Vatikán na klimatickej konferencii hostil aj dvoch vedúcich aktivistov za potraty

1,253
Kultúra smrti

Dvaja z popredných svetových obhajcov potratov mali príhovor počas vatikánskeho workshopu ohľadom životného prostredia.

Na tlačovej konferencie v Palazzo Cesi v Ríme, ktorú organizoval Heartland Institute, dvaja vedúci predstavitelia SPUC (Spoločnosti pre ochranu nenarodených detí) menom Voice of the Family varovali, že lobby populačnej kontroly sa snaží napĺňať svoju agendu prostredníctvom workshopu na Pápežskej akadémii vied.

Nasledujúce vyhlásenie urobil Patrick Buckley, vyslanec SPUC v OSN, ku ktorému sa v Ríme pripojila Maria Madiseová, medzinárodná manažérka SPUC a manažérka Voice of the Family:

Výhlasenie Voice of the Family o workshope „Protect the Earth, Dignify Humanity. The Moral Dimensions of Climate Change and Sustainable Development“ - „Chrániť Zem, pozdvihnúť ľudskosť. Morálne rozmery zmeny klímy a trvalo udržateľný rozvoj“  ktorý sa konal na Pápežskej akadémie vied 28. apríla 2015.

Chceli by sme vyjadriť naše hlboké znepokojenie nad prítomnosťou Pan Ki-Muna, generálneho tajomníka OSN a profesora Jeffreyho Sachsa, riaditeľa Earth Institute (Inštitútu Zeme) na workshope „Protect the Earth, Dignify Humanity. The Moral Dimensions of Climate Change and Sustainable Development“ - „Chrániť Zem, pozdvihnúť ľudskosť. Morálne rozmery, zmeny klímy a trvalo udržateľný rozvoj“, ktorý 28.apríla 2015 poriadala Pápežská akadémia vied (tal. skr. PAS), Sustainable Development Solutions Network (Sieť riešení udržateľného rozvoja, ang. skr. SDSN) a Religion for Peace (Náboženstvo za mier), ktorá má byť predzvesťou novej pápežskej encykliky o životnom prostredí.

Pan Ki-Mun a profesor Jeffrey Sachs sú známymi zástancami potratov, ktorí pracujú na najvyššej úrovni Organizácie spojených národov.

Vatikánsky workshop si kladie za cieľ „zvýšiť informovanosť a budovať konsenzus o tom, že hodnoty trvalo udržateľného rozvoja súvisia s hodnotami vedúcich náboženských tradícií - s osobitným zameraním na najzraniteľnejších“.

Bohužiaľ, pro-life a pro-rodinní zástancovia, ktorí lobujú v OSN svedčia o tom, že environmentálne otázky sa zneužívajú na to, aby zastrešili široké spektrum útokov na ľudský život a rodinu. Tieto útoky predstavujú bezprostrednú hrozbu pre životy tých najzraniteľnejších - nenarodených detí, zdravotne postihnutých a starších osôb - ako aj závažné porušenia rodičovských práv.

Vo svetle útokov na nevinný ľudský život, ktorých sme v OSN svedkami pod zámienkou životného prostredia, sa trápime vedomím, že vatikánsky workshop chcel napomôcť budovaniu globálneho hnutia naprieč všetkými náboženstvami pre udržateľný rozvoj a zmenu klímy v celom roku 2015 a po ňom“. Tento harmonogram sa presne zhoduje s rokovaním o cieľoch trvalo udržateľného rozvoja (SDGs) v OSN, ktoré zahŕňajú silné útoky na život a rodinu. Agenda SDG bude nasledujúcich 15 rokov určovať smer a finančnú pomoc krajinám tretieho sveta.

Pochopiteľne, lobby za reguláciu populácie a za potraty sa musí cítiť na koni vďaka vplyvu, ktorý vo Vatikáne požívajú dve popredné osobnosti kultúry smrti - Pan Ki-Mun a profesor Jeffrey Sachs - najmä teraz - tesne pred vydaním encykliky o životnom prostredí.

