Zo streľby na klinike Plánované Rodičovstvo chceli obviniť pro-life hnutie

765
Kultúra smrti

Texaský republikánsky senátor Ted Cruz spochybnil, že pri streľbe, pri ktorej zomreli traja ľudia z kliniky Plánovaného rodičovstva v Colorade, zohrala úlohu protipotratová rétorika. Počas predvoleného výjazdu v Iowe uviedol, že podozrivý je „transsexuálnym ľavicovým aktivistom“. „Médiá by hneď chceli obviniť pro-life hnutie, no zatiaľ je o tom veľmi málo dôkazov,“ hovorí Cruz.

V rozhovore s novinármi odmietol Cruz tvrdenia, že by bol strelec súčasťou hnutia proti potratom. Vyjadril sa však, že môže ísť o „jedovatú rétoriku ľavice, ktorá chce obviniť tých, čo sú za život“.

Päťdesiatsedem ročného Roberta Lewisa Deara vzali v piatok do väzby po tom, čo údajne začal strieľať na klinike Plánovaného rodičovstva v meste Colorado Springs. Zabil troch ľudí a ďalších deviatich zranil.

Keď reportér texaskému senátorovi pripomenul, že podozrivý pri zatýkaní údajne poznamenal niečo o „častiach detských tiel“, Cruz odpovedal: „Hovorilo sa tiež, že je registrovaný ako človek bez politickej príslušnosti, že je zaregistrovaný ako žena a že je transgenderovým ľavicovým aktivistom – teda, ak tým všetkým naozaj je.“

Dear vo volebnej registrácii uvádza, že je ženou. Túto informáciu zverejnila organizácia Gateway Pundit, ktorá seba samú opisuje ako stredo-pravicovú spravodajskú stránku.

„Vieme, že to bol človek, ktorý sa na voľby zaregistroval ako žena,“ povedal Cruz. „Médiá by hneď chceli obviniť pro-life hnutie, no zatiaľ je o tom veľmi málo dôkazov“.

Keď Cruz dostal otázku, či bola streľba aktom domáceho terorizmu, odmietol vyvodzovať akékoľvek závery.

„Nazval by som to vraždou,“ povedal. „Bola to mnohonásobná vražda, ktorú vykonal niekto, kto pôsobí ako vyšinutý jedinec. A bolo to strašné, bolo to zlé. Potrebujeme získať viac faktov. Nemyslím si, že by sme mali robiť predčasné závery.“

Túto streľbu Cruz odsúdil ako prvý z republikánskych kandidátov. Urobil tak v sobotu počas svojho kandidátskeho podujatia v meste Lamoni v štáte Iowa.

„Nevieme, aké mal motívy. No nech boli akékoľvek, je to neprijateľné, je to desivé a je to zlé,“ povedal Cruz novinárom na podujatí pred mestskou radnicou.

Cruz je tvrdým kritikom Plánovaného rodičovstva. Túto organizáciu dokonca nazval „pretrvávajúcim kriminálnym podnikom“, pričom sľúbil, že po zvolení za prezidenta začne federálne vyšetrovanie.