Mark-Zuckerberg-810x500.jpg

Instagram blokuje obsah LifeSiteNews pre niektorých Kanaďanov vďaka Trudeauovmu cenzúrnemu zákonu

23
Kultúra smrti

Mnohí Kanaďania stratili prístup k príspevkom LifeSiteNews na sociálnych sieťach kvôli novoprijatému zákonu o online spravodajstve, ktorý prijala vláda premiéra Justina Trudeaua.

Platforma sociálnych médií Instagram, ktorú vlastní spoločnosť Meta Marka Zuckerberga, nedávno oznámila mnohým Kanaďanom, že majú zablokovaný prístup k obsahu LifeSiteNews na tejto platforme, pretože spoločnosť odmieta platiť poplatky za publikovanie uvedené v nedávno prijatom zákone o online spravodajstve. 

“Ľudia v Kanade nemôžu’vidieť tento obsah,” uvádza sa v oznámení, ktoré blokuje príspevky z účtu LifeSiteNews na Instagrame.  

Instagramové oznámenie na účte LifeSiteNews

“V reakcii na kanadskú vládnu legislatívu sa spravodajský obsah nemôže’zobrazovať v Kanade,” pokračuje. 

Kanadský senát prijal v júni zákon o online spravodajstve alebo zákon C-18 a rýchlo sa stal zákonom. Dolná snemovňa už prijala návrh zákona C-18 v decembri 2022.  

Zákon nariaďuje, aby online technologické spoločnosti boli nútené platiť vydavateľom za spravodajský obsah zdieľaný na ich stránkach.  

Zdá sa však, že strata prístupu je náhodná, keďže niektorí Kanaďania majú plný prístup k spravodajským účtom, zatiaľ čo iní zostávajú zablokovaní. 

Kým mnohí Kanaďania nemajú prístup k LifeSiteNews na sociálnych sieťach, priamy prístup na webovú stránku je stále k dispozícii. Podobne aj spoločnosť Google zatiaľ necenzuruje spravodajský obsah pre Kanaďanov napriek tomu, že sľubujeodstrániť odkazy na kanadské spravodajstvo z výsledkov vyhľadávania.  

Blokované sú aj ďalšie účty kanadských médií vrátane vládou financovanej CBC News a súkromných spravodajských portálov, ako je Rebel News 

Hneď po prijatí zákona spoločnosť Meta, materská spoločnosť Instagramu aj Facebooku, oznámila, že ukončí dostupnosť správ pre Kanaďanov ešte pred nadobudnutím účinnosti zákona.  

Facebook predtým uskutočnil test ktorý zablokoval spravodajský obsah pre približne 5 percent Kanaďanov.   

Kým Meta cenzurovala obsah, Twitter zatiaľ neoznámil, ako bude reagovať na novú legislatívu. 

Trudeauova vláda čelí veľkému odporu voči návrhu zákona C-18, pretože technologické spoločnosti odmietajú platiť za zverejňovanie kanadského obsahu.  

Podľa nedávneho prieskumu inštitútu Angus Reid sa väčšina Kanaďanov obáva, že v dôsledku zákona C-18 stratia prístup k spravodajstvu.  

Predminulý týždeň sa zdalo, že Trudeauova vláda ustúpila spoločnosti Google tým, že zmenila zákon o cenzúre internetu tak, aby nenútil spoločnosti platiť za kanadský spravodajský obsah, ale namiesto toho ponúkal “nepeňažné ponuky.”  

Zavedenie tejto novely sa zdá byť v rozpore s nedávnym Trudeauovým’výroky v ktorých odsúdil cenzúru spoločnosti Google’ako “útok” na Kanaďanov.   

Podobne sa vyjadrila aj vláda oznámila že stiahne svoje reklamy z Facebooku a Instagramu po tom, čo materská spoločnosť Meta uviedla, že zablokuje Kanaďanom’prístup k správam na svojich stránkach kvôli zákonu C-18.  

Pôvodne sa síce obávali, že zákon umožní vláde cenzurovať, čo si Kanaďania pozerajú na internete, ale ak veľké technologické spoločnosti odmietnu platiť za zverejňovanie obsahu, môže sa to obrátiť proti nim.  

Zákon C-18 dáva kanadskej komisii pre rozhlasové a televízne vysielanie a telekomunikácie (CRTC) právomoc určovať, ktorý spravodajský obsah možno pozerať.  

Podľa návrhu zákona, aby sa spravodajská stanica považovala za “oprávnenú” na zdieľanie, musí byť “kvalifikovanou kanadskou novinárskou organizáciou” a produkovať “spravodajský obsah vo verejnom záujme, ktorý je primárne zameraný na záležitosti všeobecného záujmu a správy o aktuálnych udalostiach.” 

Záleží na vláde, aby rozhodla, ktoré spravodajské stanice sa budú považovať za “oprávnené.”