Pápež František: „Mimo Cirkvi niet spásy“

2,124
Kultúra života

Náboženským disidentom, liberálom a protestantom sa nasledujúce vyjaderenie pápeža Františka nebude páčiť.

V Paulínskej kaplnke Apoštolského paláca dnes pápež František slávil svätú omšu pri príležitosti svojich menín, sviatku sv. Juraja. Celé znenie pápežovej homílie nájdete tu.

Okrem iného povedal Svätý Otec aj tieto slová: 

Cirkev bola teda Matkou, Matkou veľkého, hojného počtu detí. Stala sa Matkou v čoraz hlbšom zmysle slova. Matkou, ktorá nám dáva Vieru, Matkou, ktorá nám dáva identitu. Kresťasnká identita však nie je ako občiansky preukaz. Kresťanská identita znamená patriť do Cirkvi, pretože všetci o ktorých hovorím patria do Cirkvi, do Matky Cirkvi. Cirkvi mimo ktorej nemožno nájsť Krista.

Velký Pavol VI. hovoril: „Túžba žiť s Ježišom bez Cirkvi, nasledovať Ježiša mimo Cirkvi, milovať Ježiša, avšak bez Cirkvi je absurdným protirečením“. Je to práve Cirkev, ktorá nám dáva Ježiša a dáva nám tak aj našu identitu. Neide tu len o vonkajší znak prináležitosti, ale o to patriť Cirkvi. Identita znamená patriť. A patriť Cirkvi je prekrásne.

Pápež ďalej hovoril o úlohe Cirkvi hlásať evanjelium vo svete. A na konci dodáva:

A tak teda prosme Boha o túto „schopnosť otvorene hlásať“, o apoštolskú horlivosť, ktorá nás ženie vpred ako bratov, všetci spolu vpred! Kráčajme vpred nesúc Ježišovo meno v náručí svätej Matky Cirkvi. Cirkvi, ktorá je slovami sv. Ignáca iba jedna „hierarchická a Katolícka“. Amen.

Hierarchická. 

Niekoľko hodín po zvolení pápež František povedal, že tí, ktorí sa nemodlia k Bohu sa modlia k diablovi.