu, že klinika nemá žiadny certifikát.

Úradníci požadovali od zariadenia, aby sa okamžite zaoberalo každou z týchto otázok a predložilo plán, pomocou ktorého zabezpečí, aby sa tieto nedostatky neopakovali.

Úradníci ISDH poslali 9. decembra kópiu správy do úradov South Bend, ale v ďalšom liste zo 6. januára píšu, že zariadenie ešte nevytvorilo prijateľný plán nápravy.

ISDH varovalo, že ak manažment zariadenia nebude konať, podajú návrh na odňatie licencie potratovej klinike.

28. januára podalo ISDH návrh so žiadosťou, aby štát Ženský pavilón zatvoril.

„Veľký počet porušení predpisov (27) zariadením predstavuje jasné nebezpečenstvo pre ženy, ktoré prichádzajú na potraty do South Bend,“ píše vo vyhlásení organizácia St. Joseph County Right to Life. „Väčšina ambulantných chirurgických zariadení v St. Joseph County neporušila žiadne nariadenie. Priemerný počet porušení pre ambulantné chirurgické centrá v kraji je menej ako jedno.“

„Okrem toho, dlhodobé porušovanie nariadení, ukazuje neúctu k zákonu, čo by malo našu komunitu znepokojovať,“ povedala skupina.

Meč zákona visí nad hlavou potratára tejto kliniky, doktorom Ulrichom „Georgeom“ Klopferom, ktorý je jedným zo štyroch potratárov v Indiane, ktorí môžu prísť o svoju licenciu za porušenie oznamovacej povinnosti.

Klopfer vykonal interrupciu trom 13-ročným dievčatám a nenahlásil to v súlade so štátnym zákonom, ktorý je navrhnutý tak, aby bol zneužívateľ chytený. Podľa zákona štátu nemôže žiadne dieťa do 14 rokov dať súhlas na sexuálny styk, čiže tehotenstvo v tomto veku je varovným signálom sexuálneho zneužívania.

Podľa tohto zákona musí potratár nahlásiť interrupcie vykonané dievčatám mladším ako 14 rokov do troch dní. Klopfer čakal mesiace.

Klopfer sa 26. marca postaví pred Zdravotnícku licenčnú radu Indiany za to, že nenahlásil potraty, ktoré vykonal 13-ročným dievčatám v Gary a South Bende. Po tom, čo prípad tretej 13-ročnej pacientky vyšiel na svetlo, zneužívateľ Ronte Laquan Latham bol obvinený zo sexuálneho zneužívania.

Klopfer čelí obvineniam z priestupkov za nedodržiavanie postupov pri vykonávaní potratov v South Bend. Avšak, kancelária prokurátora v kraji St. Joseph vstúpila do predsúdneho konania, v ktorom môže mať Klopfer všetky obvinenia do decembra vymazané z registra, ak zaplatí pokutu 330 dolárov, vykoná verejnoprospešné práce v dĺžke 24 hodín a nedopustí sa ďalšej trestnej činnosti a neodíde preč z mesta bez toho, aby o tom informoval úrad.

Klopfer nenahlásil zneužitie detí niekoľko mesiacov a nenahlásil ani iné zvláštnosti, ktoré vyplývali z nahlasovacej povinnosti. Odhalili to občania spolu s organizáciou Indiana Right to Life, ktorí podali viac ako 1200 sťažností štátu.

V reakcii na Klopferove praktiky, predstavitelia kraja St. Joseph uznali, že je potrebné nariadenie vyžadujúce od všetkých vykonávateľov potratov, aby mali oprávnenie v neďalekej nemocnici, podobne, ako to nariaďuje zákon v Texase, ktorý zatvoril drvivú väčšinu potratových kliník v meste Lone Star.

„Tu sa tiež ukazuje jasná potreba dohľadu nad poskytovateľom potratov v našom meste. Tento dohľad by mohlo uľahčiť nariadenie 69-14, o ochrane pacientov, ktoré má schváliť krajská rada St. Joseph,“ povedala organizácia St. Joseph Right to Life. „Toto nariadenie pomôže zabezpečiť, aby vykonávatelia potratov v našej komunite v budúcnosti dodržiavali najvyššie zdravotnícke normy. Rovnako ako ostatné ambulantné chirurgické centrá, poskytovatelia potratov musia tieto zdravotnícke normy dodržiavať kvôli ochrane zdravia a bezpečnosti svojich pacientov.“