Jacinda-Ardern-810x500.jpeg

Bývalá novozélandská tyranka Jacinda Ardernová vymenovaná za cenzorku na Harvarde

43
Kultúra smrti

Bývalá novozélandská premiérka Jacinda Ardernová získala prestížne štipendium na Harvardovej univerzite.

Sama Ardernová tvrdí, že sa bude “zaoberať online škodami… a násilným extrémizmom na internete,” a vysvetľuje, že “nové technológie, ako napríklad umelá inteligencia, predstavujú obrovské príležitosti na riešenie online škôd, ale aj výzvy.”

Podľa centra, ktorého vedeckí pracovníci v minulosti spolupracovali s Mattom Taibbim na The Twitter Files, Ardern bude stáť na čele boja proti novej hrozbe – “algoritmickému poškodzovaniu.”

Pri skúmaní nových výziev v oblasti riadenia na ochranu pred algoritmickými škodami bude navyše úzko spolupracovať s vedením BKC v kritickom momente explozívneho šírenia generatívnych nástrojov umelej inteligencie.

Jeho vymenovanie prichádza niekoľko mesiacov po zverejnení rozsiahlej štúdie o medzinárodnej koordinácii cenzúry a dohľadu online. Nazvanú “Cenzúrno-priemyselný komplex”, túto stále sa rozširujúcu sieť štátom sankcionovaných “overovateľov faktov” podrobne vysvetlil Matt Taibbi’s rozsiahla správa.  

Toto je kontext, v ktorom sa Ardernová’vymenovanie odohráva – kontext koordinovaného a rozsiahleho úsilia o sledovanie a potláčanie, ktoré na quote Michael Shellenberger, “Kombinuje zavedené metódy psychologickej manipulácie… s vysoko sofistikovanými nástrojmi z oblasti informatiky vrátane umelej inteligencie. Vedúcich predstaviteľov komplexu’poháňa strach, že internet a platformy sociálnych médií posilňujú populistické, alternatívne a okrajové osobnosti a názory, ktoré považujú za destabilizujúce.”

Ako vysvetľuje Taibbi:

V snahe dosiahnuť tento prvý cieľ, organizovaný voľne okolo veci, ktorú’nazývame ‘Zoznam,’ Racket privítal ľudí ako Lowenthal a Geneve Campbell, (predtým z Berkman Klein Center na Harvarde). Vďaka svojim skúsenostiam v “antidezinformačnom” priestore pomohli Andrew a Geneve tímu novinárov a výskumníkov zostaviť to, čo, ako dúfame, bude prístupnou štartovacou sadou pre bežných čitateľov, ktorí dúfajú, že sa oboznámia s najväčšími organizačnými menami v ‘CIC.’

Cenzúrno-priemyselný komplex našiel nového šampióna v Ardernovej, ktorá neslávne vyhlásila, že “budeme aj naďalej vaším jediným zdrojom pravdy” na tému COVID-19, keď bola v roku 2020 premiérkou Nového Zélandu.

Kvalifikácia založená na dôkazoch 

Ardernová’monopol na pravdivosť uviedla v oznámení o svojom vymenovaní ako hlavnú kvalifikáciu pre svoju novú funkciu. 

Ardernová je tiež známa výnimočnými výsledkami svojej politiky verejného zdravotníctva založenej na údajoch a dôkazoch v čase, keď sa jej krajina’borila s krízou COVID.

Jej “politika založená na dôkazoch” viedla na Novom Zélande k trpkým rozporom, najmä medzi očkovanými a neočkovanými.  

Ako New York Times informoval o jej rezignácii v januári 2023, táto “pošpinená liberálna ikona” viedla extrémnu “Zero COVID” prístup, vrátane zavedenia “výluky takej prísnej, že bolo zakázané dokonca aj vyzdvihnutie stratenej kriketovej loptičky zo susedovho’dvora.”

Povinnosti očkovania, ktoré zaviedla, vylúčili neočkovaných z bežného spoločenského života. Dr. Simon Thornley bol jedným zo stálych – a dobre dôveryhodných – kritikov Ardernovej’“politiky verejného zdravia založenej na dôkazoch.”

Apidemiológ na Aucklandskej univerzite bol často otvoreným kritikom Ardernovej’prísnych opatrení, ktoré patrili medzi najprísnejšie na svete. 

“Dôležité bolo rozčarovanie okolo povinného očkovania,” uviedol.

“Vytvorenie dvojtriednej spoločnosti a to, že predpovede nevyšli tak, ako mali, alebo ako sa predpokladalo, že vyjdú, pokiaľ ide o elimináciu — to bol zlomový bod.”

Ardernova’politika vytvorila systematický režim diskriminácie, podozrievania, paranoje a nenávisti, ktorého rozsah ďaleko presahuje rozsah akýchkoľvek “algoritmických škôd.” Výsledná stigma spojená s neočkovanými bola opísaná v štúdii uverejnenejv časopise Nature v decembri 2022.  

