Dovoz ilegálnych potratových tabletiek ako prostriedok zmeny zákona

1,052
Kultúra smrti

Potratoví aktivisti, vrátane dvoch politológov z írskeho parlamentu, spolu s predsedom organizácie Labour Woman a členom správnej rady Írskej asociácie pre plánovanie rodiny boli súčasťou Google diskusie, ktorá otvorila tému nelegálneho dovozu potratových tabletiek, ktoré sa dovážajú preto, aby sa docielila zmena zákona.

Táto Google skupina nechala svoju diskusiu otvorenú. Ich rozhovory sledoval aj Life Institute, ktorý poznamenal, že e-maily potvrdili, že o ilegálnom dovoze potratových tabletiek diskutovali istý čas aj podporovatelia potratov.

Člen Andrew F. napísal: „...pole pôsobnosti priameho vykonávania potratu sa masívne rozšírilo s príchodom RU484 a podobných tabletiek“, a dodal, že toto opatrenie by sa malo stať hlavnou náplňou pre-choice aktivistov, keďže by umožnilo „otvorené – a z núdze i nelegálne - poskytovanie lekárskych potratov v Republike“.

Tvrdil, že to by zákaz potratov urobilo nevymáhateľným a spôsobilo, že by sa zákon musel zmeniť.

Hovorca Abortion Rights Campaign (Kampaň za potratové práva) Andrewovi F. odpovedal: „Myslím, že to znie ako zaujímavý a potenciálne skvelý nápad“ a dodal, že politický lobing a distribúcia potratových piluliek by nemusela byť vyhradená len pre niektorých.

Niamh Uí Bhriainová z Life Institute povedala, že je „strašné“, že potratoví aktivisti zamýšľajú ohroziť životy žien len preto, aby presadili svoj politický program. Lekárski odborníci - napríklad doktor Sam Coulter Smith a inínás varovali, že ak sa ženám podáva tieto lieky v zlom dávkovaní, v zlých intervaloch alebo zlým spôsobom, potom pre zdravie žien existujú veľmi vážne riziká,“ dodala.

Z colných záznamov vieme, že veľké množstvo potratových tabletiek dováža len malý počet ľudí – v roku 2013 to bolo 24 ľudí a tento rok to bolo doteraz 60 ľudí. Je teda jasné, že väčšina tabletiek sa dováža na predaj alebo distribúciu. Je pravda, že potratoví aktivisti teraz realizujú myšlienky uvedené v tejto Google skupine a nelegálnym dovozom týchto piluliek napádajú zákon?“ pýtala sa vlani v októbri Niamh.

To by jednoducho dokazovalo šokujúcu ľahostajnosť voči bezpečnosti žien,“ povedala. Bohužiaľ v tejto oblasti ma ani trochu neudivuje absolútny nedostatok súcitu voči dieťaťu počas tehotenstva.“

Pani Uí Bhriainová povedala, že Life Institute narazil na takéto e-maily koncom roka 2012, ale keďže sa objavujú nové dôkazy o dovoze potratových piluliek, e-maily boli v súčasností odovzdané írskej polícii.

Medzi tými, ktorí sa zúčastnili tejto a iných diskusií na Irish Choice Network (ICN), boli Clare Butlerová z Abortion Right Campaign; Sinéad Ahernová z Labour Woman; Aoife Dermodyová, ktorá uviedla, že bola členom Správnej rady Írskej asociácie pre plánovanie rodiny; Stephanie Lordová, vtedajšia politická poradkyňa strany Sinn Féin; a Alison Spillaneová, vtedajšia politologička pracujúca pre politika Micka Wallacea.