Český Pochod za život prilákal tisíce ľudí

1,164
Kultúra života

V sobotu 21. marca sa konal 15. ročník českého Národneho pochodu za život.

Organizátori - české Hnutie za život (Hnutí Pro život ČR) - odhaduje, že do pražských ulíc vyšlo na podporu práv za život 2500 až 3000 účastníkov.

Organizátori uviedli, že cieľom pochodu bolo upozorniť na pretrvávajúce nespravodlivosti, ktoré sa páchajú na viac ako 20-tich tisícoch detí, ktoré sú každoročne zabité pri potratoch. Toto podujatie malo tiež ubezpečiť ženy v krízovom stave tehotenstva, že majú na výber.

Chceme, aby každá žena, ktorá otehotnela nečakane, vedela, že nie je na to sama,“ povedal Radim Ucháč, prezident Hnutí Pre život ČR.

Chceme, aby si muži boli vedomí svojej zodpovednosti a aby v nich ženy našli oporu. Ročne by sme chceli zachrániť životy dvadsiatich troch tisícok detí a dať im šancu na život,“ povedal Ucháč.

Zdôraznil, že „tisíce ľudí, ktorí prichádzajú na Pochod za život, [sú] ochotní pomôcť“.

Pochod začal svätou omšou v dominikánskom Kostole svätého Egídia v pražskom Starom Meste. Tú celebroval pražský arcibiskup, kardinál Dominik Duka, OP.

Demonštranti sa zišli na Mariánskom námestí a pokračovali ulicami Starého Mesta. Na príhovory a prezentácie sa zhromaždili okolo sochy svätého Václava, patróna Čiech.

Medzi rečníkmi bol Tomio Okamura z opozičnej strany Úsvit priamej demokracie, ktorý povedal, že prijať ochranu ľudského života ako samozrejmosť, by mali vedieť všetci ľudia, toto sa však, bohužiaľ, nestalo.

Okamura kritizoval „rozbíjanie veľkej kresťanskej rodiny“ a zdôraznil, že rodina založená na manželstve medzi mužom a ženou potrebuje politickú podporu.

Organizátori podujatia predstavili otvorený list adresovaný predsedovi vlády Bohuslavovi Sobotkovi, v ktorom ho vyzývajú, aby vypracoval stratégie na pomoc tehotným ženám, zlepšil podporu rodín, povzbudil mužov k zodpovednenosti za svoje manželky a rodiny a aby prijal právne opatrenia na ochranu života od chvíle počatia.

Túžime po dni, keď budú všetky deti chránené od chvíle počatia,“ povedal Radim Ucháč a dodal, že mottom Hnutí pro život je: „Sme kreatívni. Sme za život. Vždy hľadáme riešenie.“

Nálada zhromaždenia sa zdvihla, keď Hnutí pro život ukázalo, že počet potratov v krajine mierne klesol, zatiaľ čo počet živo narodených detí stúpa.

Pro-life skupina citovala údaje Českého štatistického úradu, ktoré ukazujú, že v roku 2014 sa udialo 21 893 potratov – teda asi o 821 menej než ich bolo v roku 2013.

Okrem toho sa v roku 2014 narodilo 109 860 detí, čo je o 3000 viac živo narodených detí než ich bolo v roku 2013. Tento počet je tak najväčším počtom narodených detí za posledné štyri roky.

Zvýšený počet narodených detí sa odrazil aj na zvýšení miery pôrodnosti. Tá je podľa vládnych štatistík teraz 1,53 dieťaťa na jednu ženu. V roku 2013 to bolo 1,46.

Pro-life hnutie silnie po celej Európe, keďže v mnohých krajinách sa počas víkendu stojaceho v blízkosti 25. marca – teda dňa, ktorý kresťania tradične oslavujú ako Zvestovanie Pána - oslavuje Deň nenarodeného dieťaťa“.

Rumunsko tento rok slávilo pro-life týždeň s témou „Každý život je dar“. Tohotýždňové podujatia vyvrcholili 5. ročníkom Pochodu za život, ktorý sa v Bukurešti konal 21. marca.

Hoci sa v minulom roku konali pro-life podujatia na 40 miestach, tento rok sa podľa celoštátných koordinátorov podujatí – teda študentskej pro-life organizácie Studenti pentru Viata – zapojilo do miestnych pochodov a podujatí až 77 rumunskách miest.

Studenti pentru Viata navyše povedalo, že prvé pro-life pochody s rovnakou témou „Každý život je dar“ sa konali aj v mestách Kišinev a Orhei v Moldavskej republike.

Posolstvom tohtoročného [podujatia], ktoré vyjadruje heslo: „Každý život je dar“, je, že každý človek je jedinečný a má nekonečnú hodnotu,“ povedalo v tlačovej správe hnutie Studenti pentru Viata. „Spoločnosť môže prostredníctvom podpory osôb s osobitnými potrebami - a to najmä tým, že pomôže ženám v krízovom tehotenstve porodiť a vychovávať osoby, ktoré nosia vo svojich lonách - iba získať. Tieto osoby sú darom pre svoje mamy a sú tiež darom ženy pre jej rodinu a spoločnosť.“

Pochod v Bukurešti ukončil tento rok koncert Naživo za život“, pri ktorom vystúpilo mnoho obdivovaných rumunských umelcov, vrátane tenoristu Vlada Mirita.

V rozhovore s Romania Family News dostal Mirita otázku, prečo sa rozhodol zúčastniť sa na tomto každoročnom pro-life podujatí.

Nakoniec je odopretý aj samotný život,“ povedal Mirita. Svojich rumunských spolubčanov vyzval k tomu, aby ignorovali všetky opatrena namierené proti životu, ktoré predkladajú média a spoločnosť“.

Video z pražského Národneho pochodu za život z 2015 je k dispozícii tu a fotogaléria tu.