LGBT katolíci sa s podporou kardinála zúčastnia dúhového pochodu

1,601
Kultúra smrti

Skupina katolíckych LGBT aktivistov s podporou najvplyvnejšieho britského kardinála oficiálne potvrdila svoju účasť na významnom „dúhovom pochode”, ktorý sa bude konať tento víkend.

Podľa kardinála Vincenta Nicholsa westminsterskí LGBT katolíci dúfajú, že je to „príležitosť na evanjelizáciu”, ale kardinál tiež poznamenáva, že zúčastniť sa na pochode „sa rozhodli sami.”

Vodca tejto skupiny, Martin Prendergast, je bývalý kňaz, ale od roku 2006 žije v registrovanom partnerstve s Julianom Filochowskim, bývalým predsedom charitatívnej organizácie Cafod. Cafod je oficiálna konferencia biskupov pre zahraničný rozvoj. 

Prendergast sa vo videu vyjadril, že „mnohí, ktorí žijú v registrovaných partnerstvách, získali v katolíckych kostoloch požehnanie.”

Pochod, ktorý sa uskutoční v centre Londýna, podľa slov organizátorov poskytuje „priestor všetkým častiam londýnskej LGBT+ komunity (lesbám, gejom, bisexuálom, transrodovým, „iným”, hľadajúcim sa, intersexuálnym, bezpohlavným, asexuálom, polysexuálom, genderqueer a rodovo netypickým)."

Táto LGBT skupina bude demonštrovať po boku aktivistov za práva homosexuálov a transsexuálov, zástancov „homosexuálnych manželstiev”, transvestitov a množstva polonahých tanečníkov, okrem iných, aj sadomasochistov. 

Kardinál Nichols požiadal, aby udelili tým, ktorí sa sami zaraďujú medzi LGBT katolíkov výnimku v rámci fungovania katolíckej cirkvi. Predtým, ako sa táto skupina presunula do jezuitského kostola na ulici Farm Street v centre Londýna, získala zlú povesť pre „omše v londýnskej štvrti Soho”.

Na jednom videu možno vidieť skupinu počas omše v Soho, dúhová zástava je prehodená cez pulpit a pravdepodobne muž oblečený v žrnských šatách a s parochňou na hlave číta jednu z modlitieb. 

K skupine sa pridajú tiež „LGBT katolíci YAG”, pridružená mládežnícka skupina LGBT katolíkov. Na svojej stránke vyhlasujú: 

„Zviditeľnite svoju identitu katolíka LGBT a pridajte sa k nám! Vyjsť na pochode von s identitou LGBT katolíka neznamená len hrdo ukazovať svoju identitu, ale aj ukázať ľuďom, ktorí ešte stále bojujú s tým, ako spojiť vieru a LGBT identitu, že áno, dá sa to! Taktiež je to dôkazom pre skeptikov, že viera a LGBT identita sa vzájomne nevylučujú. Nikdy neviete, komu prinesiete osvietenie.”

Kardinálova reakcia

Tlačový tajomník kardinála Nicholsa, Alexander DesForges, nesúhlasí s myšlienkou, že kardinál podporuje homosexuálne organizácie a že sa skupina oficiálne stala súčasťou arcidiecézy, ale predsa len uznal, že kardinál „zariadil, aby poverený kňaz a farnosť arcidiecézy (Farm Street) poskytovali skupine pastoračnú starostlivosť.”

„Cirkev si uvedomuje, že pokrstení ľudia s homosexuálnymi sklonmi naďalej v cirkvi hľadajú miesto,miesto kde by mohli žiť v skutočnej ľudskej integrite a svätosti života,” povedal pre LifeSiteNews. ,,Základom duchovnej podpory, ktorú im cirkev ponúka, je pocit, že sú vítaní a možnosť byť súčasťou miestneho spoločenstva veriacich a to hlavne keď sa ocitajú na okraji spoločnosti, čo sa tejto skupine ľudí stáva veľmi často.”

