Pápež zrušil popový koncert vo Vatikáne

1,686
Kultúra života

Na jeseň 2006 sa tvrdilo, že pápež Benedikt XVI. zrušil vianočný koncert vo Vatikáne kvôli tomu, že nemá rád populárnu hudbu.

Koncert sa už 12 rokov koná v jednej z Vatikánskych hudobných sál. Týmto spôsobom sa mali získať peniaze na stavbu nových rímskych kostolov.

V minulosti spievali osemtisícovému davu aj Tom Jones, Bryan Adams a Sarah Brightman.

Noviny La Stampa však uviedli, že súčasný pápež „dáva prednosť Mozartovi a Bachovi pred populárnou hudbou, a tak sa z tejto tradície vytratila spontánnosť. Zmizol tak ďalší kúsok farebného a moderného dedičstva [jeho predchodcu] Jána Pavla II.“.

Komentátor pre talianske spravodajstvo ANSA povedal: „Benedikt XVI. je veľmi triezvym pápežom a estrádam nie je naklonený“.

Pápež Benedikt má tiež nechuť k diskusii, ktorú koncert v posledných rokoch vyvolal.

V roku 2003 americká hip-hopová hviezda Lauryn Hill, vydesila Vatikán, keď vstala na pódiu a požiadala Katolícku cirkev, aby sa verejne ospravedlnila za správanie svojich pedofilných kňazov v Spojených štátoch.

V roku 2005 bol zo zoznamu narýchlo odstránená brazílska speváčka Daniela Mercuryová po tom, čo sa objavila v televíznej a rozhlasovej reklame v Brazílii, v ktorej mladých ľudí povzbudzovala k tomu, aby používali kondómy.

Vyfotografovali ju i na ulici s tričkom, ktorým zastávala používanie kondómov.

Znaky toho, že pápež nie je fanúšikom tohto vianočného koncertu, sa objavili už v roku 2005, keď pozastavil tradíciu Jána Pavla II., ktorý účinkujúcich pred vystupením prijal na súkromnej audiencii.

Niekoľko umelcov - všetci totiž vystúpili bez nároku na mzdu - vyjadrilo svoje sklamanie, že im ani len nikto nepoďakoval či nepovzbudil.

Peniaze získané z tohto koncertu zatiaľ pomohli vybudovať 39 nových kostolov v Ríme a pomohli tiež financovať misie v Číne.

Avšak náklady na organizíciu tejto čoraz veľkolepejšej udalosti znižuje množstvo peňazí, ktoré sa vyzbierali v posledných rokoch.

Po roku relatívneho pokoja začína Benedikt využívať svoju autoritu v Cirkvoi a chce predstaviť jej vážnejší vzhľad než jeho predchodca.

Vyzval tiež, aby sa počas svätých omší nepoužívali gitary a kňazov napomenul, aby to pri svojich bohoslužbách s nimi nepreháňali.

Liturgia - to nie divadelné repliky a oltár nie je javiskom,“ povedal, keď sa stretol so skupinou talianskych duchovných vo svojom letnom sídle v Castel Gandolfo.

Existuje mnoho spôsobov ako oslavovať Boha a [mnoho spôsobov] ako ozdobiť oltár, no je dôležité, aby sme zo zreteľa nestratili to, čím je liturgia - aby sme sa tak nestali len hercami v akomsi predstavení.“

Hovorca Vatikánu nebol k dispozícii, aby sa vyjadril k zrušeniu vianočného koncertu.

Správy naznačovali, že akcia sa bude toho roku konať v Monte Carle. Zoskupenie [hudobníkov] to však nepotvrdilo.