Jezuitská univerzita ukončila zamestnancom poistné krytie potratov

1,176
Kultúra života

SCRANTON, Pennsylvania, USA – Rektor americkej jezuitskej univerzity oznámil zamestnancom univerzity, že zdravotné poistenie kryté univerzitou už nebude zahŕňať potraty v tzv. „ťažkých prípadoch.“

Otec Kevin Quinn SJ o zmene informoval zamestancov prostredníctvom listu a udal, že zmeny budú platiť od 31. augusta 2015, kedy vyprší platnosť súčastnej poistnej zmluvy.

Uvedomujem si, že otázka potratov je vec, ktorá bolestivo rozdeľuje celý národ a ani katolícke či jezuitské školy neostali pred týmto rozdeleniam imúnne,“ uvádza v liste. „Bez ohľadu na to je učenie Cirkvi v tejto otázke jednoznačné.“

Potom zamestnancom citoval encykliku Evangelium Vitae: „Ale všetky tieto a im podobné dôvody, akokoľvek sú vážne a dramatické, nikdy nemôžu ospravedlniť úmyselné pozbavenie života nevinnej ľudskej bytosti.“ A „bytosť najnevinnejšia, akú si vôbec možno predstaviť“ je nenarodené dieťa.

V súčasnosti poistný plán (v USA neexistuje celoštátne povinné zdravotné poistenie ako u nás, preto si zdravotné poistenie zamestnanci dohodujú individuálne alebo kolektívne so zamestnávateľom, pp.) Scrantonskej univerzity zahŕňa krytie „potratových služieb, ktoré sú nevyhnutné na odvrátenie smrti ženy a služby ukončenia tehotenstva spôsobeného znásilnením alebo incestom.“ Súčasná zmluva vstúpila do platnosti v septembri roku 2012. Poistné krytie zahŕňa aj choroby alebo zranenie sppôsobené komplikáciami pri potrate, ktorý sa koná v hore vymedzených prípadoch.

Súčasné poistné krytie sa začalo zavádzať od 90. rokov, aby bolo v súlade s pennsylvánskym štátnym zákonom ohľadom tradičných poistných plánov,“ píše otec Quinn, ktorý je rektorom univerzity od roku 2011. „Aj keď je krytie obmedzené, stále je nekonzistentné s morálnym učením cirkvi.“

V minulosti sa univerzita v Scrantone už viac ráz dostala na titulky novín pre svoje aktivity, ktoré boli v rozpore s cirkevným učením.

Minulý rok sa niektorí členovia fakulty zúčastnili na obrade homosexuálneho „manželstva“ jedného svojho kolegu. Študentské noviny napísali, že to bol krok, ktorý ukázal „silnú podporu pre toto manželstvo.“ Tiež uviedli, že hovorca školy páru zaželal „všetko najlepšie“ v mene tejto jezuitskej inštitúcie.

V roku 2012 zase scrantonský biskup Joseph Bambera požiadal školu, aby odvolala pozvánku na prednášku pre pro-potratovú pennsylvánsku kongresmanku a bol odmietnutý.

K citovaniu cirkevného učenia v liste z 10. februára pridal otec Quinn aj vysvetlenie, že administratívne neexistuje žiadny dôvod, aby Scrantonská univerzita zabezpečovala poistné krytie pre potraty.

Vyvinuli sme značné úsilie a výskum, ktorý mi zjavne ukázal, že Univerzita ako samopoistená inštitúcia môže, a preto [ako katolícka inštitúcia] musí poskytovať plány, ktoré nezahŕňajú žiadne poistné krytie potratov,“ uviedol.

List uzavrel pripustením existencie rôznych názorov na tému obrany života, ale povedal, že v konečnom dôsledku musí byť dodržané učenie Cirkvi.

V rámci našich konkrétnych úloh a zodpovednosti sme všetci služobníci univerzity a jej katolíckej a jezuitskej misie,“ uviedol otec Quinn. „Bez ohľadu na vaše vlastné osobné postoje ohľadom tejto témy dúfam, že rozumiete nevyhnutnosti toho, aby sme sa ako katolícka inštitúcia správali v súlade s morálnym učením Cirkvi o potrate.“