Pápežove rady pre novokňazov

1,292
Kultúra života

Ráno 16. apríla predsedal pápež sväteniu kňazov rímskej diecézy v Bazilike svätého Petra. Novokňazom dal zoznam toho, čo majú robiť majú a čoho sa majú vyvarovať.

Vo svojej homílii pápež František vysvetlil, ako majú vysluhovať sviatosti a ako to majú robiť idúc v stopách Dobrého Pastiera, ktorý je ich príkladom.

František novokňazom výslovne povedal, aby nikdy neodmietali krst nikomu, kto oň požiada.

Ohľadom pokánia jezuitský pápež povedal: „Do spovednice choďte vždy pripravení odpúšťať, nie odsudzovať.“

Pápež dal tiež určité rady ohľadom kázania a poznamenal, že slová vašich homílií sa dotknú sŕdc vašich ľudí vtedy, ak tieto [slová] budú výchádzať z vašich sŕdc.

Čítajte a meditujte usilovne Pánovo Slovo a verte tomu, čo čítate, aby ste tak učili to, čo ste sa vy [sami] naučili vo viere, a aby ste žili to, čo učíte.“

Darujte veriacim Božie slovo – tak bude vaše učenie radosťou a oporou tým, čo veria v Krista; vôňa vášho života bude svedectvom, pretože príklad buduje, ale slová bez príkladu sú prázdnymi slovami,“ poznamenal, že takéto slová „sa nikdy nedotknú srdca, ba dokonca škodia: Sú na nič!“

Pápež František novokňazov tiež vyzval, aby boli milosrdnými a aby boli služobníkmi jednoty - a to tak v rodinách, ako aj v Cirkvi.

Väčšina z 19-tich vysvätených mužov pochádzala z rímskych seminárov, akým je napríklad Pápežský rímsky seminár, [seminár] Diecéznej Univerzity Redemptoris Mater a seminár Madonna del Divino Amore.

V tento deň sme si pripomenuli 52. Svetový deň modlitieb za povolania. V pápežskom posolstve na túto príležitosť (bolo zverejnené v apríli) Svätý Otec kňazov vyzval k tomu, aby nasledovali príklad Dobrého Pastiera a povedal: „Obetovať svoj život poslaniu je možné len vtedy, keď sme schopní opustiť samých seba.“

Vo svojom prejave k veriacim pred a po recitácii modlitby Regina Coeli, pápež František zdôraznil, že kňazi musia byť svojim „ovečkám“ k dispozícii a musia ich vyhľadávať.