Súčasný pápež je jedným z najneobvyklejších pápežov v histórii

2,229
Kultúra života

Dejiny pápežov sú zvláštnejšie než fikcia, no príspevok mnohých dobrých pápežov ďaleko prevažuje hriechy a chyby menšiny,“ napísal kardinál George Pell v homílii prednesenej v jeho mene v rímskej farnosti, v ktorej sa slúžia tradičné latinské omše. „V súčasnej dobe máme jedného z najneobvyklejších pápežov v histórii, ktorý sa teší tak veľkej obľube, aká v dejinách takmer nemá obdobu“.

Homíliu predniesol účastníkom 3. ročníka púte Summorum Pontificum v rímskom Kostole Najsvätejšej Trojice kardinálov sekretár o. Mark Withoos, keďže kardinál nemohol sláviť svätú omšu kvôli zápalu priedušiek.

Celá homília kardinála Pella je k dispozícii tu [PDF].

Pell je jedným z najvyššie postavených kardinálov a práve jemu zveril pápež reformu vatikánskych financií. Keď sa počas Synody takzvaná „radikálna“ menšina synodálnych otcov pokúšala presadiť reformy, ktoré by pootvorili dvere prijatiu homosexuality, spolužitia a ďalších zmien katolíckeho učenia v oblasti morálky, kardinál Pell bol úprimným hlasom ortodoxie.

V homílii, v ktorej sa kardinál Pell zameral predovšetkým na význam pápežstva, napísal aj to, že je „jednou z najúžasnejších ustanovizní v histórii“. Zdôraznil tiež, že Kristus postavil Cirkev „na samotnom Petrovi - aj napriek jeho nedostatkom a chybám“.

Svätý Otec František je 266. pápež v poradí, pričom história zaznamenala 37 nepravých alebo tzv. proti-pápežov,“ povedal a dodal, že pápež František podporou finančnej reformy robí úžasnú prácu.

O dopade synody Pell napísal:V nasledujúcich dvanástich mesiacoch majú všetci dôležitú úlohu, t.j. zo súčasných rozdelených frakcií vytvoriť zhodu a podať vysvetlenie.“

Ak budeme vo svojoch srdciach prechovávať hnev alebo nenávisť, ak upadneme do sterilnej polemiky proti prekvapivo malému počtu katolíckych odporcov, potom budeme kontraproduktívni.“

Svojich poslucháčov uistil, že učenie sa nemení. Tým, že pravdu chápeme hlbšie, sa doktrína rozvíja, no v celej katolíckej histórií nie sú vo veciach doktríny žiadnesaltá vzad“.