Surveillance-810x500.jpg

Špehuje FBI súkromné domy a budovy nezákonne?

40
Kultúra smrti

Členovia Kongresu sa nedávno pýtali riaditeľa FBI okrem iného na sledovanie Američanov. Kongres údajne označil takéto sledovanie za nezákonné.

Nie je jasné, či si Kongres uvedomuje, že FBI môže byť jedno, či zamestnanci FBI robia nezákonné veci. (Nie je tiež jasné, či Kongresu skutočne záleží na tom, či zamestnanci FBI robia nezákonné veci, ale to je iná téma). FBI zjavne umožňuje sebe (a iným, o čom sa zmienime o chvíľu) páchať trestné činy, ktoré sú opísané ako “inak nezákonná činnosť.” (strany 10, 12 atď.)

Opis inak nezákonnej činnosti zo strany ministerstva spravodlivosti je nasledovný:

Smernice pre dôverných informátorov umožňujú FBI povoliť dôverným informátorom vykonávať činnosti, ktoré by inak predstavovali trestné činy podľa štátneho alebo federálneho práva, ak by ich vykonávala osoba bez takéhoto povolenia. Takéto konanie sa označuje ako “inak nezákonná činnosť” alebo “OIA.”

Inak nezákonná činnosť teda zahŕňa činnosti, ktoré by pre bežného Američana boli trestnými činmi, ale zjavne nie sú trestnými činmi, keď to tvrdí FBI.

Samostatná stránka FBI pokyny zjavne umožňujú zamestnancom FBI (ktorí môžu byť iní ako vyššie uvedení “dôverní informátori”) páchať takúto inak nezákonnú činnosť.

Z pokynov FBI’tiež zjavne vyplýva, že inak nezákonnú činnosť môže páchať jedna alebo viacero “federálnych, štátnych alebo miestnych organizácií presadzovania práva, ktoré spolupracujú s FBI.” (Strana 1)

Je potrebné zdôrazniť, že kritika používania “inak nezákonnej činnosti” zo strany FBI a iných subjektov neznamená, že “FBI môže páchať trestné činy, tak prečo nemôžeme’my?”

Naproti tomu sa tu poukazuje na to, že zločiny často vedú k nejakej fyzickej, psychickej alebo finančnej ujme obete. Zdá sa, že FBI sa môže dopustiť takéhoto násilia alebo spôsobiť Američanom škodu.

A skutočne, v usmerneniach FBI, ktoré opisujú tajné alebo “tajné” operácie zahŕňajúce inak nezákonnú činnosť, sa vysvetľuje, že pri niektorých tajných operáciách FBI môže existovať “odôvodnené očakávanie, že tajná operácia bude zahŕňať” […] “násilie alebo značné riziko zranenia alebo finančnej straty” pre cieľovú osobu alebo osoby. (str. 6 a 7)

Ak FBI tvrdí, že zamestnanci FBI a miestne alebo štátne orgány činné v trestnom konaní spolupracujúce s FBI sa môžu zúčastňovať na operáciách, pri ktorých sa odôvodnene očakáva, že budú zahŕňať násilie alebo riziko zranenia alebo finančnej straty pre Američanov, vyplýva z toho, že FBI naznačuje, že sú potenciálnou hrozbou pre Američanov? Kto preventívne kontroluje takéto potenciálne hrozby v rámci FBI a federálnych, štátnych alebo miestnych orgánov činných v trestnom konaní, ktoré spolupracujú s FBI?

Ďalším bodom, ktorý sa tu uvádza, je opäť to, že keď Kongres hovorí veci ako “FBI sa dopustila nezákonného sledovania!”, nie je jasné, či to skutočne znamená niečo pre zamestnancov FBI alebo federálne, štátne alebo miestne orgány činné v trestnom konaní, ktoré spolupracujú s FBI, keďže zamestnanci FBI a/alebo ministerstva spravodlivosti napísali usmernenia, ktoré zjavne umožňujú zamestnancom FBI páchať takúto nezákonnú činnosť.

O takejto inak nezákonnej činnosti by sa dalo uviesť ešte niekoľko ďalších bodov; väčšina z nich je pravdepodobne zdravým rozumom.

O čom však možno mnohí nevedia, sú typy pokročilých sledovacích systémov, ktoré by mohli FBI a federálne, štátne alebo miestne organizácie presadzovania práva spolupracujúce s FBI používať nezákonne. Ak sa FBI a iné vládne organizácie na presadzovanie práva spolupracujúce s FBI môžu dopúšťať inak nezákonného sledovania, možno by sme chceli vedieť, aké technológie sledovania, či už nezákonné alebo nespomínané v zákonoch, pravidlách alebo predpisoch, sa môžu používať.