Kvantifikujeme diskriminačné postoje medzi očkovanými a neočkovanými občanmi v 21 krajinách, ktoré pokrývajú rôznorodý súbor kultúr na celom svete. V troch spojených experimentálnych štúdiách (n = 15 233) dokazujeme, že očkovaní ľudia vyjadrujú diskriminačné postoje voči neočkovaným osobám na rovnako vysokej úrovni ako diskriminačné postoje, ktoré sú bežne zamerané na prisťahovalcov a menšiny3,4,—5. Naopak, chýbajú dôkazy o tom, že by neočkovaní jedinci prejavovali diskriminačné postoje voči očkovaným ľuďom, s výnimkou prítomnosti negatívnej afektivity v Nemecku a USA.

Táto štúdia zistila, že predsudky voči neočkovaným ľuďom boli zavedené na celom svete a boli podporované práve tým typom vládnych mandátov, pre ktoré je Ardernová oslavovaná. 

To, že je Ardernová uvádzaná ako odborníčka na zmierňovanie škôd, je prekvapujúce, keďže sociálna polarizácia vyplývajúca z jej politiky vraj vedie k “upevňovaniu konfliktov” v spoločnosti.  

Škody navyše pravdepodobne pretrvajú, pretože predsudky vytvorené opatreniami, ako je “politika verejného zdravia založená na dôkazoch” Ardernovej, zanechávajú dedičstvo rozdelenia. 

Z dlhodobého hľadiska to môže znamenať, že spoločnosti opustia pandémiu rozdelenejšie, než do nej vstúpili.

Autori štúdie preto dospeli k záveru, že politici ako Ardernová by mali prijať opatrenia, aby sa vyhli rozdeľujúcim a stigmatizujúcim politikám, ktoré trvalo rozkladajú štruktúru spoločnosti.

Na efektívne zvládnutie takýchto kríz by sa mali úrady snažiť vyhýbať podnecovaniu hlbokej nevraživosti medzi občanmi.

Tento zdravý prístup – vyhýbať sa zámernému zasievaniu nenávisti medzi obyvateľstvo – je vo vodcovskej kaste liberálneho konsenzu nezvyčajný.  

Ardernová sa v tejto triede stala akousi totemovou postavou nie napriek – ale práve – opatreniam, ktoré podnikla. Tieto opatrenia vedome dehumanizovali ľudí, ktorých rozvážnosť a nezávislosť mysle označovali za jej politických a sociálnych nepriateľov. Trest bol prísny a postihoval tých, ktorí trvali na vlastnom myslení. 

Politika ubližovania 

Všeobecnejšie povedané, označenie ľudí za nepriateľov moci je vlastnosťou, a nie chybou súčasného operačného systému. 

Táto správa Nature opatrne poukazuje na vážne škody, ktoré sociálnej súdržnosti spôsobujú prísne opatrenia typické pre vládu Ardernovej. 

…skúsenosti s predsudkami a diskrimináciou môžu mať dlhodobé negatívne účinky, poškodzovať blahobyt, narúšať identifikáciu s väčšinovou spoločnosťou a vyvolávať nedôveru voči štátu vrátane zdravotníckych orgánov.

Ak sa dôsledky predsudkov voči neočkovaným osobám podobajú dôsledkom predsudkov voči menšinovým skupinám, môžu prehĺbiť nedôveru a odcudzenie, ktoré viedli k odmietnutiu očkovania na prvom mieste…

Výššie uvedený opis presne zodpovedá reakcii COVID Ardernovej vlády. Ide o dôkaz jej iniciatív v oblasti verejného zdravia. Kde je to pre jej schopnosť bojovať proti “algoritmickým škodám” – nech už sú akékoľvek?" 

Z nedávnych opatrení vo Veľkej Británii, Írsku a Európskej únii je zrejmé, že naša medzinárodná politická trieda je v otázkach výpočtovej techniky negramotná.  

Táto neznalosť sa spája s dychberúcim nadšením ozbíjať strach zo slobody informácií. Cieľom je vystrašiť ľudí, aby akceptovali “potrebu” ochrany pred nepasterizovanými myšlienkami. 

Nové vymenovanie Arderna’nie je akademickou sinekúrou. Ako verná služobníčka rozdeľujúcej represie bola povolaná do informačnej vojny proti obyčajným ľuďom na Západe. Stránka Berkman Klein Center’s financovanieodhaľuje známy zoznam mien – Facebook, Google, Bill Gates, George Soros’ Open Society Foundations – a Svetové ekonomické fórum.

Spolu s Deep State, Agentúrou Spojených štátov amerických pre medzinárodný rozvoj (USAID) a agregátorom správ Reuters je Centrum sponzorované konzorciom online a offline agentov škody, ktorých aktivity majú byť zastreté alebo dokonca valorizované informačnými strážcami, ako je bývalý novozélandský premiér. 

Jej nová úloha sa najlepšie chápe ako úloha súčiastky v obrovskom stroji. Je to nadnárodne koordinovaný pokus o trvalé zničenie súkromia v rámci systému totálneho dohľadu. Zdá sa, že na to má vynikajúce predpoklady. 

Viac o priemyselnom komplexe cenzúry si môžete prečítať tu