tmp_5ff87265-e23c-4c13-84ff-d679b6e2ee19-810x500.jpeg

Vyvrátenie najčastejších argumentov v prospech kanadského režimu asistovanej samovraždy

35
Kultúra smrti

V tohtotýždňovej epizóde Van Maren Show Jonathon skúma tri argumenty proti kanadskému programu lekárskej pomoci pri umieraní (MAID), ktoré spolu s Blaiseom Alleyneom, prezidentom organizácie Toronto Right to Life a riaditeľom pre prácu s verejnosťou v Kanadskom centre pre bioetickú reformu, zozbierali v knihe s názvom A Guide to Discussing Assisted Suicide (Príručka k diskusii o asistovanej samovražde) po tom, ako o tejto otázke diskutovali na univerzitných kampusoch.

Jonathon na začiatku poukazuje na skutočný rozdiel medzi asistovanou samovraždou a eutanáziou a na to, že kanadský program MAID, hoci sa označuje za asistovanú samovraždu, je v skutočnosti programom eutanázie. Opisujúc jazyk používaný v Kanade ako “orwellovský,” Jonathon tvrdí, že program MAID pozostáva z “lekárov, ktorí aktívne zabíjajú pacientov.” 

Popisujúc rozdiel medzi týmito dvoma praktikami, Jonathon používa ako príklad zákony v Kalifornii a Oregone, pričom poukazuje na to, že asistovaná samovražda znamená, že ten, kto chce zomrieť, by si musel sám podať lieky vedúce k jeho smrti, bez ohľadu na to, či s ním niekto bol alebo nebol v miestnosti.

Kanadský program však striktne predpokladá, že zdravotnícki pracovníci usmrtia tých, ktorí chcú zomrieť, prostredníctvom smrtiacej injekcie, čo má za následok, že ľudia vnímajú túto prax ako “starostlivosť na konci života, ” čo dáva “mnohým ľuďom morálne povolenie, aby sa vlastne rozhodli pre eutanáziu, pretože to’nevyzerá ako eutanázia.”

Druhý argument, ktorý Jonathon uvádza, sa týka otázky ľudských práv. Podľa Jonathona však spôsob, akým sa MAID praktizuje, vylučuje akúkoľvek koncepciu ľudských práv. “Nikto nenavrhuje, aby sa samovražda skutočne stala univerzálnym právom, ktoré sa vzťahuje na všetkých Kanaďanov,” poukazuje Jonathon a vysvetľuje, že program MAID funguje ako eugenický program, pričom “existujú ľudia, ktorých vláda vopred určila ako natoľko hodných života, že ak požiadajú o asistovanú samovraždu, nedostanú asistovanú samovraždu, ale prevenciu samovraždy. Je nezákonné, aby sa zabili sami, a je nezákonné, aby im niekto pomohol sa zabiť.”

Pokračujúc vo svojej argumentácii tým, že uvádza vnútorný rozpor v argumentácii uprednostňujúcej program MAID ako “ľudské právo,” Jonathon uvádza, že “v Kanade sa nemôžete rozhodnúť [zomrieť] tak, ako chcete; ľudia, o ktorých vláda vopred rozhodla, že ich život nestojí za to, aby žili, sa môžu rozhodnúť, ako zomrú. Nikto iný to nerobí.

Jonathon ďalej uvádza, že tento argument najlepšie zafungoval na univerzitných pôdach, a vysvetľuje, že študenti medicíny mu povedali, že po vypočutí tohto argumentu ich inštruktori, ostatní študenti a zdravotnícki pracovníci zmenili názor na asistovanú samovraždu.

Záverečný argument, ktorý Jonathon uvádza proti asistovanej samovražde, sa týka jej tvrdenia, že zmierňuje utrpenie.

Jonathon uvádza tento argument v dvoch častiach. Po prvé, tvrdí, že nie je možné mať štát bez štátneho náboženstva, čo je v rozpore s tvrdením, že ak je štát’konfesionálne sekulárny, je neutrálny. “V centre každej kultúry je trón a na tomto tróne niečo sedí,” hovorí. “A ak na tomto tróne nesedí Boh z Biblie, bude tam niečo iné.”

“Keď uvádzate argument, že asistovaná samovražda zmierňuje utrpenie …, vychádzate z myšlienky, že po smrti nič nie je,” poznamenáva Jonathon. “Vôbec nie ste neutrálni. V skutočnosti tvrdíte, že neexistuje žiadne nebo, žiadne peklo, a keď ľudia zomrú, je to všetko, čo existuje, pretože keď hovoríte, že asistovaná samovražda zmierňuje utrpenie, … nič iné neexistuje. Ich bolesť sa skončila."

V druhej časti argumentácie Jonathon tvrdí, že asistovaná samovražda umocňuje utrpenie, pričom vychádza zo skutočnosti, že ľudia nežijú ako jednotlivci, ale ako členovia komunít a rodín.

“Táto myšlienka, že samovražda … zmierňuje utrpenie, je v rozpore so všetkým, čo vieme nielen o ľudskom stave, ale je v rozpore so všetkým, čo vieme o ľudskej rodine,” začína Jonathon. 

“A … príbehy, ktoré sa objavujú v kanadskej tlači, a príbehy, ktoré som’počul osobne, skutočne zdôrazňujú skutočnosť, že asistovaná samovražda nezmierňuje utrpenie, pretože teraz skutočne začíname vidieť výpovede rôznych rodinných príslušníkov tých, ktorí zomreli asistovanou samovraždou,” pokračuje.

“Títo ľudia majú nielen zlomené srdce, ale cítia sa nahnevaní a zradení, pretože zdravotnícke zariadenie, práve to zariadenie, ktorému dôverujú ich rodinní príslušníci, ich v niektorých prípadoch zradilo, keď im ponúklo právo na asistovanú samovraždu.” 

Pre viac informácií o trojici argumentov Jonathona’proti asistovanej samovražde si naladíte tento týždeň’v epizóde The Van Maren Show. 

The Van Maren Showsleduje na mnohých platformách, vrátane Spotify, SoundCloud, YouTube, iTunes, a Google Play.

Plný zoznam epizód a možnosť prihlásiť sa na odber rôznych kanálov nájdete na našej webovej stránke Acast tu.