Bill-Morneau-810x500.png

Výdavky kanadskej vlády po COVID "trvali príliš dlho" a podporili inflačnú krízu: bývalý minister financií

8
Kultúra smrti

Bývalý liberálny minister financií pripustil, že súčasná inflačná kríza je čiastočne spôsobená výdavkami Trudeauovej vlády’COVID.

Bývalý minister financií Bill Morneau v rozhovore pre Harvard International Review 14. augusta prezradil, že výdavkové programy na riešenie COVID boli predĺžené a viedli k inflácii pod vedením premiéra Justina Trudeaua.

“Myslím si, že počiatočné úsilie bolo primerané a dôležité. Vo viacerých prípadoch boli príliš rozsiahle. Nebol to čisto kanadský problém, rovnaký problém mali aj iné krajiny,” povedal Morneau v rozhovore.

“Väčším problémom bolo, že trvali príliš dlho, a to znamenalo, že sme do ekonomiky vložili viac peňazí, ako sme potrebovali,” dodal.

“(To) je, samozrejme, jeden z dôvodov, prečo sme sa ocitli s dopytom po tovaroch a službách, ktorý’prevyšuje to, čo ekonomika (mohla) podporiť, keď sme vyšli z COVID,” pokračoval Morneau. “A keď je dopyt nadmerný, nevyhnutným výsledkom je inflácia.”

Počas tzv. pandémie COVID-19 Trudeauova vláda vydala miliardy dolárov Kanaďanom, ktorí tvrdili, že potrebujú kanadské núdzové dávky (CERB), pretože podľa predpisov COVID nemohli pracovať.

Nedávno sa Kanadská daňová agentúra (CRA) usilovala o to, aby si vzala späť 3,2 miliardy dolárov od Kanaďanov, ktorí podali žiadosť a dostali CERB napriek tomu, že nemali nárok na jeho získanie. Mnohí z nich však bojujú na súde, aby si vládne platby ponechali.

Líder Konzervatívnej strany Kanady Pierre Poilievre odsúdil vládne výdavky na X, predtým známy ako Twitter.

“Napriek Trudeauovým’nekonečným výhovorkám jeho vlastný bývalý minister financií tvrdí, že nadmerné výdavky spôsobili infláciu,” napísal. “Kto by to bol povedal? Tlačenie peňazí spôsobuje infláciu.”

Podľa nedávno odhalenej zápisnice navyše Trudeauova vláda rozpočtuje milióny na očkovacie pasy pre Kanaďanov až do roku 2026, a to napriek tomu, že Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila, že tzv. pandémia sa skončila.

Okrem toho mnohých Kanaďanov čoskoro zasiahnu vyššie náklady na hypotéky po tom, čo Bank of Canada nedávno zvýšila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu na 5 %, čo je najvyššia hodnota od roku 2001.

Kým inflácia zasiahla krajinu v celosvetovom meradle, liberálna vláda v Kanade pod vedením Trudeaua rozdala veľké množstvo požičaných peňazí na financovanie svojich programov COVID aj ideologicky motivovaných programov, ktoré zvýšili dlh krajiny na&nbspviac ako 1 bilión USD.

V skutočnosti sa úroveň dlhu krajiny zvýšila takmer dvojnásobne na približne 1 dolár.2 biliónov v&nbsppriebehu necelých dvoch rokov, z približne 685 miliárd dolárov v&nbsproku 2019.

Kritici už dlho charakterizujú Trudeauovu vládu&nbspako “bezohľadnú a vinia ju zo súčasnej inflačnej krízy.

Začiatkom tohto roka Bank of Canada priznala, že Trudeauove federálne “programy na boj proti klimatickým zmenám ktoré niektorí provinční predstavitelia považujú za “extrémne a skutočne prispievajú k inflácii.

Zvýšenie daní súvisiacich s pohonnými hmotami sa uskutočnilo v súvislosti s rozhodnutím Trudeauovej vlády&nbsppripojiť sa k&nbsprôznym globálnym iniciatívam vrátane programu Organizácie Spojených národov “2030 Agenda pre trvalo udržateľný rozvoj,”, ktorý zahŕňa postupné vyradenie alebo zníženie používania uhoľných elektrární, hnojív bohatých na dusík a zemného plynu.

Uhlíkové dane len podporili infláciu pri každodennom tovare prepravovanom nákladnými autami.