Shutterstock_1918126304-810x500.jpg

Zákony o cenzúre internetu vedú väčšinu Kanaďanov k presvedčeniu, že sloboda prejavu je ohrozená: prieskum

12
Neutral
  • Väčšina Kanaďanov cíti, že sloboda prejavu je ohrozená novými zákonmi o cenzúre.
  • Konzervatívni voliči a starší ľudia častejšie pociťujú obmedzenia slobody prejavu.
  • 64 % liberálnych voličov podporuje obmedzenia slobody prejavu na internete.
  • Nové zákony Trudeauovej vlády vedú k obavám o slobodu prejavu a spravodlivé voľby.

V súvislosti s prívalom nových zákonov o cenzúre internetu, ktoré prijala alebo predložila federálna vláda premiéra Justina Trudeaua, nový prieskum odhalil, že väčšina Kanaďanov sa domnieva, že ich sloboda prejavu je ohrozená.

Podľa výsledkov prieskumu spoločnosti Leger, ktorý sa uskutočnil 26. až 28. apríla a ktorého vzorka obsahovala odpovede od 1 610 Kanaďanov, si 57 % z nich myslí, že ich sloboda prejavu je ohrozená, pričom 36 % si to nemyslí.

Nie je prekvapením, že najviac ľudí s konzervatívnymi volebnými úmyslami, približne 76 percent, malo pocit, že ich sloboda prejavu je ohrozená. 70 percent z tej istej skupiny, ako aj ľudia starší ako 55 rokov, mali pocit, že Kanada nie je taká slobodná ako predtým.

Výsledky prieskumu tiež ukazujú, že 62 percent Kanaďanov si myslí, že je “ťažšie vyjadriť svoj názor v ich krajine, zatiaľ čo 27 percent si myslí, že je to ľahšie.”

“Konzervatívni voliči (70 %) a Kanaďania vo veku 55 rokov a viac (70 %) si častejšie myslia, že je teraz ťažšie vyjadriť svoj názor,” uviedla vo svojom prieskume spoločnosť Leger.

Nie je prekvapením, že liberálni voliči najviac podporovali zavedenie obmedzení slobody prejavu, pričom 64 % z nich súhlasilo s nasledujúcim: “Mali by existovať obmedzenia slobody prejavu, aby sa zabezpečilo, že veci ako nenávistné prejavy, prejavy hlásajúce určitú formu netolerancie alebo prejavy proti demokracii sa nedostanú na verejnosť.”

Prieskum tiež odhalil, že približne jeden zo štyroch konzervatívnych voličov sa domnieva, že ich názory nie sú spoločensky prijateľné.

Šesťdesiat percent konzervatívnych voličov uviedlo, že sloboda prejavu by nikdy nemala byť nijakým spôsobom obmedzovaná a človek by mal mať možnosť vyjadrovať svoje názory verejne bez problémov.

Ohľadne dôvodov, prečo je sloboda prejavu pod útokom, 11 percent z nich obvinilo politikov, ktorí spôsobujú viac nenávisti, osem percent uviedlo, že na vine sú “pravicoví” extrémisti, sedem percent obvinilo z problému prebudené myslenie. Dvadsaťdeväť percent Kanaďanov sa domnieva, že na vine je rastúci nedostatok rešpektu, a 13 percent si myslí, že je to spôsobené “degradáciou morálnych hodnôt v krajine.

Trochu znepokojujúce je, že len šesť z desiatich Kanaďanov verí, že nasledujúce federálne voľby, ktoré sú naplánované na rok 2025, budú “slobodné a spravodlivé,” pričom 29 percent priamo uviedlo, že si nie sú “istí.”

Pokiaľ ide o zákony o cenzúre internetu, najnovšie bol v Dolnej snemovni parlamentu predstavený návrh zákona federálnej vlády, ktorý by mohol viesť k vysokým pokutám alebo odňatiu slobody za nejasne definované priestupky proti “nenávistným prejavom” na internete podľa návrhu zákona C-63, alebo Online Harms Act, ktorý predložil liberálny minister generálneho prokurátora Arif Virani”.

LifeSiteNews nedávno informoval, ako známy kanadský psychológ Jordan Peterson a profesor práva na Queen’s University Bruce Pardy odsúdili Trudeaua a jeho vládu za návrh zákona C-63.

Peterson poznamenal, že podľa jeho názoru je zákon C-63 “navrhnutý… na vytvorenie všeobecnejšieho režimu pre online políciu.”

“Podľa mňa to’tak vyzerá,” povedal.

Dva ďalšie Trudeauove zákony zaoberajúce sa slobodou na internete sa stali zákonmi, prvým je Bill C-11 alebo zákon o online streamingu, ktorý poveruje kanadský’regulátor vysielania, Kanadskú komisiu pre rozhlasové, televízne a telekomunikačné vysielanie (CRTC), dohľadom nad reguláciou online obsahu na platformách, ako sú YouTube a Netflix, s cieľom zabezpečiť, aby tieto platformy propagovali obsah v súlade s rôznymi jej usmerneniami.

Trudeau’ďalší zákon o cenzúre internetu, zákon o online spravodajstve, bol schválený senátom v júni 2023.

Zákon nariaďuje veľkým technologickým spoločnostiam platiť za zverejňovanie kanadského obsahu na ich platformách. V dôsledku toho Meta, materská spoločnosť Facebooku a Instagramu, zablokovala všetok prístup k spravodajskému obsahu v Kanade. Spoločnosť Google prisľúbila že urobí to isté, namiesto toho, aby platila poplatky stanovené v nových právnych predpisoch.

Kritici nedávnych zákonov , ako napríklad technologický magnát Elon Musk, uviedli, že to ukazuje, že “Trudeau sa snaží potlačiť slobodu prejavu v Kanade.”