baby-810x500.jpg

Najvyšší súd Južnej Karolíny potvrdil zákon zakazujúci väčšinu interrupcií po 6 týždňoch

37
Kultúra života

Najvyšší súd Južnej Karolíny v stredu odhlasoval potvrdenie platnosti štátneho zákona zakazujúceho interrupcie po tom, ako je možné zistiť tlkot srdca dieťaťa, čo je zvyčajne približne šesť týždňov tehotenstva. Zákony o srdcovom tepe sa zaslúžili o prudké zníženie počtu potratov vykonaných v štátoch, ktoré ich prijali.

Juhokarolínsky&nbspnajvyšší súd 23. augusta v&nbsprozhodnutí 4:1 rozhodol, že senátny zákon 474, “Zákon o srdcovom tepe plodu a&nbspochrane pred potratmi neporušuje štátnu ústavu a môže okamžite nadobudnúť účinnosť. Tento krok prišiel po tom, čo súd nižšej inštancie koncom mája zablokoval uplatňovanie tohto opatrenia.

Obmedzenie potratov zakazuje väčšinu potratov po približne šiestom týždni tehotenstva, s výnimkami v prípade znásilnenia alebo incestu do 12. týždňa, ako aj v prípade “fatálnych anomálií plodu” alebo na záchranu života matky. Ochrana detí mladších ako šesť týždňov sa neposkytuje. Zástancovia života poukazujú na to, že život sa začína počatím, úmyselné zabitie nenarodeného dieťaťa nie je z lekárskeho hľadiska nikdy potrebné a že nenarodené deti nemôžu za podmienky svojho počatia.

Ve väčšinovom stanovisku sudca John Kittredge napísal, že “prakticky každý zákon nejakým spôsobom obmedzuje súkromie človeka”a že právo ženy”na “súkromie a telesnú autonómiu” neprevažuje nad “záujmom nenarodeného dieťaťa žiť.”

Republikánsky guvernér J. S. Henry McMaster, ktorý v máji podpísal opatrenie do zákona, pochválil súd’“historické” rozhodnutie v stredajšom vyhlásení, pričom vyhlásil, že toto rozhodnutie “je vyvrcholením rokov tvrdej práce a odhodlania mnohých ľudí v našom štáte, aby zabezpečili ochranu posvätnosti života.” 

“Týmto víťazstvom chránime životy nespočetného množstva nenarodených detí a potvrdzujeme, že Južná Karolína”patrí medzi najviac pro-life štáty v Amerike,” povedal guvernér.

Generálny prokurátor štátu Alan Wilson podobne privítal rozhodnutie ako “obrovské víťazstvo v našom úsilí chrániť nenarodené deti a zachraňovať nevinné životy.”

Rozhodnutie v prospech zákona prichádza necelý rok po tom, čo ten istý súd v januári rozhodol proti podobnému zákonu o srdcovom tepe rozhodnutím v pomere 3:2.

Živá akcia poznamenala, že sudkyňa, ktorá napísala väčšinové stanovisko v predchádzajúcom rozhodnutí, sudkyňa Kaye Hearnová, “medzitým dosiahla vek povinného odchodu do dôchodku’na súd.” 

Hearnovú na lavici nahradil sudca Gary Hill, po ktorom zákonodarcovia pripravili nový zákon “riešiaci obavy sudcu Johna Fewa’z januárového rozhodnutia, ktoré spočívali v tom, že zákonodarca plne nezohľadnil, či má zákon dostatočne silné odôvodnenie na to, aby zasiahol do práva ženy’na súkromie,” poznamenala pro-life stránka.

Justice Few sa v stredajšom rozhodnutí postavila na stranu väčšiny.

Sam Orr, riaditeľ pre politiku a komunikáciu Republikánskej väčšiny v Senáte Južnej Karolíny’uviedol, že rozhodnutie potvrdzuje právo štátu’prijať zákon na ochranu nenarodených detí pred potratom, keď sa zistí tlkot srdca.” 

Uviedol, že “vytrvalá práca republikánov v Senáte v prospech tých najzraniteľnejších vyústila do zrodu novej Južnej Karolíny; krajiny, ktorá už nie je cieľom potratov, ale útočiskom pre nenarodené deti.”

“Náš boj sa neskončil. Dnes oslavujeme a zajtra sa budeme naďalej usilovať o to, aby sa Južná Karolína stala slobodným, bezpečným a krásnym domovom pre všetkých svojich občanov,” povedal Orr.