Svätý Otec František hovorí, že mu ostávajú „dva alebo tri roky“ života

1,351
Neutral

Pápež František hovoril po prvýkrát verejne o svojej smrti a starobe. Povedal, že sa snaží zostať pokorným vďaka tomu, že si pripomína, že mu zostáva len pár rokov života.

Svätý Otec František v tom čase letel naspäť z päťdňovej cesty do Južnej Kórey. Podotkol tak v odpovedi na otázku, ako zvláda svoju popularitu. Naznačil tiež, že by v prípade potreby uvažoval o predčasnom odchode do dôchodku.

Snažím sa myslieť na svoje hriechy, na svoje chyby, aby som si nemyslel, že som niekto. Viem totiž, že to nepotrvá dlho - len dva alebo tri roky - a potom [pôjdem] do domu Otca,“ povedal František pre The Telegraph.

V tom čase sedemdesiatsedem ročný pápež tiež poznamenal, že by uvažoval aj o abdikácii zo svojho miesta, tak ako to predvlani urobil aj jeho predchodca, pápež Benedikt XVI., ktorý odišiel do dôchodku ako prvý pápež po 600 rokoch. Obvykle sa post pápeža vo Vatikáne nahrádza vždy, keď Najvyšší veľkňaz zomrie.

Premýšľajme o tom, čo povedal,“ povedal František. „Zostarol som, nemám silu.“ Bolo to krásne gesto šľachetnosti, pokory a odvahy.

Dodal: „Urobil by som to isté. Modlil by som sa, ale urobil by som to isté. Otvoril dvere, ktoré sú inštitucionálne, nie výnimočné.“

Pápež tiež priznal, že sa musí starať o svoje zdravie viac než to zvyčajne robieval. Dodal pritom, že v súčasnej dobe má „nejaké nervové problémy“, ale začal už robiť potrebné opatrenia.

Mení sa mi rytmus, viac spím, čítam veci, ktoré mám rád. Počúvam hudbu. Takto odpočívam. Počas júla a aj počas istej časti augusta som takto oddychoval,“ povedal František. „...Náš život sa predlžuje a v určitom veku nie sme schopní dobre riadiť, pretože telo je unavené a - možno ak je aj niekoho zdravie dobré - nemá už schopnosť zvládnuť všetky problémy vládnutia - napríklad v Cirkvi.“

Pápež takéto komentáre uviedol v ten istý deň, keď žena a dvaja synovia jeho 38-ročného synovca Emanuela Bergoglia z argentínskeho Buenos Aires zomreli pri autonehode.

Havária sa stala vtedy, keď sa údajne rodina po víkende vracala do Buenos Aires. Bergoglio bol hospitalizovaný po tom, čo utrpel zranenia ohrozujúce život.

Vatikán vydal vyhlásenie po správach o ich smrti. Vo vyhlásení sa uvádzalo, že „pápež bol informovaný o tragickej nehode v Argentíne, ktorej súčasťou boli aj členovia jeho rodiny, a je hlboko zarmútený. Prosí všetkých, ktorí zdieľajú jeho žiaľ, aby sa s ním spojili v modlitbe“.