edward-rice-810x500.jpg

Ďalší americký biskup zakazuje kňazom slúžiť omšu ad orientem

0
Kultúra smrti

Katolícky biskup v Missouri vydal žiadosť, aby všetci kňazi slávili omšu Novus Ordo tvárou k ľudu, a nie ad orientem, napriek tomu, že liturgický zákon Cirkvi chráni právo sláviť omšu tvárou k svätostánku. 

V nedávnom vydaní diecéznych novín biskup Edward Rice z diecézy Springfield-Cape Girardeau načrtol svoje ustanovenie o tradičnej omši v diecéze spolu s novými pokynmi týkajúcimi sa slávenia Novus Ordo. 

Zvýznamným v stĺpčeku biskupa’bol jeho odkaz diecéznym duchovným, týkajúci sa smeru, ktorým majú stáť pri slúžení svätej omše. 

“V tomto čase žiadam, aby všetci kňazi slávili liturgiu tvárou k ľudu,” napísal Rice. “V čase, keď píšem tento stĺpček, ma žiadny kňaz nepožiadal o povolenie sláviť svätú omšu iným spôsobom. A dokumentmi citovanými v tomto stĺpčeku som zdôraznil svoju oprávnenú autoritu.”

Biskup Rice citoval s priliehavosťou na Novus Ordo, Druhý vatikánsky koncil’Christus Dominus a Sacrosanctum Concilium. Vychádzajúc z Sacrosanctum Concilium uviedol, ako “regulácia posvätnej liturgie závisí výlučne od autority Cirkvi, teda od Apoštolskej stolice a podľa zákonov od biskupa.”

Rice svoje liturgické usmernenie nenaznačil priamym príkazom, iba výrazom “žiadosť”, ale jeho citovanie liturgických dokumentov naznačuje, že predkladá “žiadosť” so silou príkazu.

Vatikán obhajuje ad orientem

Vatikánska’Kongregácia pre Boží kult a disciplínu sviatostí (CDW) však už načrtla, že kňazi celebrujúci Novus Ordo majú chránené právo sláviť omšu ad orientem a že liturgické rubriky neobsahujú “žiadnu preferenciu”, aby bol kňaz obrátený tvárou k ľudu alebo od neho.

V liste z roku 2000 CDW vysvetlila súčasné rubriky Rímskeho misála, pričom potvrdila že ad orientem bohoslužba nie je zakázaná, a tiež pripomenula biskupom, že “by bolo veľkým omylom predstavovať si, že hlavná orientácia obetného úkonu je smerom k spoločenstvu.”

V inom liste (Protokol č. 564/00/L) CDW načrtol, že ad orientem aj versus populum (smerom k ľudu) sú povolené možnosti, a odmietol možnosť, aby biskup odmietol povolenie sláviť ad orientem. Prefekt CDW kardinál Jorge Medina a sekretár arcibiskup Francesco Pio Tamburrino napísali, že:

Obe pozície sú v súlade s liturgickým právom; obe treba považovať za správne.

“Treba mať na pamäti, že v liturgickej legislatíve nie je vyjadrená preferencia ani jednej z pozícií,” napísal kardinál. “Keďže obe pozície sa tešia priazni zákona, nemožno sa odvolávať na legislatívu, aby sa povedalo, že jedna alebo druhá pozícia viac zodpovedá zmýšľaniu Cirkvi.”

CDW ďalej upozornil na hranice diecézneho biskupa’v tejto veci, keď napísal, ako biskup “nemôže vylúčiť alebo nariadiť použitie legitímnej možnosti” – teda zaradiť ad orientem medzi to, čo nemožno vylúčiť –, ale môže “poskytnúť kňazom ďalšie usmernenia pri ich voľbe rôznych možností rímskeho obradu.”

Kardinál Raymond Burke, ktorý celebruje omšu tradičného obradu aj Novus Ordo, obhajoval používanie ad orientem aj začiatkom minulého roka. V rozhovore s Raymondom Arroyom z EWTN’s tento významný americký prelát uviedol: "V tomto prípade ide o to, aby sme si mohli zopakovať, čo sme si povedali:

Každá omša sa môže sláviť tvárou k Pánovi alebo tvárou k východu ad orientem versus Dominum a v skutočnosti mi mnohí ľudia hovoria, a to dáva zmysel, že je&nbspveľmi krásne, keď kňaz na čele zhromaždenia obetuje omšu, keď sú všetci otočení tvárou k Nášmu Pánovi, a tak je jasné, že táto obeta je obetou Nášho Pána&nbsp. Uctievame v duchu a pravde Nášho Pána Ježiša Krista. 

Je pravda, že tým starobylejším zvykom bolo určite sláviť omšu tvárou k Pánovi, tvárou na východ, ale v dokumentoch Druhého vatikánskeho koncilu nenachádzam nič, čo by viedlo k zákazu tradičného spôsobu, tradičného postoja či polohy kňaza počas slávenia omše; a prečo sa to teraz predkladá, nechápem.

‘“Je tu’veľké pokušenie, keď kňaz stojí tvárou k ľuďom, vidieť v ňom akéhosi umelca,” bývalý sv. Louis arcibiskup v roku 2016 povedal, “a teraz namiesto toho, aby sa kňaz spolu s ľuďmi vzťahoval k Bohu, sa z toho nejako stáva interakcia medzi kňazom a ľuďmi.”

V roku 2016 ďalší prefekt CDW – kardinál Robert Sarah – vydal výzvu pre kňazov, aby sa vrátili k obetovaniu omše ad orientem na základe kristocentrickej povahy Eucharistie: 

Chcem sa obrátiť na všetkých kňazov … Myslím si, že je veľmi dôležité, aby sme sa čo najskôr vrátili k spoločnej orientácii, kňazov a veriacich obrátených spoločne tým istým smerom — na východ alebo aspoň smerom k apside — k Pánovi, ktorý prichádza, v tých častiach liturgických obradov, keď sa obraciame k Bohu … Myslím si, že je to veľmi dôležitý krok k tomu, aby pri našich sláveniach bol Pán skutočne v centre.

Nedávny nárast počtu niektorých biskupov, ktorí sa snažia zakázať ad orientem bohoslužbu, prichádza na základe rozhodnutia pápeža Františka’ Traditionis Custodes, ktorým zaviedol rozsiahle obmedzenia tradičnej liturgie. Niektorí americkí biskupi vydali zákaz ad orientem pre Novus Ordo súčasne s implementáciou pápežovho’plošného zákazu latinskej omše.

Biskup Rice nasledoval túto nedávnu “žiadosť” a vydal oznámenie súčasne s načrtnutím novej implementácie Traditionis Custodes vo svojej diecéze. Tradičná liturgia sa teraz bude sláviť iba v Katolíckom študentskom centre v areáli Missourskej štátnej univerzity namiesto farského kostola, v ktorom sa predtým nachádzala.