Screenshot-2024-05-27-at-11.55.39-AM-810x500.png

Fínsky najvyšší súd sa bude zaoberať prípadom politika obvineného z "nenávistných prejavov" za citovanie Biblie

23
Kultúra života
  • Päivi Räsänen obhajuje svoje právo na citáciu Biblie vo verejnom priestore.
  • Najvyšší súd by mohol posilniť slobodu prejavu pre kresťanov a všeobecne.
  • Polícia vyšetruje Räsänen za kritiku LGBT udalosti a cirkevného brožúry.
  • ADF International podporuje Räsänen v boji za náboženskú slobodu a právo na prejav.

Bývalá ministerka vlády a súčasná fínska poslankyňa Päivi Räsänen predložila fínskemu Najvyššiemu súdu svoju obhajobu pred tretím súdnym procesom za svoj tweet s biblickým veršom.

Státny prokurátor sa odvolal napriek tomu, že kresťanská babička 12-ročného dieťaťa bola pred okresným súdom v Helsinkách aj pred odvolacím súdom jednomyseľne oslobodená od obvinení z “nenávistných prejavov”. Obvinenia sa nachádzajú v “oddiele o vojnových zločinoch a zločinoch proti ľudskosti” fínskeho trestného zákonníka. 

Komentujúc podanie jej obhajoby, Räsänen uviedol: 

Srdcom procesu je otázka, či je možné zobrazovať učenie spojené s Bibliou a súhlasiť s ním. Považujem si za česť a privilégium obhajovať slobodu prejavu, ktorá je základným právom v demokratickom štáte.

Ospravedlňujúci rozsudok Najvyššieho súdu by slúžil ako silnejší precedens než rozhodnutia nižších súdov v prípade ďalších podobných obvinení. Poskytol by jasnejšiu a silnejšiu záruku slobody kresťanov prezentovať učenie Biblie – a posilnil by princíp slobody prejavu vo všeobecnosti.

Biblia na súde 

Polícia začala vyšetrovanie proti Räsänen v júni 2019. Ako aktívna členka fínskej luteránskej cirkvi sa obrátila na vedenie svojej cirkvi na Twitter/X a spochybnila jej oficiálne sponzorovanie podujatia LGBT “Pride 2019,” sprevádzané obrázkom biblických veršov z novozákonnej knihy Rimanom.

Po tomto tvíte sa začalo ďalšie vyšetrovanie proti Räsänen, ktoré sa vrátilo k cirkevnej brožúre, ktorú Räsänen napísal pred 20 rokmi na základe textu “muža a ženu stvoril ich.”

V priebehu niekoľkých mesiacov Räsänen vydržala celkovo trinásť hodín policajných výsluchov o svojom kresťanskom presvedčení ”vrátane toho, že ju polícia často žiadala, aby vysvetlila svoje chápanie Biblie.    

A ‘chilling effect’ na náboženskú slobodu 

Jej právny tím, podporovaný ADF International, predložil súdu návrh, aby bol prípad zamietnutý a aby boli Räsänen priznané náklady. 

Obhajoba tvrdí, že Räsänen má podľa medzinárodného práva právo na slobodu prejavu a že takzvané zákony o nenávistných prejavoch toto právo nezrušujú. 

Obhajoba ďalej zdôraznila skutočnosť, že Räsänen neustále zdôrazňuje, že všetci ľudia majú dôstojnosť a nemali by byť diskriminovaní – čo je nezlučiteľné so správaním niekoho, kto je vinný zo šírenia “nenávisti”. 

V podaní obhajoby sa uvádza: 

Výrazné alebo ďalekosiahle zákony proti propagácii nenávisti alebo rúhaniu, urážke náboženského cítenia a podobným trestným činom nie sú len svojvoľné; môžu tiež viesť k priamej a štrukturálnej marginalizácii náboženských alebo veriacich spoločenstiev.

Prípad poslanca’sa bude opäť prejednávať spolu s biskupom Juhanom Pohjolom, ktorý čelí obvineniam za vydanie pamfletu Räsänen’pred dvoma desaťročiami.   

Jich prípady si získali pozornosť svetových médií, keďže odborníci na ľudské práva vyjadrili obavy z ohrozenia slobody prejavu vo Fínsku.   

Lorcan Price, írsky advokát a právny poradca ADF International, ktorý podporuje právnu obhajobu Räsänen’povedal:

Jedná sa o prelomový prípad v príbehu plazivej cenzúry v Európe’. V demokratickej západnej krajine v roku 2024 by nikto nemal byť súdený za svoju vieru – napriek tomu sme počas celého trestného stíhania Päivi Räsänen a biskupa Pohjoly boli svedkami niečoho podobného ‘kacírskemu’ procesu, v ktorom sú kresťania vláčení po súdoch za to, že zastávajú názory, ktoré sa líšia od schválenej ortodoxie daného obdobia.

Znepokojujúce je, že štát’trvá na pokračovaní tohto trestného stíhania aj po takmer piatich dlhých rokoch, napriek takýmto jasným a jednomyseľným rozhodnutiam súdov nižšej inštancie. Proces je v takýchto prípadoch trestom, čo má za následok ochladenie slobody prejavu pre všetkých sledujúcich občanov. ADF International bude naďalej stáť po boku Räsänen a Pohjola na každom kroku, keď ich čaká ďalší deň pred súdom. Ich právo slobodne hovoriť je právom každého’na slobodu slova.

Ak sa chcete dozvedieť viac o prípade a prispieť na právnu obhajobu Päivi’a, kliknite sem 

Prevzaté so súhlasom ADF International