Kardinal Koch spomína na dopad vyhlásenia Nostra Aetate

1,230
Neutral

Vatikán - Kardinál Kurt Koch tvrdí, že vyhlásenie Nostra Aetate bolo míľnikom vo vzťahu medzi Katolíckou cirkvou a inými vierovyznaniami.

Toto vyhlásenie urobil v interview pre Vatikánsky rozhlas prezident Pontifikálnej rady pre kresťanskú jednotu, ktorá zopovedá za cirkevný dialóg so židovským národom prostredníctvom Komisie pre vzťahy so Židmi. Kardinál Koch sa predtým zúčastnil trojdňovej konferencie na tému „Nostra Aetate. Oslava 50 rokov dialógu Katolíckej cirkvi so Židmi a Moslimami.“ Konala sa na Americkej katolíckej univerzite vo Washingtone 19. - 21. mája.

Nostra Aetate je dokument Katolíckej cirkvi navrhnutý v roku 1965, ktorý sa venuje vzťahom medzi Cirkvou a nekresťanskými náboženstvami. Jeden jej aspekt hovorí o väzbe medzi kresťanmi a židmi a uvádza, že židov nemožno viniť za Ježišovu smrť. Vyhlásenie odsudzuje všetky typy antisemitizmu a pokladá sa za signál nového východiskového bodu vo vzťahoch Cirkvi a Judaizmu. 

V interview tiež kardinál hovoril o stave rozhovorov medzi monoteistickými vierovyznaniami Katolicizmu, Judaizmu a Islamu.

Aj keď Cirkev pokračuje v bilaterálnych rozhovoroch so židovskými a moslimskými náboženskými vodcami, prelát uviedol, že je možno ešte príliš skoro angažovať sa v spoločnom „trialógu“ medzi týmito troma vyznaniami.

„Nemáme trialóg,“ poznamenal, „a je pre nás príliš skoro ho robiť, aj keď niekedy samozrejme hovoríme o abrahamovskom ekumenizme. A to je dobre.“

„Na druhej strane, ale máme veľmi, veľmi rozdielne interpretácie Abraháma a tento problém nemôžeme popierať,“ povedal. Podčiarkol, že v medzináboženskej diskusii „je veľmi dôležité vyrovnať sa s rozdielnymi interpretáciami Abraháma.“

V rádiu zaznela otázka, či by moslimskí alebo židovskí náboženskí vodcovia boli otvorení takémuto dialógu a či by mohol viesť k zlepšeniu vzťahov medzi uvedenými náboženstvami. Kardinál Koch reagoval, že dúfa, že by mohli ísť týmto smerom, ale v každom z náboženstiev existuje opozícia.

„Máme otvorených vodcov, máme otvorených moslimských vodcov, máme otvorených kresťanských vodcov, ale vo všetkých troch náboženstvách máme opozíciu.“

Švajčiarsky kardinál tiež poukázal na opozíciu, ktorá je v Katolíckej cirkvi proti Nostra Aetate. „ Sú to tie isté skupiny, ktoré sú proti ekumenizmu, medzináboženskému dialógu, proti vyhláseniu náboženskej slobody. A myslím, že sú v menšine,“ dodal.

„Musíme napredovať na základe Druhého vatikánskeho koncilu spolu s vysokými predstaviteľmi Katolíckej cirkvi a nemôžeme popierať tento veľmi dôležitý vplyv.“