Priviesť na svet dieťa nie je nikdy „chybou“

1,273
Kultúra života

V našich časoch je mnoho detí, ktoré sú „opustené, okradnuté o svoje detstvo a o svoju budúcnosť,“ uviedol Svätý Otec František na svojej pravidelnej týždennej generálnej audiencii s dôrazom na tému utrpenia, ktorým mnohé deti trpia.

Niektorí sa - takmer ospravedlňujúco - odvažujú povedať, že bolo chybou, že [nejaké dieťa] prišlo na svet. To je hanebné! Neklaďte svoje chyby na deti, prosím! Deti nikdy nie sú „chybou“.

V bežnej potratovej rétorike je potenciálne utrpenie dieťaťa často používané ako ospravedlnenie. Bez toho, aby sa konkrétne zmienil o potrate, pápež František odmietol túto mentalitu s tým, že ani potenciálny „hlad“ dieťaťa, ani jeho „chudoba“, ani jeho „krehkosť“ či jeho „opustenie“ nie je dôvodom na to, aby sme ich považovali ze menej hodnotných.

Nedarí sa nám obhájiť záväzné deklarácie ľudských práv a práv dieťaťa, trestáme teda za chyby dospelých deti,“ povedal pápež.

Narážajúc na globálny obchod s ľuďmi, o ktorom sa tvrdí, že zneužíva milióny detí na sexuálne služby, na otrocké práce či na to, aby boli detskými vojakmi, Svätý Otec František hovoril o „utrpení detí“, ktoré sú obeťou zločincov, ktorí ich využívajú na nedôstojné obchody či záležitosti alebo ich cvičia na vojny a násilie.“

Na žiadne z týchto detí nezabudol Otec, ktorý je v nebesiach!“ povedal pápež. Ani jedna ich slza sa nestratí!“