„Kardinál chápe, že táto LGBT skupina sa zúčastní pochodu, pretože je to pre nich príležitosť evanjelizovať,” dodal. „Zariadili si to však úplne sami.”

Viac než len pochod

Britský premiér David Cameron sa vo svojej správe na podporu minuloročného pochodu vyjadril: „Som nesmierne hrdý, že môžem byť premiérom krajiny, ktorá je v Európe  a toto je fakt – najlepším miestom pre gejov, lesby, bisexuálov či transrodových... zaviazali sme sa zlepšovať práva LGBT osôb na celej planéte. ... Mali by sme presvedčiť celý svet, aby nasledoval náš príklad.”

Organizátori pochodu na svojej webstránke tvrdia: „V súčasnosti sa rovnosti venuje veľa pozornosti v oblasti práva, my sa sústredíme na zmenu postoja spoločnosti.” Taktiež zostavili súbor požiadaviek na politikov a zákonodarcov, s jasným dôrazom na propagovanie ich programu na školách: 

  • Žiadame londýnske školy, aby zahrnuli vzťahy osôb rovnakého pohlavia do sexuálnej výchovy.
  • Zahrnutie vzdelávania o vzťahoch rovnakého pohlavia do učebných osnov všetkých londýnskych škôl, aby sa tak zaistila reprezentácia rôznych rodín a komunít v sexuálnej výchove.
  • Ustanovenie LGBT+ predstaviteľov v školstve v každom mestskom obvode, aby pracovali s miestnymi skupinami LGBT+ komunity a podporovali ich v spojení sa s väčšou komunitou a menili postoje.

Tieto požiadavky podporujú: hlasný a dlhoročný aktivista za práva homosexuálov a bývalý člen Európskeho parlamentu Lord Michael Cashman CBE, poslanec labouristickej strany a bývalý riaditeľ prokuratúr a poslanec Sir Keir Starmer.

Plná podpora svetových spoločností a organizácií

Množstvo známych sponzorov a skupín, ktoré sa zúčastnia pochodu je ohromujúce. 

Podporuje ho londýnsky primátor Boris Johnson, ktorý je na zozname sponzorov spolu s bankou Barclays, Thomasom Reutersom, reťazcom kaviarní Starbucks a firmou Baker & McKenzie.

Medzi ďalších sponzorov patria médiá PinkNews a GayStarNews. V jednom z najnovších článkov GayStarNews komentovali dúhový pochod v Sao Paolo, počas ktorého bol nafilmovaný 12-ročný chlapec, oblečený len v krátkych kraťasoch, ktorý sa „vrtel” ako Miley Cyrus, obklopený skandujúcimi účastníkmi pochodu a transvestitami.Toto video opísali takto: 

„Video chlapca, ktorý nemá viac než 12 rokov, vrtí a zabáva sa na pochode, sa šíri ako vírus... zatiaľ neidentifikovaného chlapca možno vidieť, ako tancuje v krátkych rifľových kraťasoch na Sissy That Walk od RuPaula a ako dostane potlesk od transvestitov a hedonistov.”

Spoločnosti a organizácie so skupinami zaregistrovanými na pochod zahŕňajú mnohé z najznámejších mien v podnikaní, práve, charitách a médiách. Medzi ne patria Barclays, skautská organizácia Scout Association, Ministerstvo obrany, ozbrojené sily, Starbucks, spoločnosť Transport for London, organizácia Amnesty International UK, NSPCC, Bernardos, metropolitná polícia, Amazon UK, Veľvyslanectvo USA, Rada Spojeného kráľovstva pre psychoterapiu, Anglická banka, snemovne parlamentu, Národné združenie učiteľov, právna spoločnosť, orgán Solicitors Regulation Authority, spoločnosť Buzzfeed, HSBC, Facebook, LinkedIn, energetická spoločnosť BP Oil and Gas a mnohé ďalšie.

Očakáva sa, že v nasledujúcich mesiacoch sa v Spojenom kráľovstve uskutoční viac než 40 dúhových pochodov.