Pan Ki-Mun, ktorý je jedným z hlavných rečníkov na seminári na Pápežskej akadémii vied, pri mnohých príležitostiach po celom svete presadzoval tzv. „právo“ na potrat (1). Tento rok vydal tiež novú kontroverznú správu o sexuálnom násilí v konfliktných zónach, ktorá kritizovala nedostatok „bezpečných potratov“ pri mnohých konfliktných situáciách. Tieto smernice sú otvorene v rozpore s konsenzom OSN, ktorý hovorí o tom, že potrat je otázkou, ktorá by mala byť ponechaná na jednotlivé národy.

Doktor Jeffrey Sachs, ktorý sa na stretnutí tiež prihovoril, je známym medzinárodným podporcom kontroly populácie a potratov (2). Sachs je jedným z architektov Rozvojových cieľov tisícročia a je členom Výkonnej rady SDSN, ktorá priniesla návrh Trvalo udržateľných rozvojových cieľov (SDGs). Ten obsahujú ustanovenia, ktoré sú radikálne proti právu na život od počatia po prirodzenú smrť, proti právam a dôstojnosti rodiny a proti právam rodičov ako primárnych vychovávateľov svojich detí.

Naše obavy sa obzvlášť dotýkajú cieľov 4 a 5.

Cieľom číslo 4 je „dosiahnuť rodovú rovnosť, sociálne začlenenie a ľudské práva pre všetkých“. Výzva, aby sa zamedzilo úmrtiam dojčiat a detí mladších ako 5 rokov, ktorým sa dá predísť, vylučuje nenarodené deti - a to napriek skutočnosti, že Dohovor o právach dieťaťa vo svojej preambule uznáva, že „dieťa z dôvodu svojej fyzickej a duševnej nezrelosti, potrebuje osobitné záruky a starostlivosť vrátane vhodnej právnej ochrany - a to pred aj po narodení“.

Cieľ 4d, v ktorom sa uvádza, že sa majú zabezpečiť univerzálne sexuálne a reprodukčné zdravie a [reprodukčné] práva,“ je absolútne neprijateľný. Takéto výrazy bežne používa medzinárodná potratová lobby a lobby za kontrolu populácie. Nimi odkazuje na legalizáciu dobrovoľných potratov a na prístup detí k interrupcii a antikoncepčným tabletkám či zariadeniam - bez vedomia, či súhlasu ich rodičov (3).

Cieľ 5 „dosiahnuť zdravie a blahobyt v každom veku“ taktiež zahŕňa odkaz na sexuálne a reprodukčné zdravie a plánovanie rodiny (4).

S ohľadom na všetko to, čo bolo povedané, je jasné, prečo sa katolícke rodiny na celom svete veľmi obávajú toho, že by vatikánska inštitúcia prijala jazyk Organizácie spojených národov, ktorý na prvý pohľad hovorí o ochrane životného prostredia, no v skutočnosti poskytuje ochranu agende namierenej proti životu a proti rodine. Akákoľvek diskusia o životnom prostredí musí vychádzať z pochopenia, že kľúčom k trvalo udržateľnému rozvoju je správne definovaná rodina - a to najmä v tejto dobe; v dobe, keď Svätý Otec František zvolal synodu o rodine, aby zvážila problémy, ktorým rodina čelí.

Podľa článku 16.3 Všeobecnej deklarácie (1948) je rodina prirodzenou a základnou jednotkou spoločnosti a má nárok na ochranu zo strany spoločnosti a štátu“.

Rodinu musia okrem toho brať do úvahy aj ciele trvalo udržateľného rozvoja (SDGs) a rozvojová agenda po roku 2015. Toto naozaj uznáva aj Správa o rodine (Family report) z roku 2011 generálneho tajomníka OSN (5).

V súlade s tým Voice of the Family navrhuje, aby SDGs obsahovali také ciele, ktoré by posilnili rodinu a aby v tomto smere zahŕňali ciele, ktoré by boli realistické.

