Kresťanský vodič odmieta šoférovať autobus ,,hrdosti"

1,117
Kultúra života

Vodič autobusu z kanadského mesta Calgary a verný kresťan Jesse Rau odmieta šoférovať mestský autobus, ktorý jeho zamestnávateľ potiahol reklamou podporujúcou pochod hrdosti homosexuálov. Rau vyjadril odmietavý postoj aj napriek tomu, že riskuje svoje pracovné miesto. Pochod hrdosti sa konal 6. septembra tohto roku.

„Nemôžem byť súčasťou propagácie niečoho, o čom som hlboko presvedčený, že nie je v súlade s mojou vierou. Nakoniec ma teda vyhodia,“ povedal Jesse Rau, vodič spoločnosti Calgary Transit pre miestne rádio NewsTalk 770.

Minulý týždeň uviedla spoločnosť Calgary Transit do prevádzky „Autobus hrdosti“. Je na ňom nakreslená dúha, ktorá propaguje každoročný mestský pochod hrdosti homosexuálov s názvom Calgary Pride Festival. Na autobuse je veľký pútač, na ktorom stojí: „Jazdite s hrdosťou“ a uvádza dátumy, kedy sa bude oslavovať homosexualita – niečo, čo kresťania chápu ako odklon od Božieho chápania ľudskej sexuality.

„Ako kresťan verím Biblii, pretože je to Božie Slovo a ono nás učí, že sexuálna nemorálnosť je hriech. Nechcem mať akýkoľvek podiel na propagácii správania sa a životného štýlu, ktorý dostáva ľudí do ešte väčšieho konfliktu s Bohom, než v akom práve sú, či na niečom, čo podnecuje zdrvenosť a beznádej v ľudských životoch,“ povedal Rau.

Rau je ženatý muž a má rodinu. Tvrdí, že ako kresťan nemôže podporovať životný štýl, s ktorým Boh nesúhlasí a dodáva, že prevádzkovaním „Autobusu hrdosti“ spoločnosť Calgary Transit propaguje „veľmi radikálne sexuálne hnutie.“ Tieto hodnoty vraj najnovšie vnucuje svojim zamestnancom, keď chce, aby spomínaný autobus šoférovali.

„Calgary Transit žiada, aby sme sa sústredili na našu prácu a nepresadzovali naše vlastné presvedčenie. Teraz mi však oni vnucujú to ich,“ uviedol.

Rau je vodičom necelý rok a ešte stále je v skúšobnej dobe. Obáva sa, že ak zostane verný svojmu kresťanskému presvedčeniu, bude ho to stáť prácu.

„Nanešťastie žijeme v dobe, v ktorej ak nesúhlasíte so životným štýlom nejakej osoby, obvinia vás, že toho človeka nenávidíte. Musím sa postarať o svoju rodinu a veľmi sa obávam, že stratím prácu. Na svoje povolanie [vodiča mestského autobusu] som veľmi hrdý, no ak moja práca odporuje najdôležitejším veciam, za ktorými si stojím, alebo ak odo mňa žiadajú, aby som urobil kompromis v niečom veľkom, čo považujem za správne, potom musím o svoju prácu prísť,“ povedal.

„Autobus hrdosti“ bude premávať po všetkých mestských trasách počas desaťdňovej akcie Hrdosť homosexuálov, ktorá začala v piatok. Namieri si to aj do centra mesta, kde sa bude konať pochod.

„Chceme osláviť rozmanitosť, akou je  naše mesto preplnené,“ povedal novinárom riaditeľ spoločnosti Calgary Transit. „Chceme si uctiť našich zákazníkov... Naše dvere sú otvorené pre každého... Sme si vedomí, že Calgary sa mení a my chceme byť súčasťou tejto zmeny.“

Spoločnosť Calgary Transit zatiaľ o danom prípade mlčí. Zástupca primátora Jeff Fielding nazval celú záležitosť „bezpredmetnou.

Začiatkom týždňa však Rau obvinil dopravnú spoločnosť z pokusu umlčať ho predložením (podľa neho) falošných obvinení súvisiacich s vykonávaním jeho práce.

„Cítim, že moje miesto je maximálne ohrozené, no som už chorý z obchádzania a vyhýbania sa tejto téme,“ uviedol Rau, keď stál v pondelok spolu so svojou manželkou pred radnicou mesta Calgary.

Podľa Raua mu jeho zamestnávateľ oznámil, že minulý týždeň bola naňho podaná sťažnosť, lebo počas šoférovania písal textové správy. Keby to bola pravda, okamžite by ho prepustili.

„Ide o absolútne krivé obvinenie,“ povedal novinárom a dodal, že jeho nevinnosť môže dosvedčiť videozáznam. „Mám podozrenie, že niekto zo spoločnosti Calgary Transit, [niekto] pri moci, koho znepokojuje predstava, že by som mohol pokaziť celú udalosť, ma chce zastaviť.“

Rau našiel podporu u kresťanských skupín po celej krajine aj napriek tomu, že ho hostia v programe mestského rádia zosmiešnili kvôli presadzovaniu kresťanských hodnôt.

Znepokojení kanadskí kresťania tvrdia, že dopravná spoločnosť uplatňuje voči kresťanskému zamestnancovi „pochybné praktiky.“

„Po roku práce pre Calgary Transit čelí zamestnanec tejto spoločnosti s čistou zamestnaneckou minulosťou, Jesse Rau nátlaku a falošným obvineniam kvôli tomu, že je proti novému zlatému teľaťu – ,autobusu hrdosti. Počas uplynulého mesiaca dostal Rau od predstaviteľov spoločnosti ultimátum. Ak si chce udržať prácu, mal by o svojom presvedčení mlčať a nevíriť mediálne hladiny,“ uviedla skupina na svojej webovej stránke.

Rau sa však spolieha na Boha. „Nezabíjame v mene našej viery, zomierame pre ňu. Kniha prísloví 29, 25: Strach z ľudí kladie nástrahu, ten však, kto dôveruje v Pána, bude bezpečný,“ uverejnil nedávno na svojom Facebooku.