V tomto článku možno spomenúť len niekoľko z potenciálne mnohých pokročilých systémov a technológií sledovania. Jedna technológia sledovania, ktorá je tu relevantná, sa niekedy označuje ako “Range-R” radary a funguje nasledujúcim spôsobom: Radary fungujú ako jemne vyladené detektory pohybu, ktoré pomocou rádiových vĺn zaznamenávajú tak nepatrné pohyby, ako je ľudské dýchanie, zo vzdialenosti viac ako 50 metrov. Dokážu zistiť, či sa niekto nachádza v dome, kde je a či sa pohybuje.

FBI údajne začala používať túto technológiu počas Obamovej a Bidenovej vlády. Medzi ďalšie podobné technológie, ktoré by mohli vidieť do domov alebo budov, patria technológie na snímanie tepla alebo tepelné technológie.

Pred niekoľkými rokmi sa bývalý minister amerického ministerstva energetiky významne vyjadril k pokročilým technológiám sledovania. Zrejme naznačil, že existuje technológia, ktorá umožňuje vládam “vidieť do” domov, budov atď. a ktorú by vlády mohli využívať na sledovanie každého konania každého človeka počas celého jeho života. Bývalý americký minister energetiky vyhlásil:

Súťažíme v epických pretekoch o nadvládu AI [umelej inteligencie] …so súperiacimi národmi …  zastávajúcimi súperiace predstavy … o slobode. Ak tieto preteky nevyhráme…, Churchillove varovné slová sa môžu stať skutočnosťou. Ako hovorím,…Čína a Rusko sa nás snažia predbehnúť… a ako každý z nás vie… ani jeden z týchto národov nezdieľa naše hodnoty… alebo naše slobody. Oba tieto národy potláčajú slobodu doma…pričom Čína buduje štát s umelou inteligenciou, ktorý je schopný sledovať každý krok svojich občanov. (Prestávky vo vetách sú v pôvodnej citácii.)

Po prvé, nie je jasné, či bývalý minister naznačoval, že Amerika môže vyhrať preteky o nadvládu umelej inteligencie len tak, že vytvorí operatívny systém dohľadu, ktorý monitoruje každý krok Američanov. Je zrejmé, že takýto výrok, ak by to bol zmysel, by bol problém.

Po druhé, hoci ide pravdepodobne o zdravý rozum, je dôležité zdôrazniť, že bývalý minister používa slovo “monitorovanie” vo význame toho istého ako “sledovanie” a špehovanie ľudských činností. V mnohých federálnych zákonoch a iných dokumentoch USA sa slovo “monitorovať” používa v kontextoch, ktoré zrejme naznačujú tajné vládne sledovanie ľudských činností. Jeho vyhlásenie poskytuje podporu pre takéto interpretácie.

Takisto môže byť významné, že predchádzajúce vyhlásenie urobil bývalý americký minister energetiky. Čo má ministerstvo energetiky spoločné s pokročilými technológiami sledovania a “umelou inteligenciou”?

Možnou odpoveďou by mohlo byť, že ministerstvo energetiky vyvíja technológie, ako sú pokročilé rentgenové žiarenie a lasery,  infračervené monitorovacie systémy, ďalšie fyzikálne zobrazovacie technológie a pokročilé molekulárne zobrazovacie technológie. Ak infračervené sledovacie satelity vo vesmíre dokážu zistiť pohyb tepla, ktoré vytvárajú rakety na Zemi, potom by podobné technológie mohli byť schopné zistiť pohyb ľudí v ich domovoch zo vzdialených FBI alebo iných sledovacích miest na Zemi.

Nakoniec je dôležité, že predchádzajúci citát zjavne naznačuje, že sledovacie technológie sú už schopné “monitorovať každý pohyb” občanov; Čína zrejme len dávala veci dokopy pre štátny dohľad s umelou inteligenciou.

“Monitorovanie každého pohybu” zahŕňa pohyb ľudí v domoch a budovách. Vyhlásenie teda pravdepodobne naznačuje, že existujú pokročilé sledovacie technológie, ktoré dokážu “vidieť do” domov a iných budov v každom okamihu života človeka”

Kongres často kladie otázky zamestnancom FBI o nezákonnom zhromažďovaní údajov o elektronických zariadeniach Američanov”. Takéto otázky vyvolávajú dojem, že sledovanie údajov Američanov je jediným typom nezákonného sledovania, ktoré môže FBI používať. Takéto otázky môžu odvádzať pozornosť od potenciálne pokročilých sledovacích technológií, ktoré môžu sledovať každý krok Američanov od ich narodenia až do konca ich života.