Konania tejto životne dôležitej konferencie vo Vatikáne - v kľúčovom okamihu medzi dvoma synodami o rodine a v čase pred zverejnením cieľov trvalo udržateľného rozvoja - za účasti popredných medzinárodných obhajcov potratov, sú ešte znepokojujúcejšie s ohľadom na najnovšie vyhlásenie Hilary Clintonovej, ktorá uviedla, že akákoľvek opozícia voči interrupcii musí prestať existovať – a to aj v učení Cirkvi.

Želáme si, aby bol zaznamenaný náš názor, že v akejkoľvek medzinárodnej dohode týkajúcej sa budúcnosti ľudskej rodiny, je nevyhnutné presadiť povinnosť štátov zabezpečiť právnu ochranu práva na život každého človeka od okamihu počatia až po prirodzenú smrť a zastávať rodinu ako základnú jednotku spoločnosti.

Poznámky pod čiarou

(1) V septembri 2010 v Ženeve na zasadnutí Rady pre ľudské práva Navanethem Pillayová, vtedajšia vysoká komisárka OSN pre ľudské práva vydala správuo diskriminácii žien v právnych predpisoch a praxi a o tom, ako sa táto problematika rieši v celom systéme ľudských práv OSN“. V tejto správe žiadajú, aby sa národy na celom svete kontrolovali, či „riešia odmietanie lekárov vykonávať legálne potraty“.

(2) Vo svojej knihe Common Wealth: Economics for a Crowded Planet, brožovaný výtlačok z 26. marca 2009, ktorá sa zaoberá „globálnym otepľovaním, chudobou, vojnami, odlesňovaním a masovým vymieraním“, Sachs argumentuje v prospech legalizácie potratov.

(3) Napríklad 12. októbra 2009 Wellington Webb (vymenovaný Barackom Obamom za špeciálneho poradcu misie USA pri Organizácii Spojených národov) vo svojom prejave potvrdil, že Obamova administratíva bude podporovať legálny potrat po celom svete, pričom sa vo svojom potratovom looby bude zameriavať na dospievajúcich. Veľvyslanec hovoril na oslavách 15. výročia na pamiatku Medzinárodnej konferencie o populácii a rozvoji OSN. Vo svojej reč vyslovil záväzok vlády USA ku podpore „prístupu ku komoditám a službám reprodukčného zdravia pre dospievajúcich“. Webb uviedol, že:Prezident Obama, ministerka Clintonová a veľvyslankyňa Riceová – títo všetci podčiarkujú silnú podporu Spojených štátov v oblasti ľudských práv, práv žien a reprodukčných práv ako aj v oblasti univerzálneho prístupu k reprodukčnému zdraviu a plánovaniu rodiny.“

Hillary Clintonová, ktorú Obama vymenoval za ministerku zahraničných vecí USA, už jasne dala najavo, že keď americká vláda hovorí o reprodukčnom zdraví, tento termín vždy zahŕňa prístup k potratom. V apríli 2009 Hilary Clintonová kongresmanovi Chrisovi Smithovi na vypočúvaní Výboru pre zahraničné veci Kongresu USA povedala: „Už bežne sa predpokladá, že plánovanie rodiny je dôležitou súčasťou zdravia žien a že reprodukčné zdravie zahŕňa prístup k potratu...“

(4) http://unsdsn.org/resources/goals-and-targets/

(5) „Väčšinu rozvojových cieľov tisícročia - najmä tých, ktoré sa týkajú znižovania chudoby, vzdelávania detí a zníženia úmrtnosti matiek - je ťažké dosiahnuť, kým sa stratégia na ich dosiahnutie nesústredi na rodinu.“ (SG Family Report 2011 - Správa o rodine 2011 Generálneho Tajomníka (A/66/62–E/2011/4))

Stabilita a súdržnosť komunít a spoločností sa do značnej miery opiera o silu rodiny.“ (SG Family Report 2011 - Správa o rodine 2011 Generálneho Tajomníka (A/66/62–E/2011/4))