abortion-pills-810x500.jpeg

Po neúspechoch bola konečne zverejnená nová štúdia podporujúca zvrátenie potratovej pilulky

0
Kultúra života

Výskumnú prácu o zvrátení potratovej tabletky, ktorú napísal profesor katolíckej univerzity, prijal akademický časopis po mesiacoch spochybňovania a odmietania kvôli téme správy. 

Dr. Stephen Sammut, neurológ, ktorý pôsobí ako profesor psychológie na Františkánskej univerzite v Steubenville v Ohiu, pre LifeSiteNews uviedol, že jeho vedeckú štúdiu napokon prijal akademický časopis Scientific Reports po tom, čo sa inde počas recenzného konania stretol s odmietnutím.

Štúdia podporuje možnosť použitia hormónu progesterónu na zvrátenie účinkov mifepristónu, lieku používaného na chemicky vyvolané potraty. Hoci je profesor spojený s katolíckou inštitúciou, tvrdí, že výskum má korene v objektívnej vede, a nie v osobnom presvedčení. 

“Moje výsledky sú dôležité, pretože viera nemá vplyv na ich výsledok,” povedal Sammut pre LifeSiteNews prostredníctvom e-mailu. “Skúmam chemický proces vo fyziologickom systéme. Pokusy sa vykonávajú na potkanoch a žiadne množstvo svätenej vody alebo katechizácie by ich neobrátilo na žiadnu vieru.” 

“Nie sú [potkany] náchylné ani na spoločenské či politické vplyvy, ani na rozhodnutia žiadneho súdu! To, čo moje experimenty ukazujú, je objektívny, čisto fyziologický pohľad.” 

Práca s názvom “Progesterónom sprostredkovaný zvrat ukončenia tehotenstva vyvolaného mifepristónom na modeli potkana: prieskumné vyšetrovanie,” bola pôvodne predložená do otvoreného recenzovaného časopisu Frontiers 5. októbra 2022. Sammut vysvetlil, že sa dostala do “záverečnej fázy validácie” recenzného konania, než ju redakčná rada časopisu’zamietla 24. februára 2023. 

Pätnásteho marca bola práca predložená do časopisu Scientific Reports, kde bola po recenznom konaní prijatá, koncom júna a publikovaná 6. júla. 

Potlačenie výskumu, ktorý je v rozpore s pro-potratovým príbehom 

Sammut vysvetlil, že počas recenzného konania s Frontiers, on a jeho výskumná asistentka Christina Camilleri – ktorej meno je uvedené na článku – odpovedali na každú z “otázok a pripomienok recenzentov, ktoré si vyžadovali odpoveď.”Po tom, čo na základe pripomienok recenzentov a spracúvajúceho redaktora predpokladali, že článok bude prijatý, “zrazu sme dostali oznámenie, že rukopis bol zamietnutý, pretože nespĺňa ‘normy stanovené pre časopis, aby mohol byť zvážený na uverejnenie.’” 

“Bolo to nejasné a zvláštne, keďže otázka, či rukopis spĺňa štandardy časopisu, sa zvyčajne rieši pri prvom odoslaní článku,” povedal Sammut pre LifeSiteNews. “Preto som požiadal, aby redakcia ‘jasne a presne’ uviedla, ‘aké aspekty článku nezodpovedajú kvalite akceptovanej časopisom.’” 

Prvý dôvod, ktorý redakčná rada uviedla na zamietnutie článku, bol, že nespĺňa požiadavku, že “uspokojivým primárnym koncovým bodom musí byť dosiahnutie normálnej gravidity v 100 percentách prípadov,” zatiaľ čo výsledky ukázali pokračovanie do konca gravidity u 81 percent potkanov liečených progesterónom po mifepristóne.  

“Je to neslýchaný štandard,” povedal Sammut o dôvode: “Po prvé, keby boli výsledky vo vede všetko alebo nič, neexistovala by neistota a nebola by potrebná štatistika.” 

Profesor tiež zdôraznil, že tento štandard je mimoriadne nerozumný “pretože máme do činenia s nesmierne zložitým [fyziologickým] systémom. To, čo sme riešili, zahŕňa konkurenčný proces – progesterón alebo mifepristón súťažia o väzobné miesto v tele. To znamená, že existuje prirodzené rozloženie reakcií – nemôže to byť všetko alebo nič.” 

“Existujú pravdepodobnosti úspechu a pravdepodobnosti neúspechu a ako vedci sa snažíme preskúmať, aká je táto rovnováha úspechu/neúspechu, o čo sa snažila naša štúdia,” dodal. 

Ďalšia kritika redakcie trvala na tom, že výskum sa nezaoberal “krátkodobým aj dlhodobým zdravím a správaním potomkov,” na čo Sammut odpovedal, že práca je len “prieskumným výskumom.” Pre LifeSiteNews povedal, že “v našej diskusnej časti práce sme sa skutočne zaoberali tým, že to bude súčasťou budúcej práce, ale najprv sme museli zistiť, či je zvrat vôbec možný.” 

“Napokon, rukopis by sa mohol interpretovať ako podpora myšlienky farmakologického zvrátenia umelého prerušenia tehotenstva u ľudí, čo je koncept, ktorý v súlade s nedávnymi vyhláseniami Americkej akadémie pôrodníctva a gynekológie v USA.USA a Kráľovskej akadémie pôrodníctva a gynekológie vo Veľkej Británii nemožno podporiť,” povedali redaktori Sammutovi. 

Redakčná rada sa odvolávala na spoločnú statement vydaného lekárskymi organizáciami, ktoré tvrdili, že neexistujú “žiadne dôkazy” o tom, že “použitie progesterónu na zvrátenie účinku mifepristónu… zvyšuje pravdepodobnosť pokračovania tehotenstva v porovnaní so samotným očakávaným vedením.” 

Mifepristón je liek, ktorý zastavuje účinok hormónu progesterónu v tele na udržanie tehotenstva. Zvyčajne sa používa spolu s misoprostolom, ktorý vyvoláva pôrod na pôrod mŕtveho dieťaťa. Liečba zvrátením potratovej tabletky spočíva v užívaní progesterónu, čo najrýchlejšie po užití mifepristónu, aby sa prekonal účinok smrtiaceho lieku s cieľom pokúsiť sa zachrániť dieťa. 

Dr. Matthew Harrison, jeden z priekopníkov techniky zvrátenia potratovej tabletky, povedalv roku 2019 pre LifeSiteNews, že tento postup “má biologický zmysel”vysvetlil dôležitosť testovania procesu na zvieratách a citoval štúdiu, podľa ktorej väčšina potkaních mláďat bez liečby uhynula, zatiaľ čo 80 percent zažilo úspešný zvrat od účinkov mifepristónu”.  

Harrison poznamenal, že výskum tiež zistil rozdiely v maternicových výstelkách v rámci dvoch skupín potkanov, čo potvrdilo, že “progesterón v podstate anuloval všetky ostatné účinky RU-486 [mifepristónu].”

V správe z decembra 2022 sa tiež uvádza, že za posledných desať rokov bolo v Spojených štátoch zachránených 4 000 detí vďaka zvráteniu potratovej tabletky. V reakcii na vyhlásenie odmietajúce túto techniku Sammut uviedol, že “to naznačuje, že to, čo sa publikuje, musí spĺňať skôr naratív… než skutočné skúmanie otázky.”

“Ak neexistujú dôkazy, prečo nepodporujeme predklinický výskum, aby sa táto otázka preskúmala? Prečo zatvárame taký výskum, ktorý by mohol poskytnúť odpoveď alebo aspoň iniciovať diskusiu?” 

Dôkazy podporujúce úlohu progesterónu pri zvrátení chemicky vyvolaných potratov 

Vzdor kritike redakčnej rady’Sammut’výskum skutočne podporuje potenciál záchrany nenarodených detí pred smrtiacim liekom mifepristón pomocou progesterónu. 

“Naša štúdia ukázala, že samotný mifepristón spôsobuje úplné (100-percentné) ukončenie tehotenstva [a že] progesterón podaný krátko po mifepristóne zvrátil účinky mifepristónu (t. j, zvrátil potrat) so živými plodmi prítomnými na konci tehotenstva v 81 percentách prípadov, ” vysvetlil Sammut. “Naša štúdia teda potvrdzuje potenciál progesterónu zvrátiť potrat v skorých štádiách potratového procesu.” 

Sammut poznamenal, že výsledky poukazujú na potrebu ďalšieho výskumu a potvrdzujú “to, čo už vieme a čo je známe už mnoho, mnoho rokov o chemickom pôsobení progesterónu a mifepristónu.” Nastolil tiež etické otázky týkajúce sa toho, prečo sa tento druh výskumu “neuskutočnil už skôr” a dôvod, prečo “tie isté organizácie, ktoré by mali dbať o blaho ľudstva (vedecké a lekárske), iracionálne a nevedecky popierajú potenciál takéhoto procesu, ignorujú existujúce chemické a farmakologické, ako aj fyziologické dôkazy a neumožňujú uskutočniť riadny proces, ak, ako tvrdia, nemáme dostatočné dôkazy.” 

“Našou povinnosťou ako vedcov je neprekrúcať pravdu, prispôsobovať sa ideológii, politickým platformám alebo neusporiadaným chúťkam,” povedal Sammut pre LifeSiteNews na otázku, čo by poradil kolegom vedcom, ktorí sa stretávajú s podobnou situáciou nepodloženého odmietania. “Našou povinnosťou ako vedcov je pouze dôsledne a skutočne hľadať pravdu, prítomnú v prírode okolo nás, a slúžiť jej, využívajúc Bohom dané schopnosti/talenty v rámci našich príslušných odborných oblastí.” 

“Musia [vedci] nahlas hovoriť, riešiť a spochybňovať, a to z každej unce úsilia, ktoré majú v zásobe, túto urážku dôstojnosti a integrity akademickej obce vo všeobecnosti, ale konkrétne v tejto situácii vedy a medicíny.”

RELATED 

Krízové tehotenské centrá zachraňujú nenarodené deti a mamičky pred potratom. Preto’ich ľavičiari nenávidia 

Bidenov’tlačový tajomník opakuje lož, že potratová tabletka je ‘bezpečná’ pre ženy 

Katolícki lekári žalujú Colorado, aby zablokovali zákaz zrušenia život zachraňujúcej potratovej